fbpx

Apple, Facebook, Google a Amazon. Vklíní se někdo do velké čtyřky? Jedině tak, že bude hrát stejně velkou datovou hru jako oni

Zveřejněno: 14. 2. 2019

Společnost Apple nedávno poměrně razantně ukázala Facebooku, že na jejím App Storu nemá nic jistého, a odstavila jeho vývojářské aplikace kvůli porušení pravidel. Je vidět, že technologičtí giganti sice celkem úspěšně koexistují na trhu, ale i tak si občas udělají nějaký ten naschvál. Ukazuje to, že technologičtí giganti mají obrovskou sílu a vyplatí se o tom přemýšlet, ať už jste pouze uživatelé, nebo i obchodní partneři těchto žraloků.

Naposledy se o jejich moci rozepsal americký novinář a bloger Scott Rosenberg ve svém newsletteru nazvaném Axios, který by si měl každý přečíst. Takže pěkně popořádku.

Pod kontrolou Applu

Apple má pod kontrolou naše telefony, tedy pokud to jsou iPhony. Pokud tedy máte software určený uživatelům iPhonů či iPadů, jste zcela závislí na milosrdenství Applu. Když vás firma vykopne ze svého obchodu, nemáte zákazníky. Android má více uživatelů na celém světě než iOS od Applu a Google ho řídí dejme tomu méně důsledně.

V síti Facebooku

Pokud Facebook odstraní váš účet, nemůžete se připojit k vaší osobní síti, kterou jste léta budovali. Na své přátele mnohdy nemáte jiné kontakty. Ostatní, třeba LinkedIn a Twitter, své moci využívají řekněme střídměji. Pro jistotu tedy na Facebook nespoléhejte a na své přátele si udržujte i emailové a telefonní kontakty, abyste v případě problémů mohli své známé najít i jinak a jinde.

Řízeni z Googlu

Google řídí náš přístup k informacím. Je to výchozí bod pro získání odpovědí na téměř všechny otázky, které můžeme mít, a to prostřednictvím vyhledávání, map, videí na YouTube a mnoha dalších služeb. Pokud se Google rozhodne zablokovat nějaký obsah, může tyto informace účinně „zneviditelnit“ většině světa. Wikipedia a další webové stránky sice stále nabízejí nezávislé zdroje informací, ale Google je často jejich hlavním distributorem.

Zboží Amazonu

Amazon řídí náš přístup ke zboží a mnoha softwarovým službám. Pokud určitý produkt nebude v jeho nabídce, tak si ho lidé prostě nekoupí. S Amazonem stojí a padá obchodní úspěch mnoha firem a produktů v celosvětovém měřítku. Prostřednictvím Amazon Web Services je provozován backend, tedy rozhraní eshopů pro velký kus internetového průmyslu. Amazon má možnost vypnout aplikace a weby, které na něm závisí, tedy přinejmenším dokud nebudou firmy schopny přesunout své aktivity k jinému poskytovateli cloudu.

Vládci internetu

Tam, kde mají technologičtí giganti dominantní pozici na trhu, třeba i hraničící s monopolem, jejich právo říci „ne“ znamená opravdový konec. Mají pod palcem distribuci informací nebo moc nad obchodováním, konkurenti s nimi mohou zápolit, ale odstavit je prostě nezvládnou. Moc Applu nad samotným existováním nějaké aplikace v App Storu je absolutní a podnikatelé by si měli uvědomit, že možná více než na jejich schopnostech závisí jejich budoucnost právě na Applu.

Umělá inteligence a strojové učení musí pracovat s velkými daty, která mají k dispozici zase ty stejné firmy.

Internet se během dvou desetiletí změnil, vznikly totiž firmy, které ho mají do jisté míry pod palcem. Existuje sice mnoho inovátorů, kteří se to pokoušejí zvrátit, ale jejich produkty a služby se nestaly masovými, uživatelé je prostě nepřijali. I kdyby se jim to podařilo, postavili by se vedle Facebooku, Googlu, Applu a dalších a kruh by se uzavřel. Umělá inteligence a strojové učení musí pracovat s velkými daty, která mají k dispozici zase ty stejné firmy.

Pokud se ale na technologický průmysl podíváme s odstupem, tak jeho velmi krátká historie napovídá, že jde o velmi dynamické prostředí, jehož lídři se mění poměrně často. Vzpomeňme si na IBM a Microsoft, ty ztrácejí svou centralizovanost a vyvíjejí se do vyspělých strojů na výrobu peněz, které ovšem daleko méně ovlivňují a formují odvětví. Takže se klidně může stát, že za pět let si budeme stěžovat na úplně někoho jiného, než je Google či Facebook.

foto: Shutterstock, zdroj: Axios

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...