fbpx

Moje dítě chce být youtuber. Je to dobrý nápad? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jak to udělat, aby dítě mohlo být na YouTube kreativní, ale nenarušilo to jeho výchovu?

Zveřejněno: 29. 5. 2023

Platforma  YouTube byla spuštěna v 2005 a dnes  má více než 2 miliardy uživatelů, z nichž mnozí jsou ještě děti. Účet si sice mohou oficiálně založit až od 13 let, ale reálně na YouTube potkáte i šestileté kreativce.

Dnešní generace dětí je první, která u displejů vyrůstala, a proto se bojíme, co to s nimi udělá. Zákazy nejspíš nic nedocílíme, pojďme se tedy soustředit na pozitiva, která online prostředí nabízí. Na youtuberství je pozitivní to, že pokud dítě jen bezmyšlenkovitě nekonzumuje cizí tvorbu, ale také aktivně obsah tvoří, rozvíjí to jeho kreativitu a technické dovednosti. Aby se mladší děti naučily pracovat s aplikacemi, na úpravu videí od nich vyžaduje značnou dávku trpělivosti a soustředění.

Jaký obsah děti nejčastěji tvoří? Fantazii se meze nekladou, ale bývají to například kompilace jejich kreseb, různé tanečky, makeup tutoriály, vyprávění strašidelných příběhů a let´s playe, což je komentované hraní her, jako je například Roblox, Minecraft (o jeho výhodách jsme psali zde), Grand Theft Auto a další.

Minecraftovej rybář

Na let´s play se také zaměřuje jeden z nejznámějších českých youtuberů SirYakari, který má zvučnější hlas než ti nejlepší čeští moderátoři. Videa začal točit jako mladší teenager v roce 2013 a po celou dobu svého působení neodhalil svoji tvář – chtěl si zachovat anonymitu.

SirYakariho písnička Minecraftovej rybář, která se stala hitem a má necelých 5 milionu zhlédnutí.

Jeho fanoušci by dali všechno za to, aby věděli, kdo to je. Jeho kanál má téměř 700 tisíc odběratelů, jednotlivá videa pravidelně nasbírají přes milión zhlédnutí. V době, kdy maturoval, si od YouTube dal pauzu – spousta dětí z toho byla nešťastná. YouTube mu také dost vydělává – mimo zisku z reklamy prodává svůj „merch“ (trička, mikiny a další věci s jeho logem).

Je to jejich vzor

Namísto toho, aby se děti chtěly, až vyrostou, stát lékařem nebo hasičem, touží po kariéře youtubera, tiktokera nebo influencera, z nichž mnozí se nyní stávají slavnějšími než rockové hvězdy a hráči NBA. Earth Web uvádí, že 75 % dětí ve věku od 6 do 17 let se chce stát youtuberem, tedy celé tři čtvrtiny Generace Z. Hlavním důvodem, proč děti chtějí točit videa, je kreativita a nadšení z jejich koníčku. 

SiraYakariho znají skoro všechny desetileté děti a tweens. Pravděpodobnost, že se stanou slavnými jako on, je naštěstí mizivá – velká popularita by mohla mít špatný vliv na jejich psychiku. Pokud ale natáčí pro svůj YouTube kanál s dobře nastavenými mantinely, mají výhodu, že na rozdíl od vrstevníků, kteří jen pasivně konzumují obsah, jim jejich tvorba videí rozvíjí kreativitu, logické myšlení, schopnost plánovat a mít trpělivost.

Aby vaše děti těžily z užívání YouTube hlavně výhody, je nezbytné, abyste se jim pravidelně věnovali a monitorovali jejich aktivitu. Buďte jejich největším fanouškem. Pokud na to nemáte čas, je lepší se zapojením dítěte na sociální sítě ještě počkat.

Nastavte si s dětmi pravidla 

Omezujte screentime, aby dětem nevznikla závislost. Dávejte pozor na množství času, které děti u YouTube stráví – máte na výběr z několika monitorovacích aplikací, které můžete dítěti na tablet nebo telefon nainstalovat. Pomocí počítače nebo chytrého telefonu mohou rodiče sledovat čas strávený u obrazovky, nastavovat časové limity, blokovat škodlivá videa na YouTube, sledovat historii dětí na TikToku a přijímat zprávy o každém pohybu. A mimoto byste mohli jít sami příkladem tím, že nebudete pořád koukat do mobilu.

Mezi osobní údaje patří i tvář, proto se domluvte na tom, do jaké míry bude dítě na videích odhalovat obličej. 

Dohodněte si s dětmi konkrétní dobu, kterou budou u obrazovky trávit a co budou online dělat. Důležité je, aby jejich YouTube koníček nebyl na úkor přípravy do školy, pobytu venku a sociálního kontaktu s jinými dětmi. 

Péče o duševní zdraví je zásadní

Aby vaše dítě neutrpělo zbytečné trauma, proberte s ním emocionální rizika, která s sebou zveřejňování obsahu na internetu nese. Sekce komentářů na jakékoli platformě sociálních médií se může stát toxickým místem, kde se objevují nevhodná slova a sexuální a nenávistný obsah.  Možná by stálo za to komentáře u videí pro začátek úplně vypnout.

Některé děti jsou extrémně sebekritické a hodně prožívají, když se někomu jejich výtvor nelíbí. Pokud se na sociálních sítích setkávají se svými spolužáky a kamarády, je také potřeba vysvětlit jim, co je to kyberšikana. Když se pak s něčím takovým setkají, spíš to zvládnou bez psychické újmy.

Buďte v bezpečí, chraňte osobní údaje

Kanál založte s dítětem společně, abyste měli jistotu, že nastavení ochrany osobních údajů bude v pořádku. Zřiďte jim na to speciální google účet, ke kterému budete mít přístup. Na účtu pro jistotu nenechávejte uloženou svou kreditní kartu. Vysvětlete dětem, že nemají nikomu dávat své telefonní číslo, adresu, nebo prozrazovat školu, kterou navštěvují.  

Vytvořte si společný plán, jak jejich kanál bude vypadat, kolik času mu budou maximálně věnovat, na jaké bude téma a jakých typů obsahu se mají vyvarovat. 

Mezi osobní údaje patří i tvář, proto se domluvte na tom, do jaké míry bude dítě na videích odhalovat obličej. Varianta, kdy ve videích dítě svoji tvář neodhalí, je mnohem bezpečnější. Může mít třeba roušku a černé brýle. 

Varujte před predátory

Než začnou děti fungovat na internetu samostatně, je třeba obětovat jejich naivitu kvůli tomu, aby zůstaly v bezpečí. Takže se těšte na to, až budete vysvětlovat význam slova pedofil a predátor. 

Obecně by děti, které už jsou online, také měly mít základní povědomí o sexu. Nejlepší pro ně bude, když jim to vysvětlí jejich rodiče, než aby se první informace o něm dozvěděli z porna.

Na podobě YouTube účtu vašeho dítěte se dohodněte předem. Vytvořte si společný plán, jak jejich kanál bude vypadat, kolik času mu budou maximálně věnovat, na jaké bude téma a jakých typů obsahu se mají vyvarovat. 

Ale pozor, youtuberství vašeho dítěte bude challenge i pro vás. Vytvořit kvalitní obsah a zveřejnit ho není tak snadné a rychlé, jak se zdá. Například desetiminutové video může vyžadovat hodiny natáčení a střihu. Děti tedy budou pravděpodobně potřebovat pomoc se získáním vhodného vybavení pro natáčení, ať už se jedná o mobilní telefon nebo videokameru, a zpočátku také s užíváním platformy pro střih videa.

Závěrem – pokud rodiče konzistentně a  aktivně sledují činnost svého dítěte na internetu a otevřeně s ním komunikují, ať si dítě svůj kanál klidně založí. Třeba pak v budoucnosti bude režírovat filmy.

Související…

Bellingcat: Světová špička v investigativní novinařině
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...