fbpx

Poklad mezi cvičeními: Prastaré tai-chi může pomoci při vysokém tlaku i Parkinsonově chorobě 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Bojové umění tai-chi vzniklo v Číně už před více než tisíci lety. Jeho pozitivní dopady na lidské zdraví ale vědci objevují ještě dnes.

Zveřejněno: 18. 4. 2024

Cvičení je důležitou součástí zdravého životního stylu. O jeho přínosech existuje celá řada studií, výzkumníci se ale v nedávném výzkumu zaměřili konkrétně na přínosy tai-chi. Toto bojové umění využívá pomalé série pohybů a kombinuje vědomý pohyb s meditací a hlubokým dýcháním. Nevyžaduje žádné speciální vybavení a lze jej provádět samostatně nebo ve skupině, uvnitř i venku.

Výzkumníci porovnávali účinky tai-chi a aerobního cvičení na snížení krevního tlaku u 342 dospělých účastníků s prehypertenzí (stav, kdy je krevní tlak vyšší, ale ještě není klasifikován jako vysoký), jejichž průměrný věk se pohyboval kolem padesáti let. Výzkumníci zjistili, že u lidí, kteří po dvanáct měsíců čtyřikrát týdně věnovali hodinu tai-chi, došlo k výraznějšímu snížení hodnot krevního tlaku než u těch, kteří praktikovali aerobní cvičení – konkrétně běh, jízdu na kole a rychlou chůzi. U více účastníků ze skupiny praktikující tai-chi se také po dvanácti měsících objevily častěji hodnoty krevního tlaku v normálním rozmezí.

Elixír pro zdraví

 

„U pacientů se zvýšeným krevním tlakem může tai-chi představovat nenáročnou formu cvičení, která může potenciálně zlepšit krevní tlak,“ komentuje pro Medical News Today certifikovaný intervenční kardiolog Cheng-Han Chen.

Ohromně mě to srovnalo v době, kdy jsem to opravdu potřebovala. A pravděpodobně mne to stále srovnává, jen je to už o něčem jiném, protože to cvičím roky, a tedy mne cvičení už více prostoupilo. 

Přestože výzkum měl svá omezení, předchozí studie podle Medical News Today ukazují, že tai-chi má i řadu dalších zdravotních přínosů – včetně zvýšení flexibility a síly nebo zlepšení rovnováhy. Tato forma cvičení může pomoci zmírnit bolest a nepohodlí například u lidí s dlouhodobou bolestí dolní části zad. Podle výzkumu může tai-chi dokonce i podpořit kognitivní funkce u lidí s demencí.

Zakladatelka a učitelka ve škole Taiji pod lupou Vlasta Pechová v rozhovoru pro Flowee upozornila, že na každého má cvičení jiný vliv. „Celkově toto cvičení podporuje proudění energie v těle, harmonizuje tělo tam, kde je třeba. Platí to především u chronických nemocí, ne u akutních. Významný benefit je například ve zlepšení krevního oběhu. Mám dobré zkušenosti se zlepšením stability u seniorů, je to dobrá prevence proti pádům,“ potvrzuje.

Kouzlo pro psychiku“

Pechová zmiňuje také pozitivní dopad na psychiku. „Cvičení tai-chi zaměřuje pozornost do těla, všechny pohyby vytváříme vědomě a tím si odpočineme od běžných starostí. Protože na starosti během cvičení není místo. Po cvičení několikaminutové sestavy tak můžeme být překvapení, nakolik se naše psychika vyváží. Může to působit až jako zvláštní kouzlo a je to právě tím nesměrováním pozornosti dovnitř sebe namísto ven,“ ilustruje Pechová.

Právě psychické benefity vnímá i ona osobně. „Ohromně mě to srovnalo v době, kdy jsem to opravdu potřebovala. A pravděpodobně mne to stále srovnává, jen je to už o něčem jiném, protože to cvičím roky, a tedy mne cvičení už více prostoupilo. Nyní si hodně uvědomuji, že díky tai-chi vnímám své tělo a udržuji ho v dobré kondici,“ prozrazuje Pechová.

Tai-chi a Parkinsonova choroba

Další nedávná studie také prokázala, že tai-chi může dlouhodobě snižovat závažnost příznaků Parkinsonovy choroby. Její účastníci trpěli typem Parkinsonovy choroby, který není dědičný, jejich průměrný věk byl 66 let. Všichni byli v raném stádiu nemoci a v průměru jim byla diagnostikována teprve čtyři roky – to znamená, že veškeré změny příznaků lze přičíst tai-chi, píše web The Conversation.

Účastníci byli rozděleni do dvou skupin – kontrolní čítala 187 osob, které necvičily, druhá pak 143 lidí, kteří absolvovali hodiny tai-chi. Účastníci ve skupině tai-chi absolvovali pět lekcí po dobu trvání studie, která trvala dva roky, a byli také instruováni, aby cvičili dvakrát týdně po dobu jedné hodiny. Všichni účastníci byli následně sledováni po dobu tří let v letech 2019 až 2021.

Související…

Každá hodina cvičení prodlouží život o dvě hodiny. Necvičit je horší než kouřit
Klára Kutilová

Ukázalo se, že účastníkům ve skupině s tai-chi se na konci studie zlepšily motorické funkce, zatímco u kontrolní skupiny naopak došlo k jejich rychlejšímu zhoršení, včetně schopnosti chůze a rovnováhy. Pozitivní účinky tai-chi se projevily i u nemotorických příznaků, kdy lidé uváděli lepší kvalitu života a pohodu, spánek a také přínos pro paměť a myšlení. Zároveň nejde o první studii, která prokázala, že tai-chi může mít přínos pro osoby s Parkinsonovou chorobou. Ty předchozí však zjistily přínosy pouze krátkodobě, po dobu šesti měsíců.

Pechová na závěr poznamenává, že ozdravný potenciál tai-chi je opravdu značný. „Je to ale poměrně pomalá cesta, kterou si člověk potřebuje ‚vyšlapat‘ cvičením a pílí,“ upozorňuje. Pokud chcete tai-chi vyzkoušet a je pro vás rozhodující kvalita, Pechová doporučuje navštívit více škol. „Byla bych vybíravá. Možná vás překvapí, jak je každá škola jiná. Je dobré mít srovnání. Spoléhala bych na svůj pocit. Když se mi někde bude líbit, šla bych tam, byť by to bylo třeba dále než jiná škola,“ radí.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...