fbpx

Pirátíte, nebo kupujete audioknihy? A chcete si vyrobit vlastní? Dalších 3 fotografií v galerii
Masové rozšíření audioknih umožnily až mobilní telefony a MP3 přehrávače.

Chcete se bavit za chůze a nemáte náladu na hudbu? Potřebujete originální dárek? Zvažte audioknihy.

Zveřejněno: 11. 11. 2018

Kouzlu audioknih jsem propadl ve chvíli, kdy jsem začal provozovat dálkové pochody. Prostě si nasadíte sluchátka a vyrazíte na cestu, pozorujete krajinu kolem sebe a zároveň se kocháte poslechem toho, co jste si třeba chtěli dávno přečíst, ale – jak to tak bývá – skončili jste u třetí stránky, protože na další už nemáte čas.

Jak vznikají audioknihy

Audiokniha vznikne tak, že někdo vezme literární dílo, přečte ho do libovolného záznamového zařízení, a jeho čtené vyprávění pak někdo poslouchá. To je samozřejmě ten nejhrubší popis celé akce. Amatérské audioknihy o různé délce (od novel až po romány) můžou nadšenci nahrávat třeba na mobilní telefon, profesionální díla vznikají ve studiu pod vedením režiséra, účastní se jich většinou tolik předčítajících, kolik je v knize postav (klidně i desítky), a finální záznamy v postprodukci čistí, mixují s doprovodnými zvuky a ve studiu pak sestřihávají do výsledné podoby.

Nevíte, kde vzít audioknihu? Není nic jednoduššího, než si vyrobit svou vlastní.

Audioknihy u nás ovšem nevznikají pouze profesionálně. Milovníků audioknih, aktivních natolik, že se sami do procesu vytváření knih zapojí, jsou stovky – většina z nich toho sice po jednom či dvou pokusech nechá, ale celkově je na internetu k dispozici audioknih de facto nepřeberné množství. Pokud byste se i vy chtěli do procesu vytváření audioknih zapojit, není nic jednoduššího, než se o to sám doma pokusit.

audioknilha prochazka 773360542

Pro dobrou nahrávku vám stačí lepší mikrofon k počítači a kterýkoliv stříhací program zdarma, například Audacity. Pro základní přehled můžete použít například kvalitně zpracovaný návod od profesionálního zvukaře Daniela Vojtíška. Připravte se ovšem na to, že nahrávání knihy trvá neuvěřitelně dlouho: delší knihy se počítají na desítky hodin, proto zvažte začít například s povídkami.

Pro koho jsou audioknihy určeny?

Jedná se pochopitelně v první řadě o milovníky literatury všeho druhu. Spoustu věcí nám usnadňují moderní technologie – importovat audioknihu do mobilního telefonu je jednoduchá záležitost, zvolit si přitom můžete z desítek různých aplikací, ve kterých pak danou knihu přehrajete. Jestliže v minulosti jsme viděli v dopravních prostředcích řady lidí, zabraných do knih či časopisů, dnes má většina lidí sluchátka a buď poslouchá hudbu, nebo právě audioknihy. Určitě ale neposlouchejte audioknihy za jízdy v autě – riziko, že budete pozornost věnovat napínavému ději a stane se něco nehezkého, je příliš vysoké.

Prostě si jen tak lehnout do postele, nasadit sluchátka a nechat se unášet do říše fantazie.

Je zde ale další skupina a to jsou lidé se zdravotním omezením, kteří prostě číst nemůžou – nejčastěji se jedná o různá zraková postižení. Mnoho lidí si také oblíbilo audioknihy jako příjemné zpestření večera – prostě lehnout si do postele, nasadit sluchátka, zavřít oči a nechat se unášet příjemným hlasem do říše fantazie je vynikající způsob, jak vyzrát na jakékoliv problémy s usínáním. A nepotřebujete k tomu žádné medikamenty. 

Audioknihy zdarma

Komunity amatérských „načítačů“ často bojují se základním problémem – audioknihy jsou většinou chráněny autorskými právy, proto na nejrůznějších úložištích najdete nepřeberné množství nahrávek prakticky čehokoliv. Jejich tvůrci většinou upozorňují na to, že nahrávky jsou určeny právě těm, kteří si nemají možnost knihy přečíst – do jaké míry se jedná o výmluvu, ospravedlňující sice chvályhodné, ale přesto pololegální konání, nechejme na osobním vkusu a uvědomění posluchačů.

Největší český server, na kterém se scházejí jak autoři, tak posluchači, se jmenuje Do Ucha – kromě nahrávek (pozor na kolísající kvalitu – některé knihy načítají profesionálové, jiné se téměř nedají poslouchat) dostanou zájemci spoustu rad, týkajících se technického zpracování, zvukového čištění nahrávek nebo způsobu práce s hlasem.

Audioknihy online zdarma ke stažení naleznete samozřejmě také na YouTube, Ulož.to nebo nejrůznějších úložištích a torrentových webech. Pro běžný poslech plně postačí stahovat v obvyklém formátu mp3. Přehled míst, kde seženete audioknihy zdarma, najdete v článku Kde stahovat audioknihy zdarma.

audiokniha 2 165088835

Alza, Český rozhlas a další – audioknihy od profesionálů

Plno legálních zdrojů pak nabízí internet i kamenné obchody. Obrovskou knihovnu spravuje například Alza, Audiotéka, Martinus, Kosmas nebo server Audiolibrix. Vynikající sekci najdete také na webu Českého rozhlasu v rámci projektu Čtenářský deník, kde si můžete zdarma ve zvukové podobě stáhnout klasická díla české literatury. Všechny servery nabízejí rozdělení podle žánrů, cena audioknih se pohybuje na stejné úrovni jako cena tištěných děl.

Originální dárek

Tak jako každý rodič jsem svému synovi v jeho dětských letech četl pohádky. Když jsem jednou odjížděl na delší služební cestu, ptal se mě: tati, a kdo mi teď bude číst? Vzal jsem si tedy dvě klasické pohádky, načetl je a vypálil na CD – mohu se k tomu klidně přiznat, neboť klasické pohádky naštěstí autorským právům nepodléhají. Pokud budete tedy uvažovat o dárku pro své blízké, zkuste se zamyslet nad vlastní audioknihou. Je to originální, kromě času a práce do toho nic neinvestujete a ta radost, když vaši blízcí mohou poslouchat váš hlas, stojí za to.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...