fbpx

Prezident Trump národu tvrdí, že Američané nad nemocí zvítězí i bez nějakých opatření, jako je nošení roušek. Biden chce naopak roušky ve všech 50 státech. Čí pohled je vám bližší?

Zveřejněno: 2. 11. 2020

Prezidentské volby ve Spojených státech proběhnou už v úterý 3. listopadu. Vzhledem k epidemické situaci je téma koronaviru jedním z klíčových parametrů pro rozhodování voličů. Jak se kandidáti dívají na nemoc, se kterou bojuje celý svět?

Spojené státy zaznamenaly v pátek 23. října více než 80 tisíc nových případů koronaviru (předchozí rekord z 16. července činil přes 77 000 případů. Číslo 80 tisíc sice není na počet lidí skoro nic oproti Česku (USA mají skoro 330 milionů obyvatel), ale i tam je samozřejmě nemoc tématem číslo jedna. Bývalý viceprezident Joe Biden proto oznámil, že pokud prezidenta Donalda Trumpa v úterních prezidentských volbách porazí, bude prosazovat celonárodní povinnost nošení roušek.

Nová maxima a nová povinnost

Joe Biden ve svém projevu ve Wilmingtonu ve státě Delaware 11 dní před hlasováním uvedl, že půjde za všemi guvernéry a vyzve je, aby povinnost nošení roušek nařídili. A pokud to odmítnou, půjde prý rovnou za starosty, aby zajistil celostátní nošení roušek zezdola. Jako prezident chce tuto povinnost zajistit ve všech federálních budovách a v mezistátní dopravě, jelikož, jak tvrdí Biden a nejen on, roušky zachraňují životy.

Zákaz shromažďování a vnitřních aktivit způsobují více škody než užitku a vedou ke zvýšení chudoby a psychických problémů.

Jen šest z 50 amerických států onen předposlední říjnový týden ve srovnání s předchozím týdnem nevykázalo zvýšený výskyt koronaviru a nejméně 14 států hlásilo nová maxima u hospitalizovaných pacientů za posledních sedm dní.

Superroznášecí akce

Trump v pátek 17. října na Floridě při setkání se seniory kritizoval Bidena za to, že se ohání infekcí, proti které dosud neexistuje žádná vakcína ani léčba. Biden podle něho mluví jen o koronaviru, protože chce děsit lidi, přitom Amerika to prý zvládá dobře. Později, při shromáždění v Pensacole na Floridě, řekl davu tisícovek lidí, kde jen málo z nich mělo roušku, že chce, aby se život dostal do normálních kolejí, a to už se prý i děje. Kritici Trumpa obvinili z pořádání „superroznášecích akcí“ navzdory federálním zdravotním zásadám a místním předpisům o sociálním distancování.

Biden, který představil svůj plán reakce na epidemii, kritizoval Trumpa za to, že během jejich celostátně vysílané debaty tvrdil, že se země s koronavirem učí žít. Joe Biden si naopak myslí, že se Amerika s koronavirem jen tak nevyrovná a že se s ním učí umírat. Předpovědi odborníků naznačují, že chladná zima nárůstu výskytu koronaviru pomůže.

Pohromu z Číny vymýtím

Biden dále uvedl, že jakmile bude k dispozici bezpečná a účinná vakcína, musí být zdarma pro všechny bez ohledu na pojištění. Trump pak nadále hájí svou administrativu za dobré zvládání koronaviru. Odklonil se od špičkových vládních odborníků na infekční nemoci ve prospěch outsiderů, jako je doktor Scott Atlas, neuroradiolog, který bagatelizoval význam roušek.

Atlas také údajně prosazuje názor, že zákaz shromažďování a vnitřních aktivit způsobují více škody než užitku a vedou ke zvýšení chudoby a psychických problémů. Koronavirus zabil ve Spojených státech více než 223 000 lidí a nakazilo se jím téměř 8,5 milionu Američanů. Trump, aniž by uvedl konkrétní podrobnosti, slíbil, že vymýtí epidemii a tuto pohromu z Číny jednou provždy porazí. A asi to zmákne i s lidmi bez roušek.

Související…

Dá se z pohybu kurzů v sázkových kancelářích odhadnout výsledek voleb?
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: VOA News

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...