fbpx

Projděte si přehled nejpoužívanějších aplikací roku. Všechny možná znáte, ale jen některé z nich používáte. Za pozornost stojí nárůst "dětského" TikToku a koronavirového Netflixu

Zveřejněno: 29. 1. 2021

Více než polovinu roku 2020 jsme kvůli epidemii koronaviru strávili v izolaci. Mnoho aktivit jsme museli přesunout do online světa. Podnikání, práci, placení, komunikaci, nákupy i zábavu. Proto také aplikace, které nás v tomto čase zabaví, zaznamenávají nesmírnou popularitu. Server Gizbot, který vznikl v Indii, ale postupně se rozšířil do celého světa, připravil přehled deseti nepopulárnějších aplikací roku 2020. Většinu z nich důvěrně známe. A podobně jako ostatním žebříčkům popularity sociálních sítí vévodí i tomuto čínský TikTok, služba pro natáčení a sdílení krátkých videí. Zajímavý je vzestup i u nás stále populárnějšího Zoomu, který se používá pro videohovory, a filmového či pro někoho spíš seriálového Netflixu. Právě jejich popularitu má zřejmě na svědomí i koronavirus.

1. TikTok

TikTok je čínská aplikace pro sdílení krátkých videí. Vlastní ji společnost ByteDance. Tato síť je obrovsky populární na celém světě. Pobyt doma během epidemie si jejím prostřednictvím zpestřují hlavně děti a teenageři. Přináší především zábavu a odreagování, těm nejnápaditějším i peníze.

Proti TikToku bojoval i americký prezident Donald Trump, vysvětloval to obavami z toho, že aplikace sbírá data pro čínskou vládu.

Aplikace je z bezpečnostních důvodů v mnoha zemích zakázána, například právě v Indii. Proti TikToku bojoval i americký prezident Donald Trump, vysvětloval to obavami z toho, že aplikace sbírá data pro čínskou vládu. No jo, když ono je to ale tak zábavné... Právě proto je TikTok na vrcholu žebříčku nejstahovanějších aplikací roku 2020.

2. Instagram

Instagram asi nemusíme moc představovat. Je to především aplikace pro sdílení fotografií a vlastní ji Facebook. Instagram je nyní na vrcholu popularity, překonává jak mateřský Facebook, tak i další sociální síť Twitter. Pro tvůrce obsahu je první volbou, kde předvést svůj talent.

Instagramu se také daří v oblasti marketingu. Značky a firmy ho velmi často využívají pro propagační účely. V srpnu 2020 představil Instagram novinku nazvanou Reels, přímého konkurenta pro TikTok.

3. Zoom

Zoom je nyní jednou z nejpoužívanějších aplikací, počet jeho uživatelů během posledního půl roku narostl vskutku raketově. Jde o službu umožňující skupinové videohovory, které jsou v současné době hodně využívané pro pracovní i soukromé účely. V dubnu 2020, tedy v době první vlny koronaviru, Zoom dosáhl na více než 300 milionů uživatelů denně.

4. WhatsApp

Od července 2020 je WhatsApp na prvním místě v seznamu nejpopulárnějších aplikací pro posílání zpráv, zaznamenal více než 2 miliardy stažení. I WhatsApp patří Facebooku a pro většinu uživatelů je první volbou, pokud chtějí někomu napsat. S popularitou přicházejí i stinné stránky pro uživatele. WhatsApp stejně jako Facebook proto dlouhodobě bojuje proti šíření fake news prostřednictvím své platformy.

5. Netflix

Netflix je obsahová platforma s předplatným, můžete na něm sledovat filmy a seriály. Je nejstahovanější aplikací pro přehrávání videa a k tomuto prvenství mu velmi pomohla epidemie. Lidé sedí doma a dívají se na kvalitní obsah, za který jim není líto zaplatit. V dubnu 2020 měl Netflix po celém světě více než 183 milionů platících uživatelů.

6. Facebook

Facebook také známe. Pro velmi mladé a pro ty, co už zapomněli, tato síť nabízí uživatelům způsob, jak se snadno spojit s lidmi po celém světě a sdílet s nimi zážitky. A nejen to, mnozí lidé na Facebooku postavili podnikání, mohou totiž jeho prostřednictvím prodávat svoje výrobky. V době epidemie je Facebook často jedinou možností, jak probrat s přáteli, co je nového, a hromadně se pochlubit fotkami z výletu. Na jeho celosvětové oblibě neubírají ani skandály s úniky dat nebo mazání kontroverzních příspěvků.

7. Amazon

Amazon je jednou z nejpoužívanějších aplikací a kromě toho, že poskytuje celou řadu služeb a hlavně nákupy zboží, nabízí uživatelům také možnost něco prodávat. Jeho součástí je například Amazon Prime, alternativa k Netflixu a dnes už celosvětově populární platforma pro streamování videa.

8. Google Meet

Alternativou k výše zmíněnému Zoomu je Google Meet, aplikace pro videokonference. I tato aplikace těží z přesunu z kanceláří do domovů a umožňuje videospojení kolegů v teple jejich vyhřátých obýváků.

9. Facebook Massenger

Facebook Messenger je populární aplikace pro zasílání zpráv. Je alternativou pro WhatsApp a další služby umožňující posílání vzkazů, fotek a videí.

10. YouTube

YouTube je po Googlu druhá nejnavštěvovanější online služba na světě a oblíbená platforma pro sdílení videí pro tvůrce všemožného obsahu. Jde o stálici v oblasti internetové zábavy a v obrovském množství videí si najde to své snad každý internetový uživatel. Jenže když je to moc dlouhé a plné reklam... pak je tu TikTok.

Související…

Kde se letos rodily celebrity? V roce 2020 měnil svět talentů hlavně TikTok
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Gizbot

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...