fbpx

Majitelé bitcoinů a dalších digitálních měn se stěhují na americký ostrov

Zveřejněno: 7. 2. 2018

Ostrov Portoriko se může brzy stát příbytkem kryptopodnikatelů, kteří chtějí být na blízku svému bohatství a mimo dohled amerických finančních úřadů.

Název Portoriko, v originále Puerto Rico, znamená ve španělštině "bohatý přístav", ovšem 45 procent obyvatel tohoto ostrova v Karibiku žije v bídě. Mají sice americké občanství, ale Donald Trump je po loňském devastujícím hurikánu nechal bez pomoci. Hned měsíc poté, co ostrov zůstal v troskách a bez elektrického proudu, se z Portorika na Floridu odstěhovalo 200 000 lidí. Ale rok 2018 slibuje Portoriku lepší, virtuální zítřek.

Tento daňový ráj, ve kterém se Američané nemusejí vzdávat svého občanství, totiž otevřel náruč podnikatelům nedávno zbohatlým ve virtuálním bankovnictví. Tucty z nich, vedené bitcoinovým guru Brockem Piercem, prodali své kalifornské nemovitosti a skupují romantické budovy starého města v portorickém San Juanu. Rozhodli se tu vybudovat první opravdové virtuální centrum, obchody a instituce, v nichž bude platit výlučně virtuální měna.

Portoriko se má stát virtuální Utopií. Říkají si benevolentní kapitalisté, kteří přišli na zpustošený ostrov vybudovat benevolentní ekonomii. Zatím podle reportéra New York Times obývají Monastery, jeden z hotelů, kterému se běsnění hurikánu vyhnulo; a na březen chystají kryptokonferenci.

Sedmatřicetiletý ředitel Bitcoin Foundation a jedna z nejdůležitějších postav bitcoinového boomu a jejich neoficiální mluvčí Brock Pierce, tvrdí, že je sem přivádí "respekt, soucit a finanční transparentnost."

Pod proudem

Také tvrdí, že Amerika je nechce, banky jim jenom činí potíže. A nejen banky. Jedním z nových Portorikánců je i Reeve Collins, internetový veterán a spoluzakladatel dnes super kontroverzního Tether, jehož kryptoměna se váže na dolar a nedává spát inspektorům finance regulujících agentur.  

Zatímco Pierce přehrává dokola video Chaplinova Hitlera, aby ilustroval, že do Portorika nepřišli kvůli daňovým úlevám, ale proto, že jim jde o blaho lidstva, Collins to tak nevidí: „Ne. Já nechci platit daně. Poprvé v historii kdokoliv jiný než králové nebo vlády si může vytvořit své vlastní peníze.“

Ale ať jde o mamon, mámení nebo civilizaci, kryptoutopisté musí nejdřív rozlousknout jeden tvrdý oříšek: Kryptoměny se neobejdou bez silného a spolehlivého toku elektrického proudu a domoci se spolehlivé elektřiny v Portoriku je možná ještě těžší než zkusit začít virtuální svět.

 

Co je Bitfinex? Bitfinex je největší burza obchodující s digitálními měnami. Kromě své popularity je ovšem tak známá neprůhledností a matoucí strukturou: působí globálně, má evropské vedení, kanceláře v Hongkongu registrované v Karibiku. Společnost odmítá odpovídat na dotazy nebo cokoliv vysvětlovat. 

Když byl Bitfinex počátkem prosince předvolán finanční komisí USA Commodity Futures Trading Commission a informace se provalila, začal hromadný rozprodej elektronických měn. Právníci varují klienty před používáním Bitfinexu s ohledem na to, že je směnárna nejspíš využívána k praní špinavých peněz. Jak regulátoři Jižní Koreje, tak USA varují před manipulací a zpronevěrou největší virtuální směnárny.

Pro klienta Bitfinexu je stále složitější dostat peníze dovnitř a ven z této směnárny. Nadále však Bitfinex používají proto, že je to jediná virtuální měna, která se váže na americký dolar.

 

 

 

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...