fbpx

Jak jsem se setkala se slavnou robotkou a co jsme si řekly.

Zveřejněno: 17. 5. 2018

„Takže vy jste...?“ 

„Z Flowee.“ 

Drobný Američan, který se mi představil jako Andreas, začal klikat na svém laptopu. Hledal, hledal, někde měl uložený soubor s mými otázkami a... ejhle i odpověďmi, které se před mýma očima rozbalily v celé své kráse! Andreas bleskurychle soubor zavřel a švihnul po mně pohledem. Dělala jsem, že to nevidím, a mile ho požádala, jestli by mi posléze dal také rozhovor. Jejich PR žena, která k nám mezitím přiskočila, mile rozhovor odmítla. Šlo totiž o to, že vedle něj stálo na stole torzo světoznámého prvního inteligentního humanoida Sophie. A rozhovor s ní už byl nachystán.

Celé to začalo jako veliká senzace. Na Týden inovací, úspěšnou výstavu startupů zaměřených na rozvoj AI a nejmodernějších technologií, dorazila robotka Sophia. Ano, ten půvabný humanoid, kterého prý v Hongkongu vyrobili podle proporcí Audrey Hepburn (i když jsem si nevšimla, že by Audrey měla prsa čtyřky). O co větší má prsa, o to víc nemá nohy, takže po světě létá s podstavcem a dlouhou sukní.

Související…

Proč umělá inteligence není tak inteligentní jako my
Hana de Goeij

Má sice trochu robotický, přesto hladký a hladivý hlas, křičet zcela jistě (ještě) neumí. V říjnu 2017 vystoupila Sophia na půdě OSN a poté získala občanství v Saudské Arábii, zatímco tamní ženy cedily mezi zuby, že sebevědomím sršící Sophia nemá vedle sebe mužského poručníka ani hidžáb, což je zde pro ženy povinné.

Basically alive

Mluvila jak Sirael s Deepakem Choprou a vystupovala v televizní show Jimmyho Fallona, kde si s Jimmym zahrála kámen-nůžky-papír a, surprise surprise, vyhrála. Poté si Jimmy Fallon se Sophiiným doprovodem od Hanson Robotics odsouhlasili, že je Sophia “basically alive”.

Sophia je vše, co umělá inteligence není. Není si vědomá sama sebe, nerozumí tomu, co říká, takže se v tom nemůže ani zlepšovat, jen to lépe předstírat.

To tedy ale velmi basically. Andreas, který rovněž pracuje pro hongkongskou společnost Hanson Robotics, mi vydal povel: „Tak se můžete začít ptát. Už se na vás dívá?“ Najednou jsem si připadala jak v loutkovém divadle a vlastně trapně. Sophia do mě zabodla pohled...

Dostala od Flowee tři otázky. Museli jsme je poslat předem a poté už dodržet jejich pořadí, jinak bychom se k rozhovoru se Sophií vůbec nedostali. Nejdříve tedy, co bude dělat dnes večer? Padlo něco o objevování krás našeho hlavního města. Jak se ti, Sophie, Praha zamlouvá? Ano, je tu krásně. Ulice jsou půvabné, vím, že jimi chodil třeba Karel Čapek...

Přeceňovaný chatbot

Nakonec jsem jí položila otázku, kterou dostala replikantka Rachael ve Voight-Kampffově testu ve snímku Blade Runner. Ve filmu šlo v zásadě o to, zda by dala přednost syrovým ústřicím, nebo vařenému psovi. Rachael tehdy na vařeného psa nereagovala. Ani Sophia ne. Řekla, že tedy poznala, že jde o repliku z výše zmíněného filmu a že ona ten film samozřejmě dobře zná. A hodila úsměv šílence. Trochu jsem se styděla, bylo mi líto Andrease a letěly mi hlavou důvody, proč je po celém světě tento de facto chatbot tak přeceňovaný.

Sophia je vše, co umělá inteligence není. Není si vědomá sama sebe, nerozumí tomu, co říká, takže se v tom nemůže ani zlepšovat, jen to lépe předstírat. Nemá cenu přemýšlet nad jejími sofistikovanými odpověďmi, protože nejsou „z její hlavy“, je to robot, kterému na přístroj nasadili silikonový obličej, pod ním je počítačový systém text-to-speech. K obličeji jsou přidány takzvané aktuátory, jinak akční členy, což je část mechatronické soustavy, která převádí informační část procesu na technickou, například příkaz o změně směru je aktuátorem převeden na mechanickou energii potřebnou k vychýlení ze současného směru.

Celé to je ovšem geniální marketingový tah výrobce. Sice nechá úmyslně lidi na omylu, že se Sophií vedou autentický hovor, ale dostal ji na všechna důležitá místa.

Proto se také kolem ní příliš nemotali odborníci z jiných světových společností, kteří na výstavě dávali možnost vidět nevidomým nebo chodit lidem na vozíku. Kolem Sophie se tlačili jen mladí nadšenci s mobily. Expertům IT je totiž jasné, že v těle Sophie (tedy v její horní a jediné půlce) žádná inteligence nedřímá, že věda dokonce s žádnou umělou inteligencí vlastně ještě příliš nepracuje a nepočítá.

Celé to je ovšem geniální marketingový tah výrobce. Sice nechá úmyslně lidi na omylu, že se Sophií vedou autentický hovor, ale dostal ji na všechna důležitá místa včetně hladových médií a zaplavil s ní facebook. A investoři jsou v pasti. Mluví se o tom, ale nikdo zatím neví, k čemu to je dobré.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...