fbpx

V neděli je Singles Day. Původně neformální Den nezadaných trhá prodejní rekordy. Dalších 3 fotografií v galerii
Původní oslava singles se proměnila ve svátek nakupování.

Jedenáctý listopad je v Číně dnem nezadaných. Původní neformální studentský vysokoškolský svátek se postupem času změnil v monstrózní nákupní aktivitu. Do světa ale zatím tak masově vyrazit nestihl.

Zveřejněno: 10. 11. 2018

11. 11. je pro Singles Day vybráno záměrně, jedničky symbolizují nezadané jedince. Od roku 2009 se ale původní neformální svátek nezadaných proměnil v nákupní aktivitu. Alibaba, jeden z nejzásadnějších e-komerčních gigantů v Číně, tehdy poprvé zaplavil tamní internet kupony a slevami. Během dalších let se ze Dne nezadaných stal den nákupních rekordů a každoročně se s napětím čeká, za kolik hodin od zahájení dojde k překročení předchozího rekordu.

Pro představu, v roce 2017 na překonání miliardy dolarů stačily dvě minuty a jedna vteřina a obraty jenom u Alibaby dosahují desítek miliard dolarů, většinou ještě více, než jaké jsou tržby na Black Friday a Cyber Monday v USA. Přitom právě tyhle dva další nákupní svátky známe i z Česka v podobě nikdy nekončících Black Friday u některých prodejců.

singlesday small

Na čínském online tržišti Alibaba se během Singles Day prodá zboží za víc než v Americe během Black Friday a Cyber Monday.


Letošní Singles Day má i nejeden web s odpočtem – singles-day.online – ze kterého je zřejmé, že i svět se snaží využít nákupní horečky v podobě dalšího "nakupovacího dne". Využít můžete i toho, že prakticky všechny čínské e-shopy budou na Singles Day nabízet zásadně velké slevy a prakticky všechny ochotně dodávají do celého světa, tedy včetně Česka.

Anti Valentýn

Den nezadaných přitom měl původně podobu anti valentýnského dne. Vhodného pro ty, kdo jsou single, bez partnera, nebo nesnáší klasické sladké zamilované valentýnské aktivity. Počátky má v roce 1993 na Universitě v Nanjingu, kde se tamní studenti rozhodli oslavovat to, že jsou bez partnerů. 

Čínský podnikatel Jack Ma chce proměnit Den nezadaných v globální svátek. Není se co divit, jen v loňském roce proteklo přes Alipay během 24 hodin celkem 1,48 miliardy transakcí.

Z původně malého svátku se ale v roce 2009 už stal svátek podstatně rozšířenější, slavený v celé Číně, byť dodnes nejde o státem uznávaný svátek. A jak už bylo výše řečeno, Jack Ma (a jeho Alibaba) tehdy přišel s poměrně dost zásadním marketingovým nápadem a proměnil Den nezadaných v nákupní svátek. Vlastně v ekvivalent již zmíněného amerického Black Friday a Cyber Monday.

singles day honkong 758455264

Původní oslava singles se proměnila ve svátek nakupování. Honkong 11. listopadu 2017.


Byl to nakonec i Jack Ma, který v roce 2016 řekl CNN, že chce, aby se tento svátek stal globálním. Čemuž se nelze divit, proč se nakonec omezovat jenom na "malý" čínský trh, když ještě minimálně jednou tak velké tržby můžete mít v dalších zemích celého světa.

Den nezadaných v číslech

Zajímavé na Single Day může být i to, že v Číně je až 46 % lidí ve věku pod 35 let nezadaných. Ještě zajímavější jsou ale čísla spojená s transakcemi a tržbami. V loňském roce například došlo k překonání rekordu v počtu transakcí za sekundu – Alipay, platební systém používaný Alibabou, proteklo rekordních 256 tisíc transakcí za sekundu a za 24 hodin bylo zpracováno 1,48 miliardy transakcí. V objemu dodaného zboží prošlo skrz Cainaio (logistický nástroj Alibaby) skoro 700 milionů objednávek.

Související…

Single život už je společenskou normou, říká vztahová koučka
Milada Kadeřábková

Jaký bude Den nezadaných 2018, se teprve dozvíme, ale je dost jisté, že rekordy opět překročí.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...