Těhotenství je neuvěřitelný proces. Od početí potomka až po jeho narození se tělo i mysl ženy neustále transformují a přizpůsobují, což nekončí ani po porodu. Jde o hluboké změny, které mohou vyvolat různé nepříjemné pocity – od bolestí přes nevolnosti až po prudké změny nálad, úzkosti i deprese.

Vedle léků existují i jiné prostředky, které umí ulevit – přirozeně a bez nutnosti zatěžovat tělo chemií. Adam Hjort, registrovaný akupunkturista a člen Australské asociace akupunktury a čínské medicíny (AACMA), popisuje, jak může těhotným pomoci akupunktura, alternativní léčba založená na důkazech.

Nic nového pod sluncem

Ačkoliv spojení akupunktury a těhotenství může znít poněkud exoticky, ve skutečnosti se jedná o záležitost starou bezmála 1 600 let – právě tehdy byl totiž podle Hjorta popsán první případ, kdy těhotná podstoupila akupunkturu a kdy jí tato prospěla. Zatímco východní medicína zná výhody této pradávné terapie po tisíciletí, Západ ji doháněl jen velmi pomalu – akupunktura u nás zaznamenala boom teprve v posledních desetiletích. Po celém světě dnes lidé tuto léčebnou metodu vyhledávají, aby si ulevili od bolesti, úzkostí, zlepšili spánek nebo podpořili zdravý vývoj dítěte a jeho hladký příchod na svět. S čím může akupunktura těhotným pomoci?

Součást těhotenství, se kterou se nedá nic dělat?

Hluboké pánevní bolesti (bolesti v bedrech, pánvi, kyčlích) jsou v těhotenství způsobovány tím, že se těžiště těla vlivem uvolňování vazů posouvá dopředu, díky čemuž je na spodní část zad (bederní oblast) a pánev kladena nadměrná zátěž, což způsobuje nepohodlí.

Optimální množství hormonu oxytocinu, noradrenalinu, adrenalinu, beta-endorfinu a prolaktinu se stará o to, čemu se říká bezproblémový přirozený porod. Akupunktura působí na centrální i periferní nervový systém, které mají řízení produkce těchto hormonů na starosti.

Hjort uvádí, že bolestmi bederní páteře trpí podle odhadů až 70 % australských těhotných a že tato prevalence je velmi podobná i v jiných zemích. Jde o bolesti významně ztěžující každodenní aktivity, jako jsou pravidelný pohyb, péče o sebe sama, sezení, chůze, nebo dokonce i sex. I přes to bývá těhotným často řečeno, že se jedná o přirozenou součást celého procesu, se kterou se nedá nic dělat.

Hjort nesouhlasí a pro potvrzení cituje výsledky studie, publikované v odborném žurnálu Journal of Acupuncture and Meridian Studies, jejíž autoři vyzpovídali 81 těhotných s hlubokými pánevními bolestmi. Zjistili, že pro ohromujících 88,9 % z nich znamenalo absolvování akupunktury výraznou úlevu.

Vyspi se, dokud to jde…

Nastávající maminky často kromě tlaku, který na ně klade jejich měnící se tělo a v něm rostoucí potomek, čelí ještě tlaku okolí, které má mnohdy po ruce dobře míněné rady. Mezi nimi nesmí chybět doporučení, aby se žena vyspala, dokud to jde. Jenomže hormonální změny v tomto období často způsobují nejen úzkosti, ale také nespavost.

Autoři textu, publikovaného v magazínu Obstretic Medicine, uvádí, že obojí může být spojeno s nepříznivými důsledky pro matku i dítě. Mezi ně patří nejen zvýšené riziko rozvoje deprese, ale také nutnosti císařského řezu, intenzivnějších bolesti během porodu, předčasného porodu a nízké poporodní hmotnosti miminka. Jako přirozená prevence může zafungovat dostatek spánku. Jenomže jak jej docílit?

Adam Hjort. (zdroj: se svolením Traditional Acupuncture Clinic)


Podle výsledků studie z roku 2020 může i v tomto pomoci akupunktura – vědci zjistili, že těhotné oddávající se akupunktuře zaznamenaly zvýšenou sekreci spánkového hormonu melatoninu, což zvýšilo kvalitu jejich spánku a snížilo obtíže, související s jeho nedostatkem. Čím to? Akupunktura snižuje míru prožívaného stresu, tedy vede k celkovému zklidnění, a tím vytváří ideální podmínky pro klidný spánek. Snižuje totiž nadměrnou stimulaci oblastí mozku, spojovaných se stresovými reakcemi, čímž podporuje relaxaci.

Příprava na hladký příchod na svět

S blížícím se termínem porodu se tělo intenzivně připravuje na příchod potomka. V krevním řečišti se zvyšují hladiny hormonů, které jsou pro tento proces nezbytné – jde o oxytocin, noradrenalin a adrenalin, beta-endorfin a prolaktin. Všechny hrají důležitou roli nejen v těhotenství, ale také během porodu a bezprostředně po něm.

Optimální množství těchto hormonů se stará o to, čemu se říká bezproblémový přirozený porod. Akupunktura působí na centrální i periferní nervový systém, které mají řízení produkce těchto hormonů na starosti. Autoři výzkumu, publikovaného v magazínu Translational Neuroscience, potvrzují, že akupunktura může díky tomu zmírňovat porodní bolesti, urychlovat celý porodní proces i následné sžívání maminky a miminka.

foto: Shutterstock, se svolením Traditional Acupuncture Clinic, zdroj: Traditional Acupuncture Clinic