Obyvatele Spojených států a Velké Británie trápí poslední dvě desetiletí rozmach orofaryngeálního karcinomu. Jde o specifický typ rakoviny hrdla, postihujícího především mandle a zadní část krku, který ve většině případů spouští nákaza lidským papilomavirem HPV. Podle dat společnosti Cancer Research UK je HPV ve Spojeném království zodpovědný za více než 70 % z 8 500 případů rakoviny krku, které jsou zde ročně identifikovány.

HPV se přenáší sexuálně, nejvíce přímým kontaktem s nakaženou osobou. Rakovina hrdla, v níž se infekce může rozvinout, se projevuje bolestmi v ústech; výsevem vředů, které se nedaří zhojit, nebo červených či bílých skvrn; potížemi s polykáním a řečí; zápachem z úst, náhlou ztrátou hmotnosti a pocity „knedlíku“ v krku.

Nebezpečí HPV

Rakovina hrdla zažívá v uplynulých 20 letech v zemích západního světa znepokojující boom. Hisham Mehanna, profesor Institutu rakoviny a genomických věd Birminghamské univerzity, v článku pro internetový magazín The Conversation napsal, že jak v USA, tak ve Velké Británii se v současnosti objevuje častěji než rakovina děložního čípku. Ta má přitom s rakovinou hrdla společného původce – vir z rodiny papilomavirů HPV.

Ve státech, v nichž bylo proti HPV očkováno více než 85 % dívek, mohou z navozené kolektivní imunity těžit i neočkovaní chlapci.

Mehanna je přesvědčen o tom, že zvýšenou pravděpodobností nákazy HPV virem trpí především ti, kteří během života vystřídali několik sexuálních partnerů. Kdo jich měl šest a více, musí podle něj počítat až s 8,5krát vyšším rizikem. Dobrá zpráva ale je, že většina lidí se z infekce dokáže zotavit.

Malé procento pacientů ovšem takové štěstí nemá. Podle profesora je na vině chyba ve specifické složce imunitního systému, v jejímž důsledku se virus v těle množí, nabourá se do hostitelovy DNA, což může způsobit rozvoj rakoviny.

Očkování jako prevence?

Profesor poukazuje na fakt, že v mnoha zemích se mladé dívky proti HPV imunizují podáváním vakcíny, která má zabránit rozvoji rakoviny děložního čípku. Podle něj se množí nepřímé důkazy o skutečnosti, že vakcíny úspěšně brání také rozvoji infekce HPV v ústech.

Zajímavé je, že ve státech, v nichž bylo proti HPV očkováno více než 85 % dívek, mohou z navozené kolektivní imunity těžit i neočkovaní chlapci. Podle Mehannyho ovšem kolektivní imunita nedokáže jednotlivce ochránit před újmou. V roce 2019 byli z toho důvodu ve Velké Británii do očkovacího schématu zahrnuti i hoši. Stejnou strategii v Česku už dlouhé roky doporučuje onkogynekolog Lukáš Ráb.

Související…

Proč by měli očkování proti rakovině děložního čípku absolvovat také chlapci
Kateřina Hájková

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Conversation