V zalesněném údolí na pobřeží Tichého oceánu na kouzelném ostrově Kostarika se nachází PachaMama. Jedná se o duchovní komunitu, jejíž členové přijali rozhodnutí jít cestou života v úctě, meditaci a hlavně v souladu s přírodou a jejími zákony.

Přírodní "sát ve státě" nazvaný PachaMama založil už v roce 1999 cestovatel a duchovní otec projektu Tyohar se skupinou dalších dobrodruhů, které spojila vize vytvořit komunitu osobitých jedinců vyznávajících alternativní způsob života. Od té doby se PachaMama rozrostla v barevné a pozitivní mezinárodní místo setkávání, které je charakterizováno jedinečnou energií a různorodým osobním i kulturním prostředím. Velikost prostoru, který PachaMama zaujímá, je nějakých 500 akrů. V minulosti byla místní půda využívána pro chov skotu. A ještě v roce 1999 zde nebyla elektřina, vodní systém, silnice ani žádná obydlí.

Bohyně země a času

Název PachaMama pochází od bohyně, kterou zde uctívali původní andští Inkové. Bohyně pro ně byla matkou země a času. V mytologii původních obyvatel je PachaMama rovněž bohyní plodnosti, kterou Inkové vzývali při výsadbě a sklizni úrody, ztělesňovala pro ně hory, ale přinášela také zemětřesení. Byla to zkrátka ona, kdo udržoval život na zemi.

Dnes je PachaMama "centrem transformace", které stálým obyvatelům i návštěvníkům nabízí každoročně stovky zajímavých workshopů na různá témata, jež souvisejí s alternativním životním stylem. Jde hlavně o správné přírodní stravování, meditace, detoxikace, jógu, pohyb a další aktivity. Všechny příjmy centra, které plynou hlavně z těchto workshopů, se investují zpět na podporu provozu, údržby a růstu obce. V komunitě najdete i mateřskou školku a vzdělávací program pro základní školy.

6 pilířů činnosti a filozofie PachaMamy: meditace, emoční léčení, jóga a fyzické omlazení,
nativní ceremonie, ekologie a mystická hudba

V souladu a sepětí s přírodou

PachaMama sama o sobě funguje jako ekovesnice. Vytváří projekty na zvýšení biologické rozmanitosti okolí, a to nejen co se týče pěstování vlastních plodin. Zásadní je udržitelnost obce a minimalizace uhlíkové stopy. Neustále se zde proto pracuje na snižování produkce, recyklaci a zužitkování odpadů či na regeneraci půdy. Pěstuje a připravuje se zde výhradně zdravé jídlo, které je dobré nejen pro tělo, ale i šetrné pro zemi. V nabídce komunity jsou známé superpotraviny, ovoce a zelenina. Vše se pěstuje buď přímo v obci, nebo se nakupuje od místních farmářů a pěstitelů.

Komunita PachaMama je zcela jedinečná, i co se týče spirituálního života. Umožňuje každému příchozímu člověku žít v souladu s jeho hodnotami, které mu navíc pomáhá objevovat. Celou vesnici spojuje společná cesta. Setkávají se zde lidé různých národů, sdílejí se osobnostní preference a nápady. Všichni přitom mají jeden cíl: žít vědomý život, v němž se snaží objevit své pravé "já" a zároveň najít tajemství toho, co nás všechny spojuje.

I k tomuto objevování slouží především jóga, dále meditace a také slavnostní ceremonie. Pro obyvatele PachaMamy tyto spirituální akce a prvky nepředstavují pouze životní styl, ale jsou hlavně prostředkem k tomu, aby si uměli prožít toto unikátního místo, které je daleko od výdobytků moderního světa. A co je na PachaMamě nejlepší? Že do této otevřené komunity může vstoupit každý.

Čtěte také:

V Portoriku vzniká ráj, kde se platí jen kryptoměnami
Slavná kalifornská vinice se mění v konopnou plantáž
Žít jako Robinson? Soukromé ostrovy vás seznámí s eco trendy

foto: Facebook PachaMama