fbpx

Více než 200 zaměstnanců společnosti Alphabet, která je matkou Googlu, podniklo kroky k založení odborové organizace. Kvůli pracovním podmínkám i působení Googlu na internetu

Zveřejněno: 7. 1. 2021

Zakladatelé odborové organizace zaměstnanců společnosti Alphabet prohlásili, že odbory znamenají větší možnost, jak vyjádřit obavy ohledně diskriminačních pracovních podmínek a také toho, jak Google řeší další problémy, jako jsou nenávistné projevy v online prostředí. Google uvedl, že i po vzniku odborů „bude pokračovat v přímém kontaktu se všemi zaměstnanci“.

„Vždy jsme tvrdě pracovali na vytvoření inspirativního pracoviště pro naši pracovní sílu,“ uvedla ve svém prohlášení Kara Silversteinová, ředitelka lidských zdrojů Googlu. „Naši zaměstnanci mají svá pracovní práva, která podporujeme. Ale tak, jak jsme to dělali vždycky, i nadále budeme spolupracovat přímo se všemi našimi zaměstnanci.“

Nezákonné propouštění

Oznámení o vzniku odborů přišlo několik týdnů poté, co společnost Google vyvolala rozruch propuštěním zaměstnankyně Timnit Gebruové, která se ve firmě zabývala etikou umělé inteligence. Americká Národní rada pro pracovní vztahy nedávno navíc rozhodla, že firma nezákonně propustila své zaměstnance kvůli pokusu o založení odborů. Zaměstnanci se rovněž mobilizovali proti spolupráci firmy s ministerstvem obrany na projektu Maven, který se týká vojenského využití dronů a umělé inteligence. Nespokojenost panovala také s vyřizováním stížností na sexuální obtěžování.

Chceme, aby Alphabet byl společností, kde mají pracovníci smysluplné slovo při rozhodování, která ovlivňují nás i společnost, ve které žijeme.

„Tyto odbory staví na letech organizovaného vyjadřování názorů pracovníků společnosti Google,“ uvedla v prohlášení Nicki Anselmová, projektová manažerka a zástupkyně odborářů. Právě v kolektivním jednání vidí sílu nového sdružení zaměstnanců. V několika případech z minulosti se například ukázalo, že ojedinělé hlasy z firmy, které nesouhlasily například s vysokým odstupným pro manažery obviněné ze sexuálního obtěžování, nic nezmohly. „Naše nové odbory poskytují strukturu, která zajišťuje, že naše sdílené hodnoty jako zaměstnanců Alphabetu budou respektovány i po odeznění mediálních kauz,“ dodává Anselmová.

Jen zlomek lidí

Odbory zorganizovali softwaroví inženýři, ale prý jsou otevřeny všem zaměstnancům Googlu v USA a Kanadě, včetně externistů. Odbory Googlu se hlásí k odborové organizaci Communication Workers of America, ale neusilují o formální uznání vládou, což svým způsobem omezuje jejich vyjednávací sílu.

„Chceme, aby Alphabet byl společností, kde mají pracovníci smysluplné slovo při rozhodování, která ovlivňují nás i společnost, ve které žijeme,“ napsali dále organizátoři na Twitteru. Několik stovek odborářů představuje každopádně jen zlomek z celkového počtu zaměstnanců Alphabetu, kterých je 130 tisíc. Zhruba stejně je pak spolupracujících dodavatelů, prodejců a dočasných zaměstnanců firmy. Odboráři budou na členských příspěvcích odvádět asi jedno procento výplaty.

Související…

Městečko v Silicon Valley zavedlo daň za pracovní místo. Nejvíc zaplatí Google
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...