fbpx

Snižuje masturbace hladinu testosteronu? Nevěřte všemu, co vám tvrdila babička 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pokles hladiny testosteronu je pro muže velkým strašákem. Některé z nich tak může přirozeně napadnout otázka, zda masturbace, ať už během dospívání nebo v současnosti, může s hladinou testosteronu zamávat

Zveřejněno: 2. 8. 2022

Výzkumy na téma masturbace a hladina testosteronu u mužů se potýkají s problémy. Není totiž jednoduché vytvořit prostředí, ve kterém by se muži cítili dostatečně pohodlně na to, aby pravidelně a po delší dobu masturbovali jen a pouze  kvůli měření hladiny testosteronu. Ve studii by bylo příliš mnoho proměnných na to, aby bylo možné přesvědčivě určit, jaký dopad na hladinu testosteronu masturbace má.

Co zjistily výzkumy

Studie, která byla realizována v 90. letech 20. století, měla za cíl vyhodnotit účinky sexuální aktivity, nejen masturbace, na hladinu testosteronu u mužů a žen. Ano, i ženy mají v těle testosteron, i když obecně nižší hladinu než muži. Tato konkrétní studie měřila hladiny testosteronu před a po pohlavním styku a také ve dnech, kdy účastníci praktikovali sexuální abstinenci. Dospěla k závěru, že hladiny testosteronu byly vyšší ve dnech, kdy se muži i ženy zdrželi pohlavního styku nebo jiných praktik, které by skončily mužskou ejakulací. Jiná studie ukázala, že masturbace může hladinu testosteronu také zvýšit, ale vzorek účastníků byl příliš malý na to, aby se nějaké obecné závěry daly vyvodit. 

Stručně řečeno, potřebujeme mnohem více výzkumu na toto téma, abychom mohli lépe pochopit, zda sexuální aktivity včetně masturbace mohou snížení testosteronu v průběhu let způsobit. Muži se přirozeně chtějí ujistit, že jejich pikantní soukromá zábava neovlivní jejich schopnost zažívat partnerskou sexuální touhu.

Pokles testosteronu je normální

Snížená hladina testosteronu, bez ohledu na příčinu, může způsobit zmatek v sebevědomí a osobním životě. Příznaků, které napoví, kde by mohl být problém, je řada: jde třeba o snížení síly nebo vytrvalosti, úbytek svalové hmoty, erektilní dysfunkci, ztrátu paměti nebo potíže se soustředěním, problémy se spaním nebo osteoporózu. Existují samozřejmě i další, ale výše uvedené jsou nejčastějšími spouštěči, které muže přimějí, aby buď vyhledali odborného lékaře, nebo aby minimálně vyzkoušeli doplňky stravy, které by nízkou hladinu testosteronu upravily. 

Pokud trpíte příznaky nízké hladiny testosteronu, s návštěvou odborníka neotálejte. Neléčený hypogonadismus může vyústit až v rozvoj deprese.

Objem svalové hmoty se může snížit v důsledku různých faktorů, včetně věku, nečinnosti, špatné výživy a určitých zdravotních stavů. Léčba se bude lišit v závislosti na základní příčině. Erektilní dysfunkce je zjednodušeně řečeno neschopnost muže udržet erekci, která je dostatečná pro sexuální penetraci. S úbytkem svalové hmoty jde často ruku v ruce. Pokud na sobě pozorujete obojí, návštěva odborníka je mimochodem dobrý nápad, protože neléčený hypogonadismus může vést až k rozvoji deprese.

Další nevýhodou nízké hladiny testosteronu je, že nebudete mít takový zájem o partnerské intimní aktivity. Většina vztahů, kde jeden z partnerů trpí sníženým libidem, bohužel dlouhodobě nevydrží, na druhou stranu ale soužití dvou lidí s malým zájmem o sex může fungovat velmi dobře. Dobrou zprávou je, že pokud příznaky nízké hladiny testosteronu trpíte, nemusí to být nutně z přemíry masturbace.

Odhaduje se, že na celém světě trpí erektilní dysfunkcí miliony mužů. Někdo může vinit stravu a životní styl, jiný zase genetiku, ale jedna věc je jistá. Existuje mnoho mužů, kteří v tichosti trpí. Zvýšením hladiny testosteronu pomocí doplňků se naopak muži často mohou těšit z lepší nálady a pozitivnějšího pohledu na život.

Jejich užívání je spojeno s určitými riziky, pro mnoho mužů však potenciální výhody jejich užívání převažují nad riziky. Co hovoří v jejich prospěch? Jednoduše řečeno, zlepšení nebo zvrat ve vývoji všech negativních projevů nedostatku testosteronu: nárůst svalové hmoty, zvýšené libido, dostatek energie, zlepšení nálady...

Sečteno a podtrženo

Jakkoliv je rozsah současného výzkumu v oblasti spojitosti mezi masturbací a mužskými hormony nedostatečný, je velmi vysoká pravděpodobnost, že vzájemná souvislost mezi nimi neexistuje. Masturbace je jednoduše aktivita, které se oddáváme napříč spektrem hladiny testosteronu. Jen mějte ohled na babičku: nemusí vědět všechno.

Související…

Čtyři pirátky, které vládly mořím: V krutosti a odhodlání si s muži nezadaly
Oldřich Pospíšil

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...