fbpx

Mýdla, ubrousky a parfémy. Vagina speciální kosmetiku nepotřebuje, nepodléhejte marketingu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Čištění pochvy není nutné, mytí vulvy ano. Dbejte na jednoduchost, držte se vody a zapomeňte na trendy, radí experti

Zveřejněno: 4. 1. 2024

Mýt či nemýt se tam dole, s tím si mnozí často nevědí rady. Magazín zaměřený na zdraví a wellness Healthline proto sepsal několik odpovědí a tipů, jak na hygienu intimních orgánů.

1. Opravdu si musíme umývat vaginu?

Ne, vaginu ne. Vulvu ano.

Zopakujme si základní anatomii. Vagina neboli pochva je vnitřní kanál uvnitř těla. Termín vulva naopak označuje vnější části kolem pochvy, jako je klitoris, klitorální kapuce, vnitřní a vnější stydké pysky. Zatímco vulvu je pochopitelně dobré umývat, mytí uvnitř pochvy může vést k mnoha problémům.

Vaše pochva obsahuje velké množství „dobrých“ bakterií. Právě ty v ní udržují mírně kyselé prostředí, které ztěžuje infekci „špatnými“ bakteriemi. Když používáte mýdla, spreje nebo gely (a ano, dokonce i vodu) k mytí uvnitř pochvy, narušujete její bakteriální rovnováhu. To může mít za následek bakteriální vaginózu, kvasinkovou infekci a další podráždění.

Většina supermarketů má v nabídce řadu dámských mycích prostředků a sprejů, které údajně snižují zápach a čistí vagínu. Nekupujte je. Vaše vagina nepotřebuje žádný z těchto prostředků, aby byla čistá, a rozhodně nemusí vonět jako růžová zahrada!

Americké kolegium porodníků a gynekologů upozorňuje, že vaše pochva se „myje“ sama, udržuje si správnou rovnováhu pH a čistí se přirozeným sekretem. Pokud tedy chcete mít svou vaginu čistou, nechte ji, ať se o to postará sama. 

2. Jak si mýt vulvu?

Vulvu byste si měli mýt teplou vodou. Podle kliniky Mayo nemusíte používat mýdlo. Pokud ho přesto chcete použít, vyberte takové, které je bez vůně, jemné a bezbarvé. Mýdlo s vůní může v dané oblasti podráždit citlivou pokožku.

3. A co dámské mycí prostředky nebo spreje?

Většina supermarketů má v nabídce řadu dámských mycích prostředků a sprejů, které údajně snižují zápach a vaginu čistí. Nekupujte je. Vaše vagina nepotřebuje žádný z těchto prostředků, aby byla čistá, a rozhodně nemusí vonět jako růžová zahrada!

Tyto výrobky byly v podstatě vytvořeny pro to, aby se přiživily na  méně sebevědomých lidech. Ve skutečnosti jsou zbytečné a škodlivé, protože mohou vaše intimní partie dráždit.

4. Není to nehygienické?

Žádná vagína není bez zápachu a ani by neměla být. Vagíny mají mnoho možných vůní, od kovové až po sladkou, které se mění v závislosti na vaší stravě a menstruačním cyklu.

Pokud je zápach štiplavý a nepříjemný, obraťte se na lékaře. Některé potíže, jako je například bakteriální vaginóza, mohou způsobit, že pochva silně zapáchá.

Když používáte mýdla, spreje nebo gely (a ano, dokonce i vodu) k mytí uvnitř pochvy, narušujete její bakteriální rovnováhu. To může mít za následek bakteriální vaginózu, kvasinkovou infekci a další podráždění.

5. Co když mám výtok? Je to normální?

Vaginální výtok je zcela normální. Pokud vás znepokojuje, podívejte se na jeho barvu. Nejčastěji je čirý a bílý výtok přirozenou lubrikací, kterou pochva produkuje, aby udržovala tkáně vlhké a zdravé. Čirý výtok může být také důsledkem ovulace. Je to jen znamení, že pochva dělá svou práci.

Výtok se také může v době menstruace jevit jako červenohnědý, protože bude zbarvený vaší krví.

Pokud má výtok šedou, zelenou nebo žlutou barvu, nebo pokud je doprovázen svěděním, bolestí či jinými neobvyklými příznaky, možná se budete muset poradit s lékařem.

6. Je hygiena během menstruace jiná? 

Vulvu si můžete mýt stejným způsobem i během menstruace. Pokud máte obavy z možného zápachu, zvažte mytí několikrát denně.

Tipy na závěr

Existuje řada věcí, které můžete udělat pro to, abyste udrželi vaginu i vulvu zdravou.

Otírejte se zepředu dozadu

Při používání toalety se neutírejte zezadu dopředu, protože tak můžete šířit bakterie z konečníku do pochvy. To může způsobit řadu infekcí.

Pravidlo „zepředu dozadu“ neplatí jen pro utírání, ale i při jakékoli sexuální aktivitě. Nic, co se dostane do konečníku nebo do jeho blízkosti, by se poté nemělo dostat do pochvy. 

Po sexu vždy vyčůrat

Během sexu mohou zárodky přijít do kontaktu s močovými cestami, malým otvorem těsně nad pochvou. Močení po sexu pomáhá tyto bakterie vyplavit. Pokud se po sexu nevyčůráte, můžete dostat infekci močových cest. Ta je sice snadno léčitelná, ale velmi bolestivá.

Vaginální výtok je zcela normální. Pokud vás znepokojuje, podívejte se na jeho barvu. Nejčastěji je čirý a bílý výtok přirozenou lubrikací, kterou pochva produkuje, aby udržovala tkáně vlhké a zdravé. Čirý výtok může být také důsledkem ovulace. Je to jen znamení, že pochva dělá svou práci.

Vybírejte produkty s rozvahou

Pokud si do pochvy dáváte cokoli, nezapomeňte si před použitím zkontrolovat složení. Vyhněte se voňavým lubrikantům, kondomům a tamponům.

Noste bavlněné spodní prádlo

Bavlněné spodní prádlo je pro citlivou intimní oblast šetrné i pohodlné. Navíc je prodyšné, takže vlhkost „vyvětrá“, než aby se hromadila. Nylon a jiné syntetické tkaniny mohou citlivou pokožku kolem vulvy dráždit.

Převlékněte se ze zpoceného nebo mokrého oblečení co nejdříve

Vlhké a teplé prostředí je ideální pro množení škodlivých bakterií. Abyste zabránili infikování pochvy, převlékněte se z mokrých plavek nebo propocených kalhot z posilovny co nejdříve.

Kdy navštívit lékaře?

Lékaře nebo jiného poskytovatele zdravotní péče navštivte, pokud se u vás objeví:

  • bolest při močení, sexu nebo masturbaci
  • štiplavý a nepříjemný zápach vycházející z pochvy
  • puchýře, vředy nebo bradavice kolem genitálií
  • zelený, žlutý nebo šedý výtok
  • hustý výtok, který vypadá jako tvaroh
  • přetrvávající svědění pochvy
  • nevysvětlitelné vaginální krvácení

Je také dobré navštívit lékaře ohledně zdraví vaší pochvy, pokud máte další otázky a obavy, a také pravidelně chodit na stěry z děložního čípku, abyste zjistila, zda nemáte rakovinu děložního čípku.

Související…

Holit, či neholit? Chloupky v intimních partiích mají svůj důležitý účel
Tereza Hermochová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...