fbpx

Máte řidičák? Možná budete za pár let patřit k menšině. Lidí, kteří se učí řídit, ubývá. Místo nich se učí řídit stroje

Zveřejněno: 3. 2. 2019

Asi je to takový trend. Dnes už narazíte jen na málo lidí, kteří by si byli sami schopni opravit pračku, postavit stěnu nebo se projet s kombajnem. V budoucnu možná bude podobně výjimečný někdo, kdo bude umět řídit auto. Statistiky ukazují, že za posledních 10 let klesl počet Britů, kteří se učí ve věku 18 až 25 letřídit, o 18 procent. A podobný trend sledují i v USA nebo na Novém Zélandu.

Jedním z důvodů, proč mladí s řidičákem otálejí, jsou vysoké ceny. A nejen ty v autoškole. Rostou i poplatky na univerzitách, takže náctiletí s lekcemi mnohdy čekají, až dokončí školu a začnou si vydělávat sami. Čím dál víc lidí žije ve městech, která jsou stále lépe dopravně propojená a digitalizovaná. Auta tedy už nepředstavují symbol svobody, který vždy znamenala. V dalším průzkumu mladí lidé nežehrali tolik na peníze, ale jako hlavní důvod uváděli nedostatek času.

Už tolik nejezdíme

Podle magazínu The Atlantic lidé obecně tráví cestováním po městě kratší dobu. Když už vyrazí, jezdí jen kratší vzdálenosti do restaurací, do škol, do práce, za koníčky či nakupováním. A za nakupováním či zábavou se už vlastně nemusí jezdit vůbec.

samoridici knoflik 643585552

Proč utrácet za řidičák, když stačí zmáčknout knoflík?


I když v tomto ohledu zatím žádný průzkum zpracován nebyl, dá se odhadnout, že je menší potřeba přesunů po městě způsobena právě vzrůstem popularity online nakupování, nekonečné zábavy, kterou poskytuje internet, televize či streamovací zařízení, ale i větší možnost práce z domu. Lidé prostě už nemusí tolik vycházet ven.

Proč si tedy dělat řidičák, pořizovat auto, platit pojištění, opravy a neustále řešit problém s parkováním?

Článek The New York Times, který je ovšem už z roku 2013, ukazuje spojitost mezi řízením a užíváním internetu. Virtuální kontakt s okolím zkrátka redukuje potřebu pro reálný kontakt. Dalším z aktuálních důvodů může být i to, že nástup online taxi služeb, jako je Uber, učinil cestování osobními auty mnohem dostupnější i pro ty, kdo řídit neumí.

Řidiči a stroje

Proč si tedy dělat řidičák, pořizovat auto, platit pojištění, opravy a neustále řešit problém s parkováním, když se můžete nechat odvézt na druhý konec města v podstatě za pár korun? A můžete si bez výčitek dát i pivo...

Související…

Přesune se sex byznys do samořídících aut?
Tereza Hermochová

Novinářka The Guardian Arwa Mahdawi popisuje, že se nikdy nenaučila řídit kvůli nedostatku sebevědomí. Prostě se silnice bojí. A tak si prý raději počká na samořídící auta. Možná, že takhle přemýšlejí i dnešní mladí. Proč se stresovat za peníze v autoškole, když mě na místo odveze buď profesionální řidič, nebo umělá inteligence, která je k řízení určená.

foto: Shutterstock, zdroj: The Atlantic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...