fbpx

Být single je pecka. A když už vztah, tak jedině na dobu určitou 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Kromě jednoho jediného vztahu, který za to stál, a jednoho manželství z nutnosti, které trvalo pár měsíců, jsem single vlastně, co si pamatuju. A strašně mě to baví

Zveřejněno: 8. 2. 2024

Neměnila bych. Jenže přesvědčit moje okolí bylo téměř nemožné. Dohazovali mi, koho mohli. Kamarádi, maminka i kamarádky. Mysleli si, že moje svobodomyslnost a život bez partnera jsou vlastně jen maska, zatímco doma brečím po nocích do polštáře. Omyl. Přestala jsem kohokoli přesvědčovat. A teď jsem i spokojená single máma. Jenže pro ostatní jsem buď divná, nebo sobecká, anebo obojí.

Vztahy s expirační lhůtou

Neříkám, že to je vždycky procházka rozkvetlou růžovou zahradou, ale plusy dalece převyšují minusy. Třeba do elektriky bych se neodvážila zasahovat, někdy by se mi také hodil nosič. A určitě vás napadá, jak řeším sex. Neřeším. O chlapy v okolí nemám nouzi, ale pouhopouhá představa, že by se mi některý z nich nakýbloval domů, nedej bože, mi mluvil do výchovy mého dítěte (!), mi optiku společného soužití spolehlivě stabilizuje.

Podobně jsem to ale měla i v dobách, kdy jsem si ještě nemyslela, že se stanu mámou. Cestovala jsem po světě a dělala to, co mě bavilo. V každé zemi jsem žila minimálně několik měsíců, od půl roku až třeba dva roky i více. Řešila jsem to tak, že jsem si tam našla partnera na dobu, po kterou jsem tam byla. Oba jsme to věděli, s tím jsme do toho šli. Na konci jsme se krásně rozloučili, doprovodili se na letiště. Romantika z toho nevyprchala. Zažili jsme spolu super měsíce, dobrodružství, nasbírali parádní zážitky. Takže asi není divu, že se všemi jsem vlastně pořád v kontaktu. A kdybych za nimi chtěla, třeba i s dítkem, přiletět na návštěvu, nebyli by asi proti.

Být single je pecka

I moje okolí si pomalu zvyklo. Co slyším nejčastěji, jsou poznámky, že moje dítě „strašně trpí“, že je to vůči němu nefér a že by si zasloužilo otce. Má ho, ale naštěstí taky daleko. A ani jemu, tedy dítku, to (zatím) nevadí. Je spokojené, protože má spokojenou mámu a zažívá s ní všechna dobrodružství. Jistě, může se to změnit, až bude větší. Řešit to budeme, až to nastane.

Být single je jako mít VIP vstupenku na večírek a řeknu vám, že výhody single života jsou stejně početné jako rodinná sbírka nesourodých ponožek.

Nikdo se mě už neptá, jestli někoho mám. Naopak, když jsem si teď na několik měsíců partnera našla – dostatečně daleko na to, aby to ohrozilo druhou půlku mého single života, všechny kamarádky byly v šoku a myslím, že ho pořád mají za paní Colombovou.

Vidíme se, kdy chceme – tedy spíše, když chci já. A to by hned tak někdo nesnesl. Jenže nám oběma to vyhovuje. Prostě být single je tak trochu i fenomén doby, hlavně u určitých profesí, lidí, kteří se nechtějí vázat, cestují anebo vidí ve svém „osamoceném“ životě hlavně benefity, tak jako já. Být single je totiž prostě pecka!

Být single je jako mít VIP vstupenku na večírek a řeknu vám, že výhody single života jsou stejně početné jako rodinná sbírka nesourodých ponožek. Těm z vás, kdo v ně nevěří, jich nabízím hned desatero na stříbrném podnose níže:

1. Romantiku mám, kdy chci

Vzpomínáte na ty časy, kdy člověk, se kterým jste sdíleli životní prostor, nechával týden ve dřezu špinavé nádobí, až jste začali věřit, že tam začíná bujet nová forma života? Tak to je první věc. Protože když jste single, jediné nádobí ve dřezu je to, které tam dáte vy. Mimoto neslyšíte žádné pasivně-agresivní poznámky o správném zavěšení roličky toaletního papíru a můžete se procházet po bytě ve svých „barbie“ kalhotkách anebo slipech s dírou na zadku, kdy se vám zachce. Můj prostor, moje pravidla! A navíc můžu mít romantický večer, kdykoli se mi zachce (jenže ono se zase tak často nezachce).

2. Hluboký a osvobozující spánek s nohama od sebe

Spíte šikmo přes postel? Anebo snad jako pracovnice poskytující radost, s nohama široko od sebe a rukama roztaženýma nad hlavou? Ruku na srdce: pokud nežijete sami, pak asi těžko. Pokud jste ale single, můžete všechny polštáře i celou peřinu používat bez vyjednávání.

Váš čas je vzácné zboží a být svobodný znamená, že jste jeho výhradním vlastníkem.

Za to vám plně ručím. Když jste sólo, je vaše postel vaším královstvím a vy v ní můžete vládnout železnou pěstí. Až na výjimky, kdy vás z trůnu sesadí vaše dítko. A to já beru, i když s nevolí... Žádné noční bitvy o peřinu, žádné údery loktem do žeber, žádné příšerné chrápání. Jen sladká serenáda okolního ticha, po ránu zpívajících ptáků anebo mrouskajících se koček. Posloucháte to a rozumíte jim. Ony to totiž mají bez závazku.

3. Čas jsou peníze a ty rozhodně ušetříte. Tedy pokud chcete

Zkoušeli jste někdy něco plánovat s partnerem anebo se skupinou přátel? Je to jako honit kočky se stříkačkou vody v ruce. Jako single osoba jste tohoto ušetřeni, čas je jen a jen váš. Máte chuť si ve tři ráno spontánně zajít do místní pekárny pro koblihu hned, jak je dopečou? Nemusíte se radit s výborem, stačí vzít klíče a jít. Stejně tak na ranní běh nebo procházku. Váš čas je vzácné zboží a být svobodný znamená, že jste jeho výhradním vlastníkem. Navíc si i peníze utrácíte za to, za co chcete a můžete. Jsou to vaše peníze a váš čas.

4. Žádné dělení šatní skříně

Zejména dámy ocení, že mít šatník jen pro sebe je luxus, který by se měl náležitě a pravidelně oceňovat. Už žádné boje o počet poliček anebo o nadvládu nad ramínky. Žádné dohadování se nebo kompromisy při výběru eklektické módy.

Ať už se rozhodnete věnovat se keramice, přihlásíte se do kurzu akrobacie, potápění anebo si prostě skočíte padákem či se zdokonalíte v plynulé klingonštině, je to jen vaše volba.

Váš šatník je odrazem vašeho báječného já, a když jste single, je to jako módní přehlídka pro vás samotné. Můžete tam mít montérky, maskáče, plesové šaty. Anebo si všechno sladit barevně, podle duhy. Stejně je to vlastně i s celým vaším bytem.

5. K nalezení sebe sama nepotřebujete GPS 

Zkoušeli jste někdy najít sami sebe uprostřed vztahu? Je to jako pohybovat se v bludišti se zavázanýma očima a v mém případě to sedí jako zadek na hrnec. Ve vztahu jsem se vždycky ztratila – buď jsem chtěla ovládat, nebo jsem se podřizovala. Blbý výběr, jasně. A možná právě proto miluju single život. Dává mi čas a prostor objevit, kdo skutečně jsem, bez vlivu druhé osoby. Ať už se rozhodnete věnovat se keramice, přihlásíte se do kurzu akrobacie, potápění anebo si prostě skočíte padákem či se zdokonalíte v plynulé klingonštině, je to jen vaše volba. Možnosti sebepoznání jsou v „single režimu“ neomezené.

6. Kulinářská kreativita, kdykoli se mi zachce

Plánujete večeři? A o víkendech obědy, protože u vás se jí v jednu a večeří v půl sedmé. Bože, jen to ne! Co takhle gurmánské jídlo pro jednoho, připravené přesně podle vaší chuti, protože šéfkuchařem jste vy sami?! Žádné načasování ani kompromisy ohledně toho, co dáme na pizzu, žádné debaty o přednostech koriandru a už vůbec ne odsuzování, když jsou vaším hlavním chodem cereálie. Kuchyně je vaše království, stejně jako vaše postel. Nic vás nesvazuje.

7. Můžete snít dětské sny

Bavilo vás sbírat autíčka, mince, známky nebo odznaky? Anebo Barbie, růžové stužky nebo krabičky? Chcete si ty věci občas vyndat z krabice, anebo je snad mít napořád v obýváku? Mít místo, kde vaše dětské sny stále žijí, je další rozkošná výhoda svobodného života.

Nemusíte žonglovat s partnerovým společenským kalendářem. To je jako organizovat celosvětový summit, ale s větším zmatkem a menší diplomatickou imunitou.

Chcete mít stěnu celou věnovanou gumovým kachničkám? Jděte do toho. Sníte o obývacím pokoji plném nafukovacího nábytku? Nafukujte, jak je libo! Anebo si chcete jednu stěnu vymalovat na růžovo a mít růžovou lednici, nebo naopak na černo a zavěsit si všude halloweenské dekorace a lebky?  Váš obytný prostor je vaše nekonečné plátno a jen vy držíte v ruce štětec.

8. Společenský motýl bez závazků

Společenské akce, večírky, kino, divadlo – klidně sami, anebo s kýmkoli se vám zachce. Ani tentokrát nemusíte žonglovat s partnerovým společenským kalendářem. To je jako organizovat celosvětový summit, ale s větším zmatkem a menší diplomatickou imunitou. Jako single můžete přelétat z jedné společenské akce na druhou s ladností motýla, bez koule na noze nebo s podnapilým partnerem či partnerkou ruku v závěsu. A to má velké kouzlo, nemyslíte?

9. Nepokrytě sobecká dobrodružství

Sólo dobrodružství jsou kořením svobodného života. Chcete ze dne na den někam odletět, aniž byste se s někým poradili? Jděte do toho. Přijměte vzrušení ze spontánních single eskapád, protože proč ne? Můžete. 

10. Svoboda selhání i lásky

Být single neznamená jen užívat si výhod – je to také svoboda selhat, vzkvétat a najít lásku, která bude hrát melodii podle vašich not. Nemusíte slevovat ze svých požadavků. Naopak. Není třeba spěchat, není nutné se usadit, a už vůbec ne nechat si diktovat romantickou cestu podle harmonogramu vaší druhé polovičky. Nezadaný život je cestou sebelásky, růstu a svobody si lásku vybrat tehdy, když to tak cítíte, ne když to říká kalendář.

Tak co? Pojali jste podezření, že být single není zase taková katastrofa? Anebo že je to dokonce štěstí? Každopádně, je to svobodná volba každého z nás. A nikde není psáno, že svůj postoj nemůžete změnit. A dokonce ne jednou. Několikrát. Kdykoli se vám zachce.

A už vůbec není třeba se ptát, proč je tento fenomén stále rozšířený a kdo může za rozmach této epidemie bezuzdné svobody. Je to vzestup seznamovacích aplikací, společenské změny, nebo prostě kouzlo sólového klidu? Co na tom! Dělejte přesně to, co vám naprosto vyhovuje. Překusovat budete v životě ještě dost.

Související…

„Miláčku, dneska jdu sólo.“ Proč do společnosti klidně vyrazit i bez partnera
Martina Ignasová

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...