fbpx

Všechno, co jsme kdy věděli, je lež. Proč se z vyznavačů wellness stávají pomatení fašisté? Dalších 3 fotografií v galerii
Alex Jones hřímá na demonstraci proti covidovým opatřením před americkým Kapitolem v dubnu 2020. (zdroj: Shutterstock)

Co kdyby Jaroslav Dušek s Janem Hnízdilem uspořádali demonstraci proti Židům? Zní to podobně divoce jako obvinit cvičence jógy v parku ze satanismu, ale je to tak – ve wellness komunitě frčí krajní pravice. Jak je možné, že se selfcare wellness a alternativní medicína zvrtne do nenávistné dezinfo spirály?

Zveřejněno: 18. 2. 2024

Angličanka z malého města se svěřila Guardianu, jak přišla kvůli covidu o kamarády. Chce zachovat svoji anonymitu. „Připadám si neloajální, když mluvím o lidech, které znám desítky let.“

Žena, říkejme jí třeba Jane, se nám nechystá  vyprávět, jak byla zatažena do mafiánských praktik nebo jak se účastnila divokých sexuálních orgií – je zahanbena svou účastí v meditační skupince, s jejímiž členy cítila souznění. Jane si myslela, jak se má, že má takové kamarády, kteří s ní „jedou na stejné vlně“. S příchodem covidu se to všechno ale ošklivě zvrtlo.

Pak přišel covid

Jane strávila první vlnu lockdownů v Londýně a bez přátel – ostatní se mezitím izolovali doma v jejich v malém městečku. Covidem se jí podařilo nakazit hned zkraje, a nebyla to žádná rýmička – museli ji dokonce hospitalizovat. Když ležela v nemocnici, napsala jí nejlepší kamarádka z meditačního kroužku. Místo toho, aby se Jane ptala na to, jak jí je, spustila tehdy ještě překvapivou litanii na téma „elity nám lžou“ a Jane že vlastně nic není. Jane opáčila: „A proč teda ležím v nemocnici?“

„Dobře, nemocná sice jsi, ale covid to není, protože covid neexistuje,“ zněla odpověď.  Tento okamžik byl první známkou toho, že budoucnost Janeina meditačního kroužku nebude o relaxaci, duchovnu a zdraví.

V době, kdy se Jane uzdravila natolik, aby se k přátelům mohla vrátit, bylo všechno už úplně jinak. Během covidu mezi nimi vznikla propast, která se postupně prohlubovala. Korunu tomu nasadila válka na Ukrajině. „Přátelé, do kterých byste to vůbec neřekli, se přiklonili ke krajně pravicovým názorům s rasovým podtextem a obhajovali, nebo dokonce adorovali Rusko,“ svěřila se smutně Jane.

Teorie Q´Anon je nebezpečná v tom, že dokáže přitáhnout jak „biomatku“, tak jejího dospívajícího syna, který si ujíždí na Andrew Tatetovi, píše novinář James Ball pro Guardian.

Myslela si, že se jejich radikalizace zastaví a zůstanou třeba jenom u antivax postojů. Jenomže nabírala na intenzitě – došlo až na antisystémové postoje a stranění ruskému tyranovi. Pohled na svět jejích přátel se dal v jedné větě vyjádřit asi takto: Sorosova média lžou a pravdu si hledejte na internetu. Jednoho dne namísto toho, aby uskutečnili plánované společné meditační cvičení, někdo pustil konspirační video o tom, že koncept měst krátkých vzdáleností a zón s nízkým provozem aut je součástí globálního spiknutí. Když se podobné situace opakovaly, Jane to s nimi nakonec vzdala.

Masáže s příběhem

Radikalice středostavovského hippie kroužku působí jako ojedinělý jev,  ale není. Spousta lidí má podobné zážitky jako Jane. Mezi lidmi, kteří se vědecky zabývají konspiračními teoriemi, se o spojení wellness kultury s krajní pravicí a konspiracemi mluví už dlouho

Jeden z vůdců německé odnože hnutí Q´Anon (konspirace o tom, že Trump svádí boj se spolkem satanistických pedofilů, vedeným mimo jiné Clintonovou a Sorosem) byl zpočátku známý především jako autor veganských kuchařek. V roce 2021 se ale Attila Hildmann podílel na organizaci protestu proti covid opatřením, který se zvrhl v násilnosti. Příští rok pak němečtí demonstranti vtrhli na schody německého parlamentu – vyšlo najevo, že plánovali státní převrat, později se u nich doma našly hromady zbraní a výbušnin. V kruzích Q´Anon a krajní pravice na internetu byl Hindmann tak radikální, že byl vyšetřován v souvislosti s několika údajnými trestnými činy, ale než mohl být zatčen, uprchl z Německa do Turecka.

m shutterstock 1764794570

Attila Hindmann na demonstraci proti covidovým opatřením v Berlíně, 2020. (zdroj: Shutterstock)


Dalším podobným týpkem je Jacob Chansley alias „šaman Q´Anon“, který je jednou z nejviditelnějších tváří útoku na americký Kapitol 6. ledna 2021, kdy měl na hlavě ikonický rohatý klobouček. Jakob je vyznavačem „šamanského umění“,  živí se přírodními a organickými potravinami a hluboce cítí s matičkou Zemí. Nedávno byl předčasně propuštěn z vězení, kde za účast na útoku na Kapitol pobýval.

Teorie Q´Anon je nebezpečná v tom, že dokáže přitáhnout jak „biomatku“, tak jejího dospívajícího syna, který si ujíždí na Andrew Tatetovi, píše novinář James Ball pro Guardian.  A cestu jim oběma razí právě wellness. Na platformě vztahu mezi klientem a jeho terapeutem, trenérem, guru a jeho žákem vzniká prostor pro nový, osobnější způsob radikalizace.

V jednu chvíli normálně cvičíte jógovou pozici obráceného psa, v další už posloucháte konspirační teorie o novém světovém řádu. Zní to bizarně, ale takový je dnes svět. Z velké části se lidé, kteří se zajímají o wellness, extrémisty samozřejmě nestanou. Zkušenost s těmito myšlenkovými proudy ale mají skoro všichni, i když o tom neradi mluví. „Moje instruktorka tance u tyče mi vysvětlovala, zatímco na tyči visela vzhůru nohama, jak CIA kryje důkazy o mimozemšťanech, a dávala tipy, jak se  únosům mimozemšťany vyhnout,“ píše žena na internetu. „Moje masérka mi spravovala bolavá záda. Zatímco jsem ležela obličejem dolů, vyprávěla mi o svých pravidelných schůzkách v Londýně s ostatními hledači pravdy. Naposled něco temně mumlala o Rothschildech 'a podobných lidech', obzvlášť Židech. Už jsem se tam nevrátil,“ píše muž.

Několik lidí narazilo, když se jejich maséři, trenéři nebo léčitelé dozvěděli o tom, co dělají za zaměstnání, nebo že  jsou jejich klienti očkovaní. „Měl jsem tři po sobě jdoucí osobní trenéry, kteří byli antivaxeři. Jeden Belgičan, dva Švýcaři,“ řekl Guardianu Brit, který většinu posledního desetiletí pracoval v Evropě pro Světové ekonomické fórum – ony satanistické elity, které se spikly proti obyčejným lidem. 

Myšlenka, že svět řídí zlovolné spiknutí, ačkoli je mnohem znepokojivější než dobrotivý Bůh, je zvláštním způsobem méně děsivá než představa, že nic nemá smysl a světu vládne chaos.

„Muž se s nimi hodně hádal. Jeho trenér trval na tom, že správným nastavením mysli, cvičením a bylinkami jde porazit jakoukoliv nemoc. Na to, co by udělal, kdyby dostal vzteklinu, mi neodpověděl.“ Příběhy dalších respondentů Guardianu se týkaly všeho možného od jógy přes reiki, vzpěrače až po alternativní cvičitele psů. Varovali před 5G, démonizovali Gatese a liberály.

Několik much jednou ranou

Posilovna, kde se setkávají především mladí muži, je dalším místem, kde konspiracím kvete pšenka. Kluci tráví hodně času na internetu, kde na ně útočí mluvící hlavy misogynů z Manosphere. Díky nelítostným algoritmům se postupně myšlenkově přiblíží ke krajní pravici.

Na internetu mezi sebou hodně řeší krizi maskulinity, na čemž si přihřívá polívčičku řada pravicových influencerů. Když k tomu připočteme maskulinní kulturu posiloven a komunitu, která už teď ráda hledá „tajemství“ zdravého těla, existuje pro kluky spousta příležitostí konspiracím propadnout.

Zajímavější je, jak se stejnou rétorikou nechávají strhnout ženy, které jsou dost staré na to, aby byly matkami těchto mužů. Jde často o osoby s většími životními zkušenostmi, které mají dokončené vzdělání, pracují – často už desítky let – a vedou normální život. Vysvětlením může být to, že se necítí dobře v oficiálním zdravotnictví. Ženy trpí častěji autoimunitními poruchami, chronickou bolestí a chronickou únavou než muži. Když se takové pacientky dostanou do bodu, kdy se jim s pomocí klasické medicíny nedaří na své potíže najít řešení, nelze se divit, že pomoc hledají jinde a nechají se oblbnout šarlatány.

profimedia 0658961500

Propagační samolepka konspiračního webu Infowars s dvojsmyslným vzkazem „Nešlapejte po mně" a vyobrazením hada. (zdroj: Profimedia)


Myšlenka, že svět řídí zlovolné spiknutí, ačkoli je mnohem znepokojivější než dobrotivý Bůh, je zvláštním způsobem méně děsivá než představa, že nic nemá smysl a světu vládne chaos. Lidé, kteří jsou v krizi nebo jinak zranitelní, nechtějí důvěřovat hlavním pilířům společnosti – vládě, lékařům, médiím, učitelům. Jejich život nefunguje a cítí se ukřivdění, a tak se obracejí ke konspiračním teoriím, aby si vysvětlili, proč je svět takový, jaký je, a zdůvodnili, na koho mají mít vztek.

Čím hlouběji upadnou, tím jsou více náchylní k tomu, aby se nechali využít podvodníky a pochybnými podnikateli. Mnoho krajně pravicových nebo konspiračních webů je nyní financováno prostřednictvím prodeje doplňků stravy nebo fitness produktů. Místo reklamy říkají, jak po nich jdou farma lobby, ale oni přesto bojují za to, aby jejich zázračné léky spotřebitelé měli. Jedním z těchto podvodníků je krajně pravicový extremista Alex Jones, americký konspirátor, který vydělal obrovské množství peněz prodejem vlastních značkových wellness produktů a doplňků stravy s hadím olejem. Nejvíc mu v tom nahrál covid, který krajně pravicové konspirátory a wellness kulturu propojil. Opatření, zavedená k omezení pandemie, byla vnímána jako útok na suverenitu jednotlivce, což je základní hodnota jak wellness, tak krajně pravicových konspiračních komunit.

Spirála zmaru

Jane má vlastní teorii, proč se její wellness skupina zradikalizovala a ona ne. „Myslím, že je to izolací. Největším katalyzátorem byly lockdowny,“ uzavírá. 

Propadnout konspiracím je začarovaný kruh. Uvěříte jedné, izolujete se od širšího světa a v důsledku izolace v něm později zpochybňujete už úplně všechno. Ezo, stejně jako dezinformační teorie, jedou proti hlavnímu narativu a to je to, co mají nejvíce společného – být „anti“.

Související…

Přátelství scientologů s dezinformátory. Scientologové vlastní dezinformační server AC24 a Marcuse “Revoltu” Kaletu
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...