fbpx

Kde skončili klíčoví manažeři, kteří během posledních let utekli z Facebooku Dalších 5 fotografií v galerii
Mark Zuckerberg se snažil na Facebooku ukázat, že jeho rozchod s Chrisem Coxem proběhl v přátelském duchu

Bývalí šéfové Zuckerbergovy firmy založili například platformu Quora, většinou mají své vlastní fondy a investují do nových technologií

Zveřejněno: 26. 3. 2019

Po třinácti letech ve vedení Facebooku končí její produktový ředitel Chris Cox. Košem dal Zuckerbergovi i Chris Daniels, který odchází z čela dceřiné společnosti WhatsApp. Nejsou to první a zřejmě ani poslední vrcholoví manažeři, kteří se rozhodli od Facebooku kariérně odpoutat.

Odchod Chrise Coxe oznámil v polovině března ve veřejném postu na Facebooku sám Mark Zuckerberg. Produktový ředitel odchází po dlouhých třinácti letech. Chris Daniels, šéf WhatsAppu, v čele dceřiné společnosti nevydržel ani rok.

Přátelé, co mizí

A důvod? Oba manažeři mají podle listu New York Times výhrady ke strategii, kterou Zuckerberg představil. Facebook se podle svého zakladatele hodlá více zaměřit na komunikaci v šifrovaných chatových službách a na větší ochranu soukromí. V rámci těchto změn Zuckerberg počítá s propojením služby posílání zpráv prostřednictvím Facebook Messengeru, WhatsAppu a Instagramu do jediného šifrovaného systému. K tomuto sloučení má dojít do roku 2020.

Skutečnou ranou byl ale pro Facebook skandál spojený se společností Cambridge Analytica, který naplno propukl před rokem. Spustil doslova personální exodus.

Zuckerberg má prý eminentní snahu, aby Coxův a Danielsův odchod nepůsobil jako výsledek nějaké osobní rozepře, protože oba manažeři jsou rovněž Zuckerbergovými přáteli. Proto možná šéf Facebooku ve statusu napsal, že s ním Cox už několik let hovořil o tom, že chce dělat něco jiného.

daniels 0215326199

Chris Daniels, šéf WhatsAppu, v čele dceřiné společnosti nevydržel ani rok


Jenže Cox a Daniels nejsou zdaleka jedinými vrcholovými manažery, kteří podávali výpovědi. Portál Businessinsider připomíná, že největší sociální síť světa takových zásadních změn ve svém vedení zažila víc, a přinesl přehled o tom, kde se kdysi nejdůležitější lidé Facebooku vyskytují dnes.

Adam D´Angelo

K Facebooku se připojil v samotných začátcích, tedy v roce 2004. Pět let pak pro něj pracoval jako technologický ředitel a zároveň měl funkci viceprezidenta společnosti. Facebook opustil už v roce 2008, aby pomohl založit platformu Quora pro sdílení otázek a odpovědí. Na Quoře pracoval s jiným bývalým zaměstnancem Facebooku Charliem Cheeverem.

Chamath Palihapitiya

Pro Facebook pracoval v letech 2007 až 2011. Ve vedení zastával pozici viceprezidenta, jenž měl na starosti zvyšování počtu uživatelů sociální sítě.

palihapitiya 0303331712

Chamath Palihapitiya založil vlastní investiční fond rizikového kapitálu


Po odchodu v roce 2011 si Palihapitiya založil vlastní investiční fond rizikového kapitálu. Dal mu poměrně symbolický název Social Capital. V současné době je také spolumajitelem basketbalového klubu Golden State Warriors.

Chris Hughes

Zaměstnancem Facebooku byl v letech 2004 až 2007. Hughes patří mezi jeho zakladatele, s Zuckerbergem sdílel pokoj na kolejích během studia na Harvardu. Stal se tiskovým mluvčím a pomáhal Facebooku v jeho raném stadiu proniknout do médií. Po třech letech z Facebooku odešel a začal pomáhat Baracku Obamovi během jeho prezidentské kampaně v roce 2008. V letech 2012 až 2016 byl majitelem magazínu New Republilc. Loni vydal knihu Fair shot.

Dustin Moskovitz

Další ze zakladatelů z Facebooku odešel v roce 2008. Během svého působení pracoval jako technologický ředitel a viceprezident. Když dal Facebooku vale, založil společnost Asana, která se zabývá zejména on-line marketingem, ale také dalšími internetovými projekty. Moskovitz společnost Asana řídí dodnes. Se svou manželkou také spravují nadaci Good Ventures.

Dave Morin

Někdejší vývojář facebookové platformy pracoval pro Zuckerberga v letech 2006 až 2010. Morin stál u zrodu Facebook Connect, který uživatelům umožňuje vidět aktivitu svých přátel na jiných internetových stránkách. Po odchodu z Facebooku se Morin podílel na založení dnes už neexistující sociální sítě Path. S jinými dvěma bývalými zaměstnanci Facebooku také založil investiční fond Slow Ventures.

Matt Cohler

Jde o jednoho z prvních klíčových zaměstnanců Facebooku, kteří k němu nastoupili poté, co ho Zuckerberg a Moskovitz přestěhovali do Silicon Valley. Cohler měl na starosti produktový development a byl považován za jednoho ze zvláštních Zuckerbergových poradců. Jeho oficiální funkce byla viceprezident pro produktový management.

cohler 0290102359 1

Kariéra Matta Cohlera ve Facebooku trvala od roku 2004 do roku 2008. Pak se stal partnerem v investiční a poradenské společnosti Benchmark Capital


Kariéra Matta Cohlera ve Facebooku trvala od roku 2004 do roku 2008. Když odešel, stal se partnerem v investiční a poradenské společnosti Benchmark Capital. Dnes sedí ve vedení několika významných společností, jako jsou Uber, Tinder, ale i Instagram.

Gideon Yu

Součástí Zuckerbergova týmu se stal v roce 2007 a přišel na pozici finančního ředitele. V té době měl už za sebou kariéru v YouTube, Sequoia Capital nebo Yahoo. Po odchodu v roce 2009 odešel zcela mimo technologický sektor. Dnes je spolumajitelem baseballového klubu San Francisco 49ers, kde ještě předtím zastával funkci prezidenta.

Sean Parker

Předtím, než spojil svůj kariérní život s Facebookem, pracoval na vývoji platformy Napster pro sdílení hudby. Do Facebooku nastoupil v roce 2004, a to jen asi půl roku po jeho založení. Krátce poté přivedl na palubu prvního investora, miliardáře a spoluzakladatele PayPalu Petera Thiela.

the social network 0369146183

Z filmu The Social Network. Seana Parkera ztvárnil Justin Timberlake (vlevo), Marka Zuckerberga si zahrál Jesse Eisenberg

Tým kolem Zuckerberga se díky Parkerovi rozšířil také o Kevina Collerana, jenž se stal obchodním ředitelem. Parker se s Facebookem rozloučil v roce 2005. Dnes je investorem a řídí nadaci Parker Foundation.

Sam Lessin

Lessin je spoluzakladatel platformy pro sdílení souborů Drop.io. Tu v roce 2010 koupil právě Facebook prakticky i s Lessinem. Ten se následně stal viceprezidentem pro produktový management. Po odchodu v roce 2014 založil společnost pro vývoj umělé inteligence Fin Analytics.

Kevin Colleran

Colleran patřil mezi prvních deset zaměstnanců Facebooku. Pracoval pro něj od roku 2005. Colleranovi se podařilo získat první velké zadavatele reklamy. Podílel se také na vytvoření služby, která umožnila korporacím zakládat facebookové profily. Po odchodu z Facebooku v roce 2011 se stal pravidelným přispěvatelem listu Wall Street Journal a s Davem Morinem spoluzaložil investiční fond Slow Ventures.

Související…

Facebook v USA odhaduje zájmy uživatelů docela dobře. Jen z 27 % špatně
Jan Handl

Skutečnou ranou byl ale pro Facebook skandál spojený se společností Cambridge Analytica, který naplno propukl před rokem. Spustil doslova personální exodus. Za posledních dvanáct měsíců odešlo z Facebooku dvanáct významných lidí (nepočítáme-li Coxe a Danielse), z nichž mnozí pro největší sociální síť pracovali řadu let. Zuckerbergův tým opustila i Debbie Frostová, nejdéle sloužící PR manažerka, která pro Facebook pracovala celých deset let.

foto: Profimedia, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...