fbpx

Střední škola v Číně používá systém rozpoznávání obličeje k monitoringu chování studentů ve třídě

Zveřejněno: 29. 5. 2018

 V čínském městě Chang-čou 11. střední škola využívá technologii rozpoznávání obličejů ke zkoumání studentů v učebnách. Systém skenuje třídu každých 30 sekund a rozpoznává sedm různých výrazů – neutrální, šťastný, smutný, zklamaný, vystrašený, rozzlobený a překvapený.

Související…

Škola připravuje děti o svobodu i o čas, říká zastánkyně unschoolingu
Milada Kadeřábková

Označuje se jako "inteligentní systém řízení chování v učebnách". Kromě toho, že pozná, jakou mají žáci náladu, má schopnost  analyzovat šest typů chování: stání, čtení, psaní, zvedání ruky, poslouchání učitele a opírání se o lavici. Informace o tom, jak žáci reagují a jak se chovají ve třídě, pak dostanou učitelé, aby mohli efektivněji analyzovat chování studentů. Systém se používá také k monitorování docházky.

Systém monitoruje docházku a dokáže poznat, jakou mají žáci náladu.

Vedení školy uvedlo, že systém shromažďuje a analyzuje výsledky procesu rozpoznávání obličejů (facial recognition) a uchovává je v lokální databázi, do cloudu prý data neputují. Systém neukládá obrázky, to je prý hlavní zásada ochrany soukromí. Nicméně přehled o tom, co každých 30 sekund student dělal, je i tak dost choulostivý.

cina skola2

Samotní studenti tvrdí, že je systém naučil neflákat se a dělat to, co zrovna mají. Jsou neustále pod dohledem a nemohou si dovolit například vyndat jinou učebnici a chystat se na následující hodinu. Učitelé data využívají ke zlepšení výuky na základě studentských ohlasů, to ale nemění nic na tom, že je těžké představit si křiklavější příklad nasazení skutečného „Velkého bratra“ do reálného života.

 

zdroj: Techjuice

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...