fbpx

Proč mají lékaři obavy z hypochondrů, kteří si pořizují chytré hodinky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Firma Apple, ale i další výrobci tvrdí, že jsou jejich "smart watchky" schopny zjistit abnormální srdeční rytmus u lidí bez dalších srdečních onemocnění. Lékaři se nyní začali ptát, zda budou podobná zařízení v tomto ohledu k něčemu dobrá, nebo spíš naopak

Zveřejněno: 24. 2. 2022

Vloni společnost Apple oznámila, že její hodinky Apple Watch Series 4 budou mít vestavěný monitor srdečního tepu, tedy EKG. Kardiologové ovšem tvrdí, že lidé bez dalších příznaků by měli údaje naměřené chytrými hodinkami raději ignorovat.

Chytré hodinky mají podle Applu pomoci lidem, kteří by se jinak o svých srdečních problémech nedozvěděli. Jenže riziko falešných poplachů u zdravých lidí, jejichž srdeční frekvence je v normě, je natolik vysoké, že by se mohlo proměnit v zátěž pro již tak napjatý zdravotnický průmysl, píše magazín The Verge.

Nemocnice by mohly být plné vyděšených lidí, kterým nic nebude, ale budou využívat čas a energii lékařů.

„Lidé, kteří mají tendenci si tyto chytré hodinky kupovat, jsou v oblasti zdraví většinou uvědomělí, chtějí být fit a jsou pravděpodobně zdrávi,“ prohlásil Gregory Marcus, kardiolog z Kalifornské univerzity v San Francisku. Zatímco lidé, kteří by z takového základního screeningu mohli mít prospěch, jsou obvykle starší a méně technicky zdatní. A ani je kupodivu jejich zdravotní stav tolik neznepokojuje.

Jen pro nemocné

Lékaři, se kterými hovořili reportéři The Verge, vyjádřili obavy, že majitelé chytrých hodinek vezmou útokem nemocnice, a to na základě falešných poplachů, které u nich hodinky vyvolají. Nemocnice by pak mohly být plné vyděšených lidí, kterým nic nebude, ale budou využívat čas a energii lékařů.

Zatím mohou běžní uživatelé podle lékařských autorit údaje Apple Watch ignorovat a věřit, že jsou v pořádku.

„Neexistují žádné důkazy o tom, že výhody převažují nad škodami, proto doporučujeme, aby tento screening EKG nebyl používán pro osoby s nízkým rizikem kardiovaskulárních onemocnění,“ prohlásil Seth Landefeld, vedoucí lékařské katedry na Alabamské univerzitě v Birminghamu a člen americké pracovní skupiny pro prevenci.

Měřte radši čas

Pro osoby, které mají srdeční choroby nebo jejich příznaky, by měření EKG chytrými hodinkami Apple Watch mohlo sloužit jako dobrý nástroj pro zjišťování, kdy se něco přihodilo a je-li nutná návštěva lékaře. Ostatním doktor Marcus doporučuje měření ignorovat.

Hodinky měřící EKG jsou zatím novou technologií, doporučení lékařů se mohou postupem času změnit. Došlo by k tomu zejména v případě rozšíření chytrých hodinek mezi starší či potřebné pacienty, tedy ty, kteří trpí srdečními chorobami. Zatím mohou běžní uživatelé podle lékařských autorit údaje Apple Watch ignorovat a věřit, že jsou v pořádku.

Související…

Na trhu jsou první chytré hodinky s Braillovým písmem
Zuzana Šotová

foto: Shutterstock, zdroj: Futurism

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...