To, že mladá generace považuje flexibilitu za jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru pracovního místa, už není žádným tajemstvím. Mladí lidé dnes chtějí maximálně sladit rodinný a pracovní život, a proto je práce na dálku jedním z nejžádanějších benefitů. Výhodou však může být i pro samotné zaměstnavatele.

Nejnovější výzkumy totiž ukazují, že home office rozhodně neznamená flákání se v županu před televizí, ale naopak o poznání vyšší produktivitu i motivaci. Česká republika tento nový styl práce založený na flexibilitě a odpovědnosti oslaví spolu se společnostmi Microsoft a ČSOB 26. září v rámci kampaně Den spolupráce odkudkoli.

Vyšší produktivita a méně stresu

Máte pocit, že z klidu domova bez hovoru kolegů, zvuku tiskáren a zvonících telefonů byste toho stihli mnohem víc? Není to jen zdání. Podle studie profesora ekonomie Nicholase Blooma a generálního ředitele společnosti Ctrip Jamese Lianga byli lidé pracující z domova o 13,5 % produktivnější než ti, co pracovali z kanceláře. Zároveň také měli méně přestávek, stresu i sporů. Zaměstnavatel navíc pochopitelně ušetřil náklady na kancelářské prostory.

Podle výzkumu z roku 2016 si 8 z 10 šéfů malých a středních firem myslí, že lidé, kteří mohou pracovat odkudkoli, jsou výkonnější i spokojenější.

Za posledních třicet let se počet lidí pracujících z domova v USA ztrojnásobil. Práce na dálku má ale stále více příznivců i v Česku. Podle výzkumu z roku 2016 si 8 z 10 šéfů malých a středních firem myslí, že lidé, kteří mohou pracovat odkudkoli, jsou výkonnější i spokojenější. Podobný názor mají zaměstnanci, 72 % z nich souhlasí s tím, že možnost pracovat i mimo kancelář zvyšuje jejich produktivitu.

Inspirujte (se)

Protože práce na dálku je stále oblíbenější, společnost Microsoft, která dlouhodobě patří mezi průkopníky v oblasti flexibility, letos už posedmé pořádá Den spolupráce odkudkoli, tentokrát s hlavním tématem Prevence technostresu. Stále větší zapojení moderních technologií je totiž průvodním jevem digitální transformace, kterou nyní procházíme. Ovšem mezi vlastněním nejnovějších technologií a uměním je efektivně využívat je velký rozdíl.

Pokud se vám líbí myšlenka sdílení, na sociálních sítích můžete svým přátelům pod hastagem #takpracujuja ukázat místo, odkud se vám pracuje vůbec nejlépe.

Technostres není úplně nový pojem, první zmínka se objevila v polovině osmdesátých let minulého století a odkazovala na nepříjemné pocity spojené s používáním počítačů v té době. Dnes si technostres můžeme představit jako úzkost spojenou s používáním moderních technologií, která je způsobená především neustálým vyrušováním, notifikacemi a návalem informací. Pod technostres spadá i sledování sociálních sítí, od kterých se nemůžeme odtrhnout a které v nás vedle chvilkových pozitivních emocí vyvolávají i pocity negativní, například že nejsme dokonalí či se nemáme tak dobře jako ostatní.

Pokud vy a vaši zaměstnanci těmito problémy netrpí, protože víte, jak technologie využívat co nejefektivněji a zároveň se od nich dokážete včas odpojit a odpočívat, ukažte, jak to děláte, i ostatním právě s kampaní Den spolupráce odkudkoli. Můžete se jednoduše připojit k tematické LinkedIn skupině, kde budete informováni o všem, co se kolem iniciativy děje. Hlavně ale budete celý rok v kontaktu s profesionály, které moderní styl práce zajímá, a můžete sdílet své zkušenosti i novinky. A pokud se vám líbí myšlenka sdílení, na sociálních sítích můžete svým přátelům pod hastagem #takpracujuja ukázat místo, odkud se vám pracuje vůbec nejlépe – klidně svou postel či obývák.

Související…

Jak může pomoct umělá inteligence, když vás čeká důležitá prezentace
Petr Váša, Microsoft

foto: Shutterstock, zdroj: Microsoft, Den spolupráce odkudkoli