Únava z rozhodování, někdy také nazývaná jako vyčerpání ega, je psychologický fenomén, týkající se schopnosti člověka dělat více rozhodnutí za sebou s ohledem na jejich snižující se kvalitu. Netýká se pouze velkých a složitých rozhodnutí, ale i těch malých a zdánlivě nevýznamných.

Svou schopnost správně se rozhodovat si zkuste představit jako baterii. Tedy omezený zdroj energie, který se s každou učiněnou volbou postupně vybíjí. Ačkoliv někteří odborníci tento termín stále oficiálně neuznávají, proběhla již řada výzkumů, které se únavou z rozhodování a jejími následky zabývaly. 

Studie zveřejněná v časopise Health Psychology například poukazuje na skutečnost, že čím déle zdravotní sestry pracují bez přestávky, tím spíš dělají méně efektivní a více nákladná rozhodnutí v rámci péče o pacienty. Výzkum z deníku Frontiers of Psychology pak předkládá myšlenku, že důvodem, proč se stále vedou diskuze o existenci únavy z rozhodování, je absence konkrétní definice tohoto efektu.

Rizikové faktory a příznaky

Klinická psycholožka Carla Marie Manlyová a psychiatrička Rashmi Parmarová uvádějí několik běžných příznaků, které napoví, že byste mohli únavou z rozhodování trpět:

  • neschopnost soustředit se a přemýšlet s čistou hlavou
  • časté odkládání povinností a vyhýbání se rozhodování
  • impulzivita
  • podrážděnost a vznětlivost
  • pocit nadměrné zátěže a s ní spojené beznaděje
  • věnování nadměrného času samotnému rozhodování
  • únava a problémy se spánkem
  • bolesti hlavy a nevolnost
  • pocit nespokojenosti s každým učiněným rozhodnutím

K únavě z rozhodování přispívají některé rizikové faktory, jejichž alespoň částečnou eliminací je možné aktuální stav zlepšit:

  • děláte během dne až příliš velké množství rozhodnutí
  • váš život nebo život vašich blízkých je vašimi volbami znatelně ovlivněn
  • musíte často dělat složitá a stresující rozhodnutí

Podle studie, zveřejněné v časopise Journal of Personality and Social Psychology, může mít na únavu z rozhodování vliv i prostředí a kultura, ve které žijeme. Účastníci výzkumu ze západních civilizací měli tendence po splnění náročného úkolu podávat horší výkony, zatímco indičtí účastníci po jeho splnění podávali výkony lepší.

Pokud jste vyčerpaní a unavení, je logické, že vaše volby mohou být ovlivněny a v konečném efektu způsobí více škody než užitku.

Autoři výzkumu zde poukazují na otázku náboženského vyznání, která je v obou kulturách zásadně odlišná. Indové věří tomu, že vynaložení velkého úsilí je povzbuzující, zatímco lidé ze západních kultur naopak považují vynaložení nadměrného úsilí za vyčerpávající.

Jak s tím bojovat?

Pokud chcete únavu z rozhodování porazit, budete muset změnit některé vzorce uvažování. To samozřejmě není nikdy lehké, ale nejtěžší je to vůbec vyzkoušet. V mnoha případech při prvním pokusu o změnu zjistíte, že to vlastně není až tak hrozné. Ba naopak, že vám tyto jiné postupy vyhovují daleko více. Nebojte se tedy trochu vybočit ze zajetých kolejí a vyzkoušet něco, co se na první pohled může zdát náročné nebo zastrašující.

Důležitá rozhodnutí dělejte jako první

Pokud vás každé vaše rozhodnutí připravuje o část energie, pak tím nejlepším, co můžete udělat, je ty nejdůležitější volby vyřešit co nejdříve. Ať už se jedná o poslední kroky k dokončení složitého projektu nebo uskutečnění obávané schůzky či telefonátu, únavě z rozhodování se nejlépe vyhnete, pokud je ze svého seznamu odškrtnete jako první a jednodušší úkony si necháte na později.

Vyhněte se rozptýlení

Pokud se rozhodnete místo dokončení důležitého úkolu raději sledovat videa nebo projíždět sociální sítě, může se jednat o formu únavy z rozhodování.

V případě, že se s únavou z rozhodování potýkáte, je velice pravděpodobné, že žijete v nikdy nekončícím stresu.

Nejedná se totiž nutně o lenost nebo známku flákačství, ale často o strach z nutnosti uskutečnit během plnění povinností nějakou složitou volbu. Tak jako tak, tato rozptýlení v podobě filmů nebo trávení času na sociálních sítích vás také vysilují a můžete se tak snadno připravit o vůli a energii potřebnou k dokončení zbytku vašich povinností.

Zjednodušte každodenní rozhodnutí

Na první pohled nevýznamné každodenní rozhodnutí, jako například co si vezmete ráno na sebe nebo co budete jíst k obědu, vás může do zbytku dne připravit o část energie. A ta vám pak bude chybět. Zkuste protřídit svůj šatník, nebo si alespoň oblečení nachystat vždy večer předem. To samé se týká plánování stravování. Pokud se nestravujete pouze v restauracích, sestavte si jídelníček na týden dopředu a navařte si vždy alespoň na jeden nebo dva dny dopředu.

Dopřejte si pravidelné přestávky

Na únavu z rozhodování se váže i únava fyzická. Pokud jste vyčerpaní a unavení, je logické, že vaše volby mohou být ovlivněny a v konečném efektu způsobí více škody než užitku. Naplánujte si během dne několik krátkých přestávek a využijte je k naprostému odpočinku od povinností. Někomu k osvěžení mysli dokonce pomůže i krátké zdřímnutí.

V případě, že se s únavou z rozhodování potýkáte, je velice pravděpodobné, že žijete v nikdy nekončícím stresu. Zkuste identifikovat jednotlivé faktory, které zhoršují vaši duševní pohodu, a pokuste se pomocí některého z výše uvedených kroků situaci otočit k lepšímu a zbavit se tak nepříjemných úzkostí, stresu a frustrace.

Související…

Snažíme se nadarmo, nebo máme v rozhodování svobodnou vůli?
Michal Švehla

 

foto: Shutterstock , zdroj: Medical News Today