fbpx

TikTok na Euru? Proč ne. Výnosy jeho čínské mateřské firmy se loni zdvojnásobily 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Čínský vlastník aplikace pro sdílení videí hlásí 93% nárůst hrubého zisku. V roce 2020 se tak zisk firmy navýšil na neuvěřitelných 19 miliard dolarů. To se pak není co divit, že součástí jejího marketingového mixu je i partnerství na fotbalovém mistrovství Evropy

Zveřejněno: 24. 6. 2021

To, že spoustě lidem firma ByteDance nic neříká, je možná pochopitelné. TikTok zná ale asi každý, buď od dětí, které na něm sledují a sdílejí krátká videa, nebo dnes třeba jako sponzora fotbalového mistrovství. Čínská firma ByteDance v loňském roce více než zdvojnásobila své příjmy hlavně proto, že její populární videoaplikace vzkvétala a počet uživatelů rostl.

Společnost, která v loňském roce přečkala tlak Donalda Trumpa v rámci obchodní války s Čínou, zaznamenala 111% nárůst tržeb na 34,3 miliardy dolarů. Podle interního sdělení zaslaného zaměstnancům firmy ByteDance rostl také hrubý zisk, a to o 93 %  na 19 miliard dolarů.

Dvě miliardy uživatelů za měsíc

Od doby, co TikTok před pouhými čtyřmi lety začal fungovat, došlo ke stratosférickému nárůstu počtu uživatelů, který na konci loňského roku dosáhl 1,9 miliardy měsíčně. To zahrnuje i čínskou verzi TikToku zvanou Douyin a produkty, jako je aplikace pro agregaci zpráv Toutiao. TikTok se osvědčil, pravidelně přitahuje stovky milionů uživatelů, z nichž většina je ve věku 12 až 24 let, tedy pro marketéry velmi zajímavá cílovka. TikTok táhnou celebrity, které se už dříve proslavily jinde, ale i uživatelé, kteří se prosadí díky nápadům a kreativitě.

Trumpova administrativa označila ByteDance za hrozbu americké národní bezpečnosti a uvedla, že ji může zablokovat, pokud nebude v amerických rukách.

Celkově společnost ByteDance v roce 2020 vykázala čistou ztrátu ve výši 45 miliard dolarů. Společnost to vysvětluje jednorázovou účetní úpravou, nikoli provozní výkonností. Provozní ztráta činila 2,1 miliardy dolarů, v porovnání se ziskem 684 milionů dolarů v roce 2019 jde o skok. Ten byl způsoben hlavně náklady na kompenzaci akcionářů.

Akcie na veřejnost?

Rychlý růst společnosti, která má sídlo v Pekingu a je v soukromém vlastnictví, dovedl analytiky k odhadu její hodnoty až na 100 miliard dolarů. Firma nedávno najala bývalého výkonného ředitele Xiaomi Šou C' Čcheho jako nového finančního ředitele, čímž se podpořila spekulace, že by společnost mohla uvažovat o IPO, tedy nabídce svých akcií veřejnosti.

Trumpova administrativa označila ByteDance za hrozbu americké národní bezpečnosti a uvedla, že ji může zablokovat, pokud nebude v amerických rukách. Objevili se zájemci o koupi na americkém území včetně Microsoftu a Oraclu, ale změna administrativy v Bílém domě Trumpovy plány už neumožnila dotáhnout. Joe Biden následně Trumpovo nařízení zakázat TikTok a čínskou aplikaci WeChat v USA zrušil.

Biden každopádně na začátku června podepsal dokument, který by přinutil některé čínské aplikace, aby přijaly přísnější opatření na ochranu uživatelských dat, pokud chtějí nadále působit v USA. V květnu firma ByteDance oznámila, že generální ředitel a spoluzakladatel Čang I-ming odstoupí a na jeho místo přijde spoluzakladatel Žu-Po Liang.

Související…

Generace Z své covidové problémy řeší na TikToku. Že by šlo o terapeutickou síť?
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...