fbpx

Proč je v Americe stále méně lidí on-line? 2 fotografie
Internet už není to, co býval.

Pro spoustu lidí je prostě internet irelevantní – a nejsou to jen programoví odmítači všeho nového.

Zveřejněno: 9. 10. 2018

Používání digitálních technologií ve Spojených státech amerických během mnoha minulých let neustále narůstalo. Nová analýza Pew Research Center ukazuje, že během posledních dvou let podíl Američanů, kteří jsou on-line, využití sociálních sítí i rozšíření například tabletů a smartphonů stagnuje.

Podíly dospělých v USA, kteří využívají internet, používají sociální média, vlastní smartphone nebo tablet, jsou téměř totožné s údaji za rok 2016. Podíl domácností s rychlým připojením k internetu mezi lety 2015 a 2018 dokonce poklesl z 67 % na 65 %. Pokud jde o vlastnictví stolního počítače nebo notebooku, za poslední dva roky se podíl snížil ze 78 % na 73 %.

Cena i dostupnost

Příčinou zpomalení růstu, stagnace, nebo dokonce poklesu některých ukazatelů je samozřejmě nasycení trhu. I tak není jeden z deseti Američanů do 50 let on-line. Ti, kteří zatím technologie nepřijali, k tomu mohou mít různé důvody. Může jít o finanční problémy, prostě si nemohou dovolit koupit chytrý telefon nebo počítač a připojit se k internetu. Pro skoro polovinu Američanů nevyužívajících tyto technologie je právě jejich cena hlavním důvodem, proč nejsou on-line. To platí nejen pro nákup zařízení, ale i předplácení internetu. Venkovské oblasti trpí nedostupností rychlého internetu, stěžuje si na to 60 % obyvatel venkova. Vlastní nedostupnost rychlého internetu pak trápí 43 % obyvatel měst a  36 % obyvatel předměstí.

us senior internet

Někteří lidé nemají internet dostupný, pro některé je příliš drahý, a někteří tomu všemu prostě nerozumí.


Někteří „neuživatelé“ technologií tvrdí, že nevidí žádný důvod pro to, aby se s novinkami seznámili a pracovali s nimi. V roce 2013 asi 34 % Američanů nevyužívajících internet prohlašovalo, že je pro ně tahle technologie irelevantní.

Too old to online

V průzkumu z roku 2015 34 % uživatelů internetu ve věku 65 let a více uvedlo, že nemají dostatečnou důvěru ve své schopnosti používat elektronická zařízení a být on-line.  48 % starších dospělých uvedlo, že když dostanou nové zařízení, potřebují někoho, kdo jim ho zprovozní, nastaví a naučí je používat ho. Podstatná část seniorů si navíc myslí, že jejich zdravotní stav jim může bránit v plném využití různých zařízení.

Téměř polovina Američanů využívá hlasové asistenty nebo například domácí Amazon Echo.

Počet lidí, kteří jsou uživateli internetu pouze na svém smartphonu (a nevyužívají tedy zároveň pevné připojení k internetu), vzrostl z 12 % v roce 2016 na 20 % v roce letošním. Mezi lety 2016 a 2018 vzrostl také počet dospělých uživatelů Instagramu z 28 % na 35 %, ovšem celkový podíl jejich uživatelů se za poslední dva roky nezměnil, stále jde o 69 %.

Rostoucím trendem je využívání chytrých televizí a wereables, téměř polovina Američanů využívá hlasové asistenty ve svých smartphonech nebo například domácí Amazon Echo. Roste i internet věcí, tedy například chytré termostaty a bezpečnostní systémy, ovládané na dálku.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Pew Research

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...