fbpx

Jak zajistit, aby Američané mohli volit pandemii navzdory? Řešení vyžaduje chytré a včasné plánování, obrovské zdroje a spoustu předpotopních technologií

Zveřejněno: 4. 4. 2020

Základní otázka k blížícím se americkým prezidentským volbám zní: Jak mohou v době pandemie bezpečně fungovat klasické volby, tedy s volebními místnostmi a frontami lidí? Odpověď je jasná: Nijak. Tak co tedy dělat?

Dobrou zprávou je, že existuje jasný plán B, tím je hlasování poštou. Několik amerických států s tím již má solidní zkušenosti a jde o alternativu pro ty občany, kteří nejsou zrovna doma. Čtyřiatřicet států USA také umožňuje všem voličům odhlasovat v soukromí domovů, a asi 20 procent hlasujících Američanů tak své hlasovací lístky odesílá poštou.

Volby se neodloží

Špatnou zprávou je, že tento plán B není připraven jako plošné řešení pro celou zemi. Mnoho států má omezené zkušenosti se zpracováním hlasovacích lístků. Příprava voleb poštou pro všechny může zabrat mnoho měsíců. Plán C ale neexistuje a listopadové volby proběhnout musí. Američané volili i během dvou světových válek, jedné občanské války a epidemie chřipky.

Poštovní hlasování umožňuje politickým činitelům shromažďovat hlasovací lístky a nelegálně je vyplňovat jménem ostatních.

Úspěšné spuštění voleb poštou vyžaduje tři věci. Za prvé, každý musí dostat hlasovací lístek. Je to složité, protože lidé se stěhují, umírají a také nejsou připravení na to věnovat volbám delší pozornost než den předem. Někteří si prostě neohlídají, že lístek vůbec dostali.

Za druhé, musí se započítat každý hlas. Teoreticky by každý stát mohl mít webovou stránku, kde by voliči sledovali svůj hlas, a zjistili, zda dorazil na sčítací místo a zda byl či nebyl úspěšně zpracován. Zpracování však není jednoduché. Úředníci musí zkontrolovat, zda je hlasovací lístek skutečně od osoby, která jej zaslala poštou (obvykle pomocí ověřeného podpisu), a poté se ujistit, že je správně vyplněn. Pokud se podpis neshoduje nebo byl hlasovací lístek nesprávně vyplněn, je třeba voličům oznámit s dostatečným předstihem, aby se o to pokusili znovu. To pro voliče, kteří odevzdávají své hlasovací lístky na poslední chvíli, bude značná nevýhoda. A také je zřejmé, že jde o velmi administrativně náročné řešení.

Jak zamezit podvodům

Zatřetí, musí se zamezit podvodům nebo je alespoň minimalizovat. Politicky angažovaní rodinní příslušníci mohou hlasovací lístky vyplňovat jménem příbuzných. To je nezákonné a měla by za to být uložena přísná pokuta. Vynucování však může být složité. Poštovní hlasování také umožňuje politickým činitelům shromažďovat hlasovací lístky a nelegálně je vyplňovat jménem ostatních. To známe nakonec i od nás, kde se hlasy před volbami takzvaně kupují (většinou za pár tisíc korun, které koupený hlasující odevzdá v první putyce).

Ve volbách v roce 2016 odevzdalo ve 41 státech téměř 20 % voličů svůj hlasovací lístek osobně ještě před stanoveným volebním dnem.

U hlasování poštou existuje kompromis mezi včasností a důkladností. Důkladné sčítání může trvat týdny, což potenciálně podkopává důvěru ve výsledek voleb. A případné soudní spory týkající se zpochybnění voleb by mohly trvat měsíce.

Jaké jsou alternativy poštovního hlasování? Ve hře jsou volby klasické, ale s vpouštěním lidí v časových intervalech, aby se snížil počet lidí, kteří se v den voleb setkají. Stejně jako hlasování poštou není otevření voleb už před samotným volebním dnem žádným novým řešením. Ve volbách v roce 2016 odevzdalo ve 41 státech téměř 20 % voličů svůj hlasovací lístek osobně ještě před stanoveným volebním dnem. Státy se však v přístupu k tomuto řešení liší. Pro to, aby americké prezidentské volby mohly proběhnout v listopadu legitimně a bezpečně, je třeba začít je plánovat už nyní, s ohledem na stanovení spravedlivých pravidel a za využití starých způsobů.

Související…

Jak se astronaut Buzz Aldrin brání koronaviru? Sedím na zadku a zamkl jsem dveře
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...