fbpx

Redaktorka Flowee vyzkoušela, jaké to je, když si vyskočíte z letadla v Praze, na podlaze a bez padáku

Zveřejněno: 2. 5. 2019

Sníte o výskoku z letadla, ale nejste si jistí, jestli na to máte. Nevíte, jestli si to na poslední chvíli nerozmyslíte a jestli se tak z nadpozemského zážitku nestane jenom hodně drahý výlet letadlem nahoru a zase dolů. Parašutismus je bezpochyby jedním z těch nebezpečnějších sportů, do kterých se může člověk vrhnout. Zároveň to však může být jedna z nejintenzivnějších, život měnících zkušeností. Adrenalinový zážitek si většinou nelze se vším všudy v bezpečném prostředí dopředu vyzkoušet. Nanečisto. V tom spočívá jeho kouzlo i prokletí. Málokdo si tak až dosud dokázal reálně představit, jak se při něm bude cítit. Spolu s příchodem virtuální reality se však i tohle mění.

hurricane priprava

Jste parašutista, který má za chvíli vyskočit z letadla, aniž by do něj kdy reálně nastoupil


V Beskydech si můžete zaplatit paraglidingový výcvik a pak nemusíte odnikud vyskakovat. Stačí vám rozběhnout se z kopce a vznést. V Hurricane Factory v Praze taky nemusíte odnikud vyskakovat. Ve virtuální realitě ve větrném tunelu si můžete jednoduše dopředu zkusit, jaké to bude, až jednou budete opravdu skákat z letadla. A rozhodnout se, jestli je to pro vás to pravé. V tomhle případě tedy nemusíte ani nikam lítat. A odskočit vyskočit si můžete klidně v pauze na oběd. 

K tomu, abyste zažili výskok z letadla, už paradoxně nemusíte vyskočit z letadla.

Pokud milujete dobrodružství, ale pořád ještě v sobě máte nějaký pud sebezáchovy, můžete si zážitek vyzkoušet se 100% zárukou toho, že po jeho absolvování budete stále naživu. 

Připravit ke skoku

Nasadíte si bezdrátové VR brýle, vzduch kolem vás proudí rychlostí až 270 kilometrů v hodině. Jste parašutista, který má za chvíli vyskočit z letadla, aniž by do něj kdy reálně nastoupil. Vítejte v  hyperrealistické virtuální realitě. V mžiku vás přenese několik kilometrů nad zemský povrch a před očima se vám objeví odpočítávání.

hurricane 5

Odpočet a už si to fičíte rychlostí 167 kilometrů směrem na město


Deset. Devět. Osm. Sedm. Kolem hlavy slyšíte svištění větru, křečovitě se držíte dveří letadla, tedy vstupu do větrného tunelu, na jehož existenci jste mezitím stihli úspěšně zapomenout. Šest. Pět. Začínají se vám potit ruce a zrychluje tep. Čtyři. Tři. Připravujete se na odraz. Dva. Jedna. Signál a skok! Letíte. Plachtíte na vzduchovém polštáři. A i když reálně neležíte výše než metr nad zemí a přidržuje vás při tom zkušený instruktor, ve svých očích se vznášíte úplně sám desítky kilometrů nad zemí. Pod sebou vidíte město jako na dlani, stejně jako parašutista při skutečném výskoku z letadla.

A přitom jste pořád v Praze, vznášíte se ve větrném tunelu, v kombinéze, s helmou, brýlemi s virtuální realitou na očích a špunty v uších. Správnou leteckou polohu, tedy na břiše s roztaženýma a mírně pokrčenýma nohama, jste si nacvičili dopředu. Instruktor s vámi otáčí a vy sami si díky speciálnímu videu užíváte 360° výhled na svět z ptačí perspektivy. Vše je perfektně synchronizováno s vaším pohybem, takže od okamžiku, kdy vyskočíte a změníte polohu, jednoduše padáte. 

Volným pádem

Ve virtuální realitě vidíte všechno stejně reálně, jako kdybyste absolvovali skutečný výskok z letadla. Dechberoucí výhled, tváře ošlehané větrem, vše v bezpečí větrného tunelu bez rizika, že se vám neotevře padák. 

Volný pád sice trvá jenom minutu, ale adrenalin vám v žilách koluje ještě dlouhé desítky minut a zážitek samotný ve vás zůstane živý celé týdny.

Virtuální realita umožňuje lidem všeho věku vyhnout se riziku a zažít, jaké to je vyskočit z letadla. Pod dohledem zkušeného kouče a bez ohledu na počasí se můžete proletět nad městem. Větrný tunel je možné vyzkoušet i bez virtuální reality, ale s ní dostává zkušenost úplně nový, hyperrealistický rozměr. Vyskočit z letadla si teď navíc bez rizika může i vaše babička, která by si třeba, vzhledem ke svému věku, už na skutečný výskok netroufla.

Let vesmírem

Kromě klasického skoku z letadla si můžete ve větrném tunelu vyzkoušet, jaké by to bylo proletět se vesmírem. Srdce se rozbuší, přitom opět plachtíte na větrném polštáři desítky centimetrů nad zemí. 

hurricane dispecink

S polohou parašutisty vám pomůže zkušený instruktor


Virtuální realitě se meze nekladou, do budoucna si tak z letadla budeme moct vyskočit třeba i v noci, můžeme se proletět nad New Yorkem, Dubají, Filipínami nebo Švýcarskými Alpami. Bez nutnosti zdlouhavého cestování. Pět destinací za pět minut. Na externím displeji ostatní vidí to, co vy vidíte ve svém zorném poli. Země se postupně přibližuje. Virtuální realita postoupila zase o kousek dál. Jsem zvědavá, kde se s ní setkáme příště a jak reálně dopadneme.

foto: Zážitky.cz, zdroj: Zážitky.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...