fbpx

Civěl na mě, když jsem spala: I "nevinné" šmírování může skončit tragicky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nejčastější obětí stalkingu je žena. Odnáší si trauma, které nikdo, kdo stalking nezažil, nepochopí

Zveřejněno: 30. 10. 2022

Když jsem spala, seděl vedle mě na posteli a pozoroval mě. V momentě, kdy jsem otevřela oči, viděla jsem jeho vztekem pokřivený obličej s vyvalenými očními bulvami. Koukal mi do obličeje z dvaceti centimetrů a v ruce držel můj mobil. Pročítal sms zprávy. „Co má tohleto znamenat?“ zeptal se a ukázal mi sms od mojí kamarádky, která se mnou chtěla zajít na pivo, svěřila se Flowee žena, která zažila stalking.

Od chvíle, kdy partnera opustila, jí půl roku nedal pokoj. Psal jí pod falešnými ID na facebooku, hacknul jí účet, četl si její soukromé zprávy, vyhrožoval sebevraždou, pokud se k němu nevrátí, a nenápadně naznačil i myšlenky na její vraždu. Policie s tím nemohla udělat nic.

Kriminální statistika je bohužel taková, že 55 % stalkerů svůj vzorec chování nezmění ani po odsouzení a odpykání trestu. Jejich obsesivní chování je podobné závislosti a málokdo z nich je schopný sám od sebe přestat, aniž by se mu dostalo odborné pomoci psychiatra, psychoterapeuta, sociálního pracovníka a probačního úředníka.

Stalking s pachutí krve

Stalkeři mohou být pomstychtiví bývalí partneři, kolegové z práce nebo i naprosto cizí lidé, kteří si vás vyhledali na sociálních sítích. Stalking je často prekurzorem vraždy. V pátek 28. října  2022 se na Netflixu objevil nový true crime seriál I am Stalker, který se snaží problematiku nebezpečného pronásledování divákům přiblížit. 

Byl odsouzen na doživotí, teoreticky však může být v roce 2034 propuštěn na podmínku.

V dokumentu jsou podrobné rozhovory s usvědčenými zločinci, nechybí ani perspektiva jejich obětí, tedy těch, které zůstaly naživu. V případě vraždy vypovídají jejich rodiny a přátelé.

Tváří celé série je Daniel Thompson z Texasu, který měl násilné sklony už na střední škole, kdy terorizoval svou patnáctiletou přítelkyni Angie. Kromě klasického repertoáru tyrana, který zahrnuje třeba gaslighting, přehnanou žárlivost a snahu všechno kontrolovat, se k Angie vloupal do domu v době, kdy spala. Angie měla podobnou zkušenost jako žena zmíněná v úvodu. Bohužel však Thompsona měla asi hodně ráda. Později se za něj provdala a měla s ním dvě děti. Manželství bylo pochopitelně postiženo brutálním domácím násilím.

Angie sice nakonec zvládla Daniela opustit, příliš šťastný konec se ovšem nekonal. Poté, co si našla přítele, žárlivý Thompson její nový vztah neunesl a vloupal se do jejich společné domácnosti ozbrojený nožem. Nikoho naštěstí nezabil a byl odsouzen na 8 let za vloupání s přitěžujícími okolnostmi. 

Po propuštění si našel další oběť a historie se opakovala. Po rozchodu další ženu pronásledoval a obtěžoval obdobným způsobem, jako kdysi Angie. Když si žena našla nový vztah, Thompson začal šílet. Vloupal se k páru do bytu a jejího přítele ubodal. Byl shledán vinným z vraždy druhého stupně a odsouzen na doživotí, což však bohužel nemusí být definitivní. Teoreticky totiž může být v roce 2034 propuštěn na podmínku a zničit život dalším lidem.

Související…

Manželský stalking: Jak odhalit špehovací software v mobilu a jak se ho zbavit
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...