fbpx

Iva Burkertová, Kryštof Brůha a Žil Vostalová představili v rámci Prague Fashion Week oblečky, které mají pohlcovat elektromagnetické záření. Jde jen o sen z budoucnosti?

Zveřejněno: 15. 4. 2019

Oblečení nás má (většinou) chránit před zraky okolí, ale také před chladem, před prosakováním, někdy před UV zářením a teď už i před elektrosmogem. Neboli elektromagnetickým zářením, které se v přírodě na Zemi jen tak samo od sebe nevyskytuje. Je ale potřeba se před ním chránit?

Oficiálně se nikdy nepodařilo prokázat jakýkoli příčinný vztah mezi zdravotními potížemi, na které si někteří stěžovali, a elektromagnetickým polem. Výzkumy se ale provádějí neustále. „Některé z nich ukazují, že v individuálních případech vliv vysokofrekvenčního vlnění může vyvolávat například bolest hlavy. 4G sítě se nepoužívají dost dlouho na to, aby studie ukázaly dlouhodobý vliv na člověka. A to se už pro Evropu plánuje pátá generace této technologie, která bude ještě intenzivnější,“ vysvětluje umělec Kryštof Brůha, který s tímto fenoménem pracuje v rámci své módní tvorby.

Citlivost na elektrosmog jí změnila život, svůj domov může například opouštět jedině brzo ráno, ještě předtím, než se ven nahrnou lidé se svými telefony.

Je tedy velmi málo studií, které by nebezpečí 5G sítí přímo potvrzovaly. To však neznamená, že se potenciální škodlivost záření má ihned zavrhnout. Lékaři už v roce 2017 sepsali a poslali Evropské komisi Deklaraci, která varovala před 5G sítěmi a dožadovala se jejich zákazu. Byla podepsána více než 180 vědci a lékaři z 35 zemí. Podle nich bude z antén vycházet zvýšené množství radiace, které může mít vážné důsledky pro zdraví.

Alergie na telefon

A není to jen bolest hlavy, z čeho někteří podezírají elektrosmog. Na padání vlasů, ztrátu paměti, insomnii, závratě, bušení srdce nebo zažívací problémy si stěžovala i padesátiletá Sarah Dacre v článku pro Guardian. Citlivost na elektrosmog jí změnila život, svůj domov může například opouštět jedině brzo ráno, ještě předtím, než se ven nahrnou lidé se svými telefony.

moda 2

Antielektrosmogové oblečky od Kryštofa Brůhy


Že se nějaké nebezpečí nepodařilo prokázat, ještě není důvodem k tomu, aby se toto nebezpečí někdo nepokusil eliminovat. Krátký průzkum na internetu odhalí, že se na trhu dají sehnat různé zbraně proti elektrosmogu. Existují třeba stínící pouzdra, která chrání do něj vložené předměty. Jeden takový jsem si vyzkoušela i na vlastní mobil. Když jsem přístroj do obalu vložila, volajícímu spadl hovor okamžitě do hlasové schránky. Přerušené bylo také wi-fi spojení a pouzdro prý chrání i před odposlechem.

Nalézt se dají také různé stroje, které umístíte do místnosti, a ony pak svou pouhou přítomností (není nutné zapojovat do zásuvky) dokážou „odstínit“ elektromagnetické záření, geopatogenní zóny a aeroionty. Tohle už vzbuzuje trochu pochyby. Co stroje vyzařují a jak vůbec fungují? To výrobci vysvětlit nedokážou. Stroje navíc nejsou vůbec levné. Takže to vypadá spíš jako hodně dobrý byznys s lidskou naivitou.

Módou proti smogu

Jak ale pomoci těm, kteří na záření opravdu trpí? Jedním z východisek by mohlo být chytré oblečení. Takové, které nás před smogem uchrání fyzicky. A tak vlastně vznikla v rámci výzvy projektu #jetovtobě od Vodafonu hi-tech kolekce s názvem Audire Fluctus, jež si dala za úkol spojit módu s technologií a vytvořit tak kolekci budoucnosti.

moda 3

Samotný oděv je v podstatě antiradiačním oblekem a přenosnou detekční aparaturou


Autorem je výše zmiňovaný umělec Kryštof Brůha, který díky spolupráci s módní návrhářkou Ivou Burkertovu a designérkou Žil Vostalovou dostal i nový vhled do koncepce přemýšlení nad oděvem a tělem, které přechází z virtuálního světa do fyzického. Tento koncept oblečení se zabývá detekcí a odstíněním elektromagnetického vlnění. Samotný oděv je v podstatě antiradiačním oblekem a přenosnou detekční aparaturou.

Slyšet vlny

Oděvy kolekce Audire fluctus mají tři části. Svrchní vrstva, což je pokovená textilie, funguje jako štít, jenž odráží elektromagnetické vlnění, které město vyzařuje. Sekundární vrstva je tvořena citlivou aparaturou, která detekuje elektromagnetické vlny v jejich neviditelném spektru. Třetí část (undercover) je skrytá síť, která umožňuje oděvu neviditelné elektromagnetické vlnění zpracovávat a reprezentovat ho pomocí zvukových vibrací a zároveň má reflektivní charakter. 

moda 4

V obleku je také detekční aparatura, která snímá elektromagnetické vlnění, a to reprezentuje pomocí zvuku. Uživatel pak při pohybu v prostoru může poslouchat různé druhy elektrického vlnění, které se kolem něj nacházejí. „V době, kdy se nejprodávanějším módním doplňkem stal smartphone, je pro nás tvůrce důležité zamyslet se nad otázkou propojení technologie a oděvu. Něco, co máme neustále na sobě a u sebe, je potřeba učinit více kompatibilní a nositelné. Projekt Audire Fluctus zviditelňuje nejen oku neviditelné a všudypřítomné elektromagnetické vlnění, ale pracuje s vizí oděvu, který reaguje na problémy kybernetického věku, jako je ochrana soukromí a projevy virtuální identity,“ nechala se slyšet designérka Žil Vostalová.

Související…

Modré světlo říká mozku: Nespi, je den!
Jan Krčmář

Těžko říct, zda někdy bude takové oblečení úplně běžně k dostání na pultech obchodů. Zatím nám to zní spíš jako volání z budoucnosti. I když je pravdou, že ta budoucnost se blíží neskutečně rychle.

foto: Prague Fashion Week, zdroj: Vodafone na Prague Fashion Week

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...