fbpx

Syndrom dráždivého tračníku: Bolestivé křeče a silné průjmy v nejméně vhodný okamžik 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

IBS, neboli Irritable bowel syndrome. Není nebezpečný, ale bolí psychicky i fyzicky.

Zveřejněno: 22. 4. 2024

Nešťastní pacienti s IBS (Irritable bowel syndrome) vypadají v průběhu všech vyšetření tak trochu jako hypochondři. Na gastroenterologii jim vychází všechny výsledky na jedničku, přesto nejde „jen“ o vyhrocené trable pár citlivek. IBS totiž postihuje téměř třetinu z nás a častěji na něj mají smůlu ženy. Týká se i vás?

„Mezi hlavní příznaky patří bolest břicha, která se často zmírní po stolici, nadýmání a chronický průjem či zácpa (nebo jejich střídání). Tyto příznaky mohou být trapné, nepříjemné a obtěžující, ale IBS naštěstí nezpůsobuje trvalé poškození střev a není příčinou jiných závažných onemocnění, jako je například rakovina střev,“ říká doktor Sam Hall, gastroenterolog.

„Na začátek IBS si pamatuju moc dobře,“ vzpomíná 22letá Alex. „Nikdy jsem totiž neměla žádné žaludeční problémy, dokud jsem nezačala studovat vysokou školu. Každé ráno jsem se probouzela s průjmem, ale někdy se přidala i nevolnost, a aby toho nebylo málo, tak i křeče a lapání po dechu.

V horších týdnech tak nosím pleny pro dospělé a v autě mám nočník. Ve svých 22 letech řeším strach z trapné nehody na veřejnosti. Chci, aby lidé věděli, že IBS je víc než „jen citlivější žaludek“. Je to chronické a náročné onemocnění zažívacího traktu.

Měla jsem v té době úzkosti, což podle mého gastroenterologa mohlo přispět k rozvoji příznaků. I když jsem byla ráda, že nemám rakovinu střev nebo Crohnovu chorobu, ovlivnilo mě to zcela zásadně. Utíkala jsem z přednášek s šíleným průjmem a školu jsem nakonec musela radši přerušit.

Pokud si nejste jisti, zda se syndrom dráždivého tračníku týká i vás, položte si následující dotazy.

  • Trpíte dlouhodobě nebo opakovaně bolestmi břicha?
  • Provází tyto bolesti průjem, nadýmání nebo zácpa?
  • Uleví vám od bolesti, když se vyprázdníte?
  • Máte tyto příznaky alespoň třikrát měsíčně?
  • Trvají vaše potíže déle než šest měsíců?

Pokud jste odpověděli kladně na 3 a více otázek, nejspíš se vás syndrom dráždivého tračníku týká. Přesnou diagnostiku proberte se svým lékařem.

Příčina neznámá

Odkud jsem to chytla? Tak to vám bohužel neprozradí žádná vědecká studie. V čem se lékaři a vědci naopak shodují, přesná příčina zkrátka není známá.

Známe ale hlavní podezřelé:

  • přecitlivělost tlustého střeva nebo imunitního systému
  • zpomalené nebo křečovité pohyby tlustého střeva způsobující bolest
  • abnormální hladina serotoninu v tlustém střevě ovlivňující pohyb střev
  • bakteriální nerovnováha v trávicím traktu
  • IBS může také vzniknout jako následek po předchozí bakteriální infekci střev
  • Podle tohoto výzkumu více postihuje ženy po menopauze

„IBS je pravděpodobně způsoben mnoha faktory. Jedním z nich jsou nervy ve střevech, které jsou citlivější, než je běžné. Člověku to tak umožňuje vnímat pocity, které většina lidí necítí a nezná,“ říká Sam Hall.

Opravdu mi nepomáhá, když mě lidé utěšují a říkají věci, jako „mohlo by to být ještě horší“. Mám právo se cítit tak, jak se cítím, a zlehčování nic neřeší.

Zkuste dietu i psychoterapii

Každý pacient s dráždivým tračníkem je jedinečný, ale existují prostředky, které většině z nich přináší úlevu. Navíc jde o zdravá, přirozená opatření, která můžete vyzkoušet.

1. Low FODMAP dieta

FODMAP je zkratka pro fermentovatelné sacharidy a polyoly. Potraviny obsahující tyto látky se v tenkém střevě špatně vstřebávají a místo toho fermentují (a dělají neplechu) v tlustém střevě. Jejich rozklad zvyšuje množství tekutiny a plynu ve střevě, což vede k nadýmání a bolestem.

Mezi potraviny s vysokým obsahem FODMAP patří:

  • Konzervované ovoce ve vlastní šťávě
  • Pšeničné a žitné výrobky
  • Med a potraviny s vysokým obsahem fruktózového kukuřičného sirupu

2. Více vlákniny

Rozpustná vláknina do sebe vsakuje vodu a ve střevě se stává gelem, což může pomoci harmonizovat trávení. Největším zdrojem vlákniny jsou:

  • Ovesné otruby
  • ječmen
  • Ořechy
  • Semínka
  • Fazole
  • Čočka
  • Hrách

Dalším typem je nerozpustná vláknina, obsažená např. v celozrnném pečivu a zelenině. I ta je potřebná, protože může zvýšit objem stolice a usnadnit průchod potravy střevy.

3. Méně stresu

Neztrácet nervy! To se snadno řekne, ale hůř udělá. Přesto je to klíčové, protože existuje spojení mezi mozkem a střevy. Obavy z příznaků IBS je mohou ve skutečnosti opravdu výrazně zhoršovat.

Pomoci by vám mohla kognitivně-behaviorální terapie, zaměřující se na zvládání stresu a úzkosti, ale také dynamická terapie a hypnoterapie.

Co zabralo Alex z našeho příběhu? „Potíže bohužel přetrvávaly i po škole a jediné, co spolu s medikací zabralo, byla low-fodmap dieta. Ani na to ale nemůžete spoléhat jako na zázračný všelék, i když mnoha lidem pomohla. Mně se bohužel po několika měsících syndrom dráždivého tračníku vrátil v plné síle.“

Nezlehčujte to

Ať už trpíte syndromem dráždivého tračníku vy, nebo někdo z vašeho okolí, nemá cenu hrát si na hrdinu ani někoho plácat po rameni s tím, že si to nesmí tak brát. Znovu opakujeme: IBS je stejně jedinečný jako každý z nás.

Související…

Jak předejít cestovatelskému průjmu? Tři otázky a odpovědi přímo na střevo
Jan Handl

Jen velmi těžko se vcítíte do člověka, který touto poruchou trpí. Může jít opravdu jen o citlivější břicho a průjem před důležitým pohovorem, ale také o problém, který zásadně mění „pravidla hry“, jako je to aktuálně u Alex.

„V horších týdnech tak nosím pleny pro dospělé a v autě mám nočník. Ve svých 22 letech řeším strach z trapné nehody na veřejnosti. Chci, aby lidé věděli, že IBS je víc než „jen citlivější žaludek“. Je to chronické a náročné onemocnění zažívacího traktu,“ říká. 

„Opravdu mi nepomáhá, když mě lidé utěšují a říkají věci, jako „mohlo by to být ještě horší“. Mám právo se cítit tak, jak se cítím, a zlehčování nic neřeší. Mám právo být smutná, že moje tělo nefunguje stejně jako u vás ostatních zdravých lidí,“ uzavírá svůj příběh Alex.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...