fbpx

Odložené děti si mohou uchovat vzpomínky díky projektu Život v kufříku Dalších 3 fotografií v galerii
Martina Opava (vlevo), Karolína Kapitánová (druhá zprava). (zdroj: se svolením nadace La Vida Loca)

Nadační fond LA VIDA LOCA založila paní Martina Wojtylová Opava v roce 2015 poté, co se její manžel vyléčil z rakoviny. Potřebovala svou vděčnost vložit do smysluplného projektu, který bude pomáhat dalším lidem. Místo onkologických pacientů si však vybrala děti, konkrétně odložené novorozence.

Zveřejněno: 11. 6. 2024

Pilotní projekt s názvem Život v kufříku získal obrovskou podporu. Cílem tohoto projektu je pomoci uchovat novorozeným dětem, které rodiče z nějakého důvodu odložili, alespoň nějaké vzpomínky do budoucna. Do projektu Život v kufříku se do dnešní doby zapojilo již 65 porodnic po celé zemi.

Paní Marie z Prahy zažila před deseti lety obrovskou tragédii, když jí zemřel syn hned po narození. „Tehdy se mi zbořil celý svět a říkala jsem si, že už nikdy nebudu šťastná,“ vzpomíná na nejhorší chvíle svého života. Snaha o další těhotenství byla marná. Absolvovala řadu neúspěšných pokusů s pomocí umělého oplodnění, až si nakonec řekla, že se bude věnovat sobě.

Začala studovat, našla si nové zaměstnání a změnila pohled na svět. Po čase se s manželem dohodli na adopci. „Přece na světě nejsme jen my ti nešťastní, určitě někde tam venku je mnoho dětí bez rodiny, bez lásky a potřebuje nás, milující rodinu,“ pokračuje ve svém vyprávění.

Měli obrovské štěstí, protože na miminko nemuseli čekat příliš dlouho. Poté, co absolvovali vše potřebné, ozvala se jim paní z OSPODu (Odbor sociálně-právní ochrany dětí), že mohou adoptovat dvojčata. „Maminka už měla dětí více a tyto si nemohla nechat. Proto se rozhodla je dát hned k adopci. A ještě jsme dostali Kufřík plný vzpomínek na první dny po narození našich dvou lásek, kterým jsou dnes již čtyři roky. Dostali jsme pletené komplety, dále tam měli hračku, knížku s první fotografií z porodnice a prázdné fotoalbum,“ uzavírá se slzami v očích paní Marie.

Podobný osud čeká každoročně přibližně 500 dětí, které jsou odložené nebo odebrané matce přímo v porodnici. Tyto děti tak přicházejí na svět, ve kterém se ocitají „samy“. Je sice velmi pravděpodobné, že se brzy dostanou do nové milující rodiny, ale ty první životní momenty nikdo nezachytí. „Myšlenka projektu se zrodila při setkání v nemocnici, kde si Martina uvědomila, jak obtížný začátek mají odložená miminka, a rozhodla se jim poskytnout první vzpomínky plné lásky a péče. Každé dítě má právo znát svůj příběh,“ vysvětluje výkonná ředitelka projektu LA VIDA LOCA Karolína Kapitánová, která popsala projekt podrobněji v následujícím rozhovoru.

Jak přesně tento krásný projekt funguje?

Projekt Život v kufříku poskytuje dětem, které jsou odloženy v porodnici, vzpomínky na jejich první okamžiky na světě. Každé dítě dostává kufřík naplněný jeho osobními cennými vzpomínkami. Kufříky plníme společně se zdravotními sestřičkami porodním náramkem, fotografiemi z prvních okamžiků života, otisky nožiček, prvním dudlíkem a také oblečením a hračkami. Hračky jsou často ručně vyrobené sestřičkami nebo dobrovolnicemi, které do projektu vkládají svůj čas a sdílí nadšení pomáhat.

kufrik

Zdravotníci a dobrovolníci se prostřednictvím kufříků plných péče a lásky snaží dětem poskytnout pomocnou ruku a důkaz, že i bez biologické rodiny jsou vítány a milovány. Projekt touto cestou formuje první, neocenitelné vzpomínky pro novorozence a pomáhá dětem vnést do života přesvědčení, že také ony jsou důležité a že tu pro ně v jejich životě byl někdo, kdo je od samého začátku miloval.

S kým vším spolupracujete?

Projekt Život v kufříku spolupracuje s širokou sítí odborníků a dobrovolníků. Mezi ně patří přední čeští neonatologové, psychologové, zdravotní sestry, přechodní pěstouni a stovky dobrovolníků z celé České republiky. Dále projekt získal podporu 65 porodnic po celé zemi, což umožňuje rozsáhlé zapojení a pomoc odloženým novorozencům. Mezi naše partnery patří například Nedoklubko, Dobrá rodina, Dobrodějky, Nadační fond Veroniky Kašákové a mnoho dalších.

V roce 2023 jste získali prestižní ocenění, můžete popsat jaké?

V roce 2023 získal projekt Život v kufříku Cenu evropského občana, kterou uděluje Evropský parlament. Ocenění představuje uznání významných činů a projektů, které napomáhají mezikulturnímu porozumění a posilují evropský duch. Zakladatelka projektu Martina Wojtylová Opava, byla také oceněna cenou Laskavec od Nadace Lilie a Karla Janečkových za její přínos a realizaci tohoto unikátního projektu. Tyto ceny vnímáme jako významné poděkování za naši bezmála desetiletou snahu pomáhat a přispívat k lepším, naplněným životům odložených dětí.

Podle čeho si vybíráte tým lidí, se kterými spolupracujete?

Při výběru týmu do projektu Život v kufříku se zaměřujeme na několik klíčových kritérií, abychom tak spolupracovali s lidmi, kteří s projektem opravdu rezonují. Především hledáme lidi, kteří sdílejí naši vášeň pro pomoc dětem a mají zkušenosti nebo odborné znalosti v relevantních oblastech, jako jsou neonatologie, psychologie, zdravotnictví či sociální práce.

445757263 859345036220447 9113159168394015993 n

Velký důraz projekt klade také na osobní závazek a empatii, jelikož práce s odloženými novorozenci je velmi citlivá a vyžaduje speciální přístup. Důležitá je také schopnost týmové práce, protože Život v kufříku zahrnuje koordinaci a intenzivní spolupráci lidí na mnoha různých aktivitách.

Pro které děti je tento projekt určený a kolika dětem ročně cca takto pomáháte uchovat vzpomínky?

Projekt je určený pro děti, které opouštějí porodnici bez možnosti zůstat s biologickou rodinou, typicky jde o odložené novorozence. Tyto děti jsou převážně v péči pěstounů, adoptivních rodičů nebo v kojeneckých ústavech. Každý rok projekt pomáhá přibližně 500 dětem v Česku uchovat vzpomínky na jejich první chvíle života. A jsme moc rádi, že za celých devět let našeho působení obdrželo kufřík vzpomínek 2316.

Kdo všechno se do tohoto projektu zapojuje?

Poslání projektu Život v kufříku podporuje a aktivně se do něj zapojuje široká škála lidí, partnerů a institucí, čehož si nesmírně vážíme. Spolupracujeme také s mnoha porodnicemi napříč Českou republikou. Všechny tyto skupiny přispívají svým časem, odborností a někdy i rukodělnými dovednostmi, aby každé dítě mohlo prožít krásný a milující začátek života, a tím získalo citovou podporu do dalších krůčků v období hledání vlastní identity. Všichni společně věříme, že každé dítě má právo znát svůj příběh.

Související…

Adopce trvá dlouho, ale výsledek stojí za to. Co vše to obnáší a na koho se obrátit?
Martina Malá

foto: se svolením nadace La Vida Loca, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...