fbpx

Americký expert na infekce doporučuje nákup vlastní helmy, moc se nezdržovat v interiérech, konzumovat raději v autě a po lyžování si nechat zajít chuť na vířivku

Zveřejněno: 3. 12. 2020

Zapálená americká snowboardistka Jenny Leveilleová vyrazí na svahy i v této sezóně. Neplánuje ale, že by využila vnitřní vybavení lyžařských středisek. Věří, že tohle rozhodnutí ji na horách ochrání před koronavirem, popisuje americká CNN. Co ale pro bezpečné lyžování v době epidemie doporučuje specialista na infekční nemoci?

Jenny Leveilleová má základní návod na to, jak během lyžařské sezóny minimalizovat riziko nákazy koronavirem. Letošní sezónu bude trávit v horách na západě USA, zázemí jí poskytne její obytná dodávka, kterou bude využívat k odpočinku, nebo když si bude jen prostě potřebovat odskočit.

Evropa se hádá o Alpy

Lyžařská sezóna se rozběhla nejen v koronavirem těžce zasažených Spojených státech. V Evropě se například Německo, také těžce postižené koronavirem, snaží dodržet koordinovaný přístup Evropské unie k udržení zavřených lyžařských středisek v alpských zemích během svátků. To má omezit šíření koronaviru. Dosažení dohody se sousedním Rakouskem se však ukazuje jako náročné, uvedla minulý čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová. Zatímco Německo, Francie a Itálie se snaží o dohodu, Rakousko uzavřít střediska odmítá. Švýcarsko, které není členem EU, mezitím už některá střediska otevřelo.

Střediska v Kalifornii budou v této sezóně propagovat stolování pod širým nebem, nabízet jídlo a pití s sebou a doporučují jako zázemí místo chaty vlastní osobní vozidla lyžařů.

Lyžování se v době epidemie může zdát jako ideální sport, je ovšem třeba přijmout určitá opatření. Rouška či spíš kukla, která zakrývá nos a ústa, bývá vlastně základní výbavou lyžaře, nyní je nutností i ze zdravotních důvodů. Pokud v lyžařském středisku zrovna nejíte nebo nepijete, měli byste ji mít správně nasazenou.

Lyžařská střediska omezují kapacitu vnitřních prostor, přidávají venkovní kapacitu, zpřístupňují místa s dezinfekcí a mění způsob zaplňování sedačkových lanovek. I přesto však zůstává otázkou: Je bezpečné lyžovat během epidemie?

Zůstat radši venku

Pro specialistu na infekční nemoci z Brooklynské nemocnice v New Yorku Joshuu Rosenberga to není černobílé. Lyžování je podle něho ze své podstaty riskantní i bez zuřící epidemie koronaviru. Rosenberg, který je sám vášnivým lyžařem, v této sezóně plánuje vyrazit na sjezdovky a doporučuje držet se několika základních pravidel.

Mnoho středisek plánuje rozšíření venkovního prostoru, aby si hosté mohli odpočinout nebo něco zakousnout. Vnitřní kapacity budou naopak výrazně zmenšeny a podle Rosenberga pobyt v nich bude představovat zvýšené riziko nákazy. Lyžařská střediska z celého světa na to reagují odpovídajícím způsobem. Střediska v Kalifornii budou v této sezóně propagovat stolování pod širým nebem, nabízet jídlo a pití s sebou a doporučují jako zázemí místo chaty vlastní osobní vozidla lyžařů. Pokud se lyžař chce ohřát a něco pojíst, doporučuje se, aby to obstaral ve svém autě.

Populární restaurace Chez Vrony a Paradise ve švýcarském Zermattu již mají dostatek venkovních posezení. V této sezóně bude na terasách méně míst pro strávníky a získat rezervaci uvnitř restaurace bude obtížnější než obvykle. Restaurace ve švýcarských střediscích se otevřou až 13. prosince. Prozatím jsou venku prodávány nápoje a hosté je konzumují u otevřených ohnišť.

Helmu si radši kupte

Vzhledem k tomu, že pronájem lyžařského vybavení se obvykle odehrává v interiérech, mnoho středisek přešlo na rezervační systém. To znamená, že si návštěvníci musí předem rezervovat termíny pronájmu vybavení a také skipasy. Ty jim zajistí přednostní přístup do vnitřního zázemí. V coloradském středisku Steamboat Springs bude nutná rezervace půjčovny lyží a snowboardů s konkrétními časy montáže.

Střediska také spoléhají na to, že se hosté budou chovat odpovědně. Pokud se ráno vzbudí a nebudou se cítit dobře, měli by zůstat doma.

Rovněž se zvýší hygienické úsilí středisek. V Alta Badia v italských Dolomitech byly v půjčovnách zavedeny ochranné clony a středisko zaručuje každodenní sanaci prostor. Itálie se však postavila na stranu Německa a také usilovala o uzavření středisek během svátečního období, ovšem jednotný postup EU musí být ještě dořešen.

Doktor Rosenberg si starosti s půjčováním vybavení nedělá, tedy kromě helmy. Pokud plánujete lyžovat, zvažte nákup vlastní. Helma je přece jen k obličeji velmi blízko a investice několika set korun se v tomto případě vyplatí. Mnoho středisek nedovolí hostům na ubytování využívat vířivky. Rosenberg si myslí, že je to moudré rozhodnutí, a připouští, že by se neúčastnil tradiční relaxace po lyžování ve vířivce, i kdyby mu byla k dispozici. Není to podle něho v současné situaci bezpečné, jelikož se tam kumulují lidé.

Střediska také spoléhají na to, že se hosté budou chovat odpovědně. Pokud se ráno vzbudí a nebudou se cítit dobře, měli by zůstat doma. Případné navrácení peněz je pak na rozhodnutí a pravidlech jednotlivých středisek, častou možností je vystavení poukazu o hodnotě původní rezervace platného jeden rok.

Související…

Skicirkus nabízí 140 kilometrů sjezdovek, romantiku i luxusní wellness a bar
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: CNN

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...