fbpx

Jak poznat skrytého narcistu? Nenechte sebou manipulovat 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Skrytého narcistu nepoznáte na první pohled, o to zákeřnější může jejich chování být. Zjistěte, jaké chování je pro ně typické.

Zveřejněno: 10. 6. 2023

Postavy narcistů se objevují všude – ve filmech, v knihách, a dokonce i v kriminálních dokumentech. Díky tomu má většina z nás představu o tom, jakými vlastnostmi se tito lidé typicky vyznačují. Možná vás napadnou přídavná jména jako egoistický, nafoukaný, ješitný a podobně.

Označení narcista vychází z řeckého mýtu o Narcisovi a v psychologii je definovaný jako „člověk, který nadměrně miluje nebo obdivuje sám sebe, a to často na úkor druhých,“ říká psychoterapeutka Annie Wrightová a dodává: „Jednání a chování vyplývající z narcistických sklonů zahrnuje rozsáhlé spektrum od otevřených, velkolepých projevů až po skrytější, nenápadnější formy.“

To znamená, že jste možná měli co do činění s narcistou a ani jste o tom nevěděli. Tento člověk nemusí být hlasitý a nápadný. Klidně může být plachý, tichý a být takzvaným skrytým narcistou. Jak takové jedince tedy poznáte?

Skrytý narcista

Skrytý narcista je člověk s narcistickou poruchou osobnosti, který trpí nedostatkem sebevědomí. Například v důsledku traumatizujících událostí, které často pramení z dětství, si mohou lidé vypěstovat narcismus jako obranný mechanismus. Skrytí narcisté se od těch zjevných liší tím, že jsou ve svém přístupu rafinovaní.

Pokud jejich dobré skutky nejsou opětovány nebo uznány, mohou se cítit uražení. Jejich zášti si všimnete díky jejich uštěpačným poznámkám nebo nenápadným záškodnickým činům.

Nejsou tak hlasití a extravagantní, to však neznamená, že jsou méně škodliví. V závislosti na okolnostech může být skrytý narcismus naopak horší. Z důvodu nízkého sebevědomí se tito jedinci bojí odhalení, možná i ponížení, a tak jednají pasivně agresivním způsobem, který maskují za přátelskou komunikaci.

Rysy skrytých narcistů

Skrytí narcisté se vyznačují různými charakteristikami, zde jsou ale ty nejčastější, podle kterých je můžete poznat:

  • Nedostatek empatie

Skrytí narcisté mají nedostatečnou emoční empatii. Obvykle v dětství nezískají zdravou míru sebevědomí a jsou zahleděni do sebe. Možná si to sami ani neuvědomují, ale mají problém uznat pocity druhých lidí (nebo dokonce své vlastní). Nebuďte proto překvapeni, když narazíte na někoho, kdo vždy upřednostňuje své potřeby a přání před kýmkoli jiným.

  • Pasivně agresivní chování

Lidé se skrytým narcismem se vyhýbají pozornosti a dávají přednost nenápadným taktikám manipulace. Když věci nejdou podle jejich plánu, mlčky vás nasměrují směrem, kterým oni sami chtějí. Mohou být příjemní, nebo dokonce při rozhovoru s vámi samý úsměv, ale jen do chvíle, než se k vám obrátí zády.

  • Psychická manipulace

Takzvaný gaslighting je formou psychické manipulace a citového zneužívání, kterou skrytí narcisté používají k ovládnutí druhých. Překrucují fakta, bagatelizují pocity, zatajují informace, nebo dělají, že je zapomněli, čímž vás nutí pochybovat o vás samotných a cítit se zmateně.

  • Hra na oběť

Skrytí narcisté si myslí, že nic špatného nedělají, naopak se vždy cítí jako oběť. Obviňují své okolí a ze sebe dělají „chudáčka“, aby upoutali pozornost a soucit ostatních. Například za to, že se jim nedaří v práci, může vždycky někdo jiný.

  • Vyhýbání se odpovědnosti

Skrytí narcisté se vždy snaží odvést pozornost od svých vlastních chyb a nikdy nepřijmou odpovědnost. Místo toho si najdou způsob, jak vinu přesunout jinam, nebo si pro každou situaci vymyslí chabou výmluvu. S ohledem na to od nich nečekejte upřímnou omluvu.

  • Soustředění se na problémy a neštěstí lidí

Jako lidé, kterým chybí empatie, skrytí narcisté zcela přehlíží pocity druhých a využívají jejich zranitelnost ve svůj prospěch.

  • Mentalita oprávněnosti

Lidé se skrytým narcismem se cítí být nadřazení a vyvyšují se nad všechny ostatní. Proto se cítí oprávněni k tomu porušovat pravidla, nedodržovat protokoly nebo překračovat hranice. Jsou přece výjimeční a zaslouží si víc než ostatní. Jinými slovy, oni jsou ti, kteří by měli dostat pracovní povýšení, novou pozici, být ve vedení atd.

  • Skryté úmysly

Skrytí narcisté jsou sobečtí a upřímně se o vás nezajímají. Za jejich záměry se vždy skrývá něco jiného. Když vám dají dárek, nedělají to z lásky nebo proto, že vás milují. Místo toho chtějí získat další obdiv a uznání. Z dlouhodobého hlediska, pokud jejich dobré skutky nejsou opětovány nebo uznány, mohou se cítit uražení. Jejich zášti si všimnete díky jejich uštěpačným poznámkám nebo nenápadným záškodnickým činům.

  • Taktika sebemrskačství

Jejich dalším charakteristickým znakem je falešná pokora nebo poznámky pro upoutání pozornosti lidí a snaha získat uznání. Bagatelizují své schopnosti a úspěchy, aby je ostatní ujistili nebo zasypali pochvalou.

  • Posedlost pověstí

Skrytí narcisté se starají jen a jen o sebe. To, jak je lidé vnímají, je pro ně ze všeho nejdůležitější, a to tím spíše, že tak maskují svou nejistotu. Použijí jakoukoli potřebnou taktiku, aby si zachovali dokonalý obraz, i kdyby to mělo znamenat lhaní, manipulaci, zlehčování atd.

  • Citlivost na kritiku

Skrytí narcisté špatně přijímají kritiku, i když jde o konstruktivní postřehy. Z důvodu povýšenosti jsou přesvědčeni, že všechno vědí lépe než ostatní, a obvykle vnímají kritiku jako útok na svou osobu. Když se však cítí ohroženi, najdou způsob, jak vás přerušit a získat situaci opět pod kontrolu. Tím navíc ukáží svou nadřazenost.

Související…

Bez uznání okolí narcista brzy zvadne jako kytka bez vody. Sám sebe totiž nenávidí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...