fbpx


Fotografové, úředníci i lékárníci. Umělá inteligence může ukrást práci i vám 2 fotografie
Foto: Julien Tromeur, Unsplash

Umělá inteligence už nyní usnadňuje práci mnoha firmám. Do budoucna to však může znamenat, že lidem některá pracovní místa zcela vezme. A to i u profesí, kde bychom to ještě donedávna jen těžko čekali

Zveřejněno: 2. 2. 2023

V historii světa se vždy objevovaly velké vědecké skoky, které zásadně ovlivnily celou společnost. Ne každý vědecký pokrok s sebou ale přinesl pouze výhody. Většina z nás si z hodin dějepisu jistě vybaví průmyslovou revoluci a rozbíjení strojů dělníky, kteří se báli o práci. Ano, parní stroj byl jedním z těch vynálezů. Nejenže sňal jho těžké práce z beder člověka, ale často ho bohužel nechal ležet ve škarpě bez peněz a práce. Které profese něco podobného čeká teď?

Dříve to vypadalo, že se lidé na adresu umělé inteligence (AI) spíše baví a nepovažují ji za nic, co by mohlo člověka nějak ohrozit. A bylo to tak nejen v historii. Ještě kolem roku 2019 se objevovaly vědecké studie, podle nichž by AI mohla vzít práci mnohým lidem, nejspíš například novinářům, ale vlastně se není čeho bát, protože novinářská práce vyžaduje mnohem komplexnější přístup, než je strojové opakování.

Jenže přišel rok 2023 a s ním technologická vlna tsunami. Tedy ona přišla už dřív – šlo o to, že každý rok se zdvojnásoboval počet binárních operací, které dokázaly nejvýkonnější počítače světa provádět. A najednou počítačový výkon prolomil hranici, která do té doby většímu rozmachu AI bránila. A tak ji tu máme. Vlna inteligentní tsunami může totálně zahýbat světem. Dokáže s ním zatřást a znejistět nejen počítačový obor, ale také ze Země smést spousty jiných oborů, do kterých bychom to nikdy neřekli. Jaké profese konkrétně umělá inteligence ohrozí?

2. Chatboti

Slovem chatbot definujeme systém, který z dostupných dat vyhledává odpovědi na otázky a díky strojovému učení jazyka na ně i sám dokáže odpovídat. Není to nic nového. Už pár let se s námi na velkých e-shopech baví jednoduší chatboti. A tady máme první skupinu lidí, na kterou už nová technologie dolehla – operátoři zákaznických linek. Z deseti operátorů je zapotřebí jen jeden, který vyřídí ty dotazy, jejichž obsah nemá chatbot v paměti.

ChatGPT, tedy nejvýkonnější a dnes nejznámější systém chatovacího AI, pak ukázal, že na odstřel jsou i mnohé další profese. Výše jsme zmínili například novináře. Ano, to je profese, která dostane na frak. Zástupy redaktorů přepisující zprávy z tiskových kanceláří a zaslaných tiskových zpráv přestanou existovat. Nebude jich zapotřebí. Už dnes vložíte vstupní text do ChatGPT a řeknete mu, aby jej přepsal na délku 3000 znaků včetně mezer, klidně čtyřikrát jinak, a on to udělá. A to všechno v češtině, jen s minimem chyb. Samozřejmě, že počítač nezvládne investigativu a specializovaný článek, ale tu obyčejnou výplň, jako je pravidelné zpravodajství o politice, sněhu nebo sportu, zvládne za pár sekund.

Stejně tak mají před pracovní smrtí copywriteři. Už dnes se na trhu objevily firmy s programem napojeným na ChatGPT. Za poplatek nabízejí jednorázové nebo hromadné generování stovek článků na zadané téma. Proč plnit e-shopy draze a ručně? Stačí sypat klíčová slova, a na jejich základě generovat automatické texty stokrát jinak.

emma

Fotografie Emmy Watson vytvořená inteligentním generátorem obrázků Midjourney, Zdroj: Midjourney


Ale pojďme do oblastí, o kterých vlastně ani netušíte, že by mohly být ohroženy. Představte si třeba takovou lékárnu bez lékárníků. Na vydání léku totiž také člověk není třeba. Stačí chytrý úložný systém, který bude vyhledávat potřebné léky ve skladě a pak je lidem předávat. Se zákazníky si bude povídat umělá inteligence, vybavená perfektními odbornými znalosti, které díky programátorům získá během jediného měsíce. AI tak bude přesně vědět, co vydat, které léky se nesmí brát společně či které lze vzájemně nahrazovat. 

Také práce na úřadech může být nahrazena umělou inteligencí, pokud si tedy někdo dá tu práci, a bude nahrávat všechny potřebné dokumenty do počítače. Ostatně, sami se zkuste zamyslet nad tím, co všechno by se dalo ve státní správě jednoduše zautomatizovat, kdyby měl počítač dostatek dat, uměl je procházet a následně vše exportovat ve formě srozumitelného textu.

3. Překladače

Další velkou kapitolou jsou překlady. Ještě donedávna jsme měli problém s internetovými slovníky, protože uměly jen jednotlivá slova, nebo je převáděly pouze do neumělých vět, které v reálu znějí jinak. Jenže umělá inteligence například u slovníku DeepL se neustále učí, a tak postupně vylepšuje svoje znalosti. Nyní existuje také zajímavá betaverze, která špatně napsanou větu v některém z jazyků upraví tak, aby byla mluvnicky správně. Průměrní překladatelé nyní tedy už tuší, že se jednou odeberou na pracovní úřad, protože firmy si najmou levnější a rychlejší AI pracovníky.

S tím souvisí i další problematika, jako je zpracování audiozáznamu, editace a podobně. Vytvoří se celá skupina nástrojů, která tohle všechno dokáže s dokonalou přesností.

4. Obrazové AI

Dnes už existuje mnoho platforem, do nichž lze zadat požadavek na obrázek, jeho obsah, styl, barvy, a ony vygenerují potřebný výsledek. Některé lépe, jiné hůř. Největší pozornost vzbudily systémy DALL-E nebo Midjourney. Zvládnou vytvořit obrázek v takové kvalitě, že se dá snadno splést i s fotografií. Třeba herečka Emma Watson je oblíbeným zdrojem inspirace lidí, kteří si práci s touto umělou inteligencí zkoušejí. A tak se na internetu objevují „zaručené“ snímky Emmy s kulometem na rameni a zprávou, že natáčí pokračování slavného filmu Rambo, nebo její fotky ze zkoušení svatebních šatů… Co na tom, že se nic z toho nikdy nestalo.

To samé lze vytvořit i v rámci videa. Dnes existuje technologie nazvaná DeepFace, zvládající napodobit člověka tak, jako by sám seděl před kamerou. Podívejte se třeba na toto uměle vytvořené video Baracka Obamy. Poznali byste oproti skutečnosti rozdíl?

A tak možná časem budou nahrazeni také fotografové, grafici, ale třeba i kameramani, zvukaři. Politik sepíše v základních bodech svůj projev, prožene ho počítačem, ten ho vhodně rozšíří, vytvoří video a rozešle všem stanicím.

5. Technologické AI

Tím nejrychlejším nástupem AI nicméně projdou všechna odvětví, která jsou založena na opakovaných úkolech nebo vyžadují jen minimum kreativity. Datová analýza, tvorba statistik nebo obyčejné zpracování faktur už nebude lidskou sílu vyžadovat. Zaslanou fakturu už dnes umělá inteligence zvládne správně načíst, zatřídit a vložit od účetnictví.

Stejně tak i systémy výroby a logistiky v mnoha a mnoha profesích mají své dny sečteny. Podívejte se, jak dnes vypadají logistické areály. Třeba Zásilkovna a její robotický tanec ve skladu. Povolání řidiče vysokozdvižného vozíku tak přestane existovat a skladník ve šroubárně bude moct v klidu číst Vergilia v originále, protože jeho práci bude dělat automat, sledovaný umělou inteligencí.

Co s tím? Co proti tomu dělat? To je velké téma na další a ještě delší článek.

Související…

Umělá inteligence? Ta nás neohrozí, je to jen statistika, říká Čech s nejvyšším IQ
Milada Kadeřábková

foto: Unsplash, Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...