fbpx

Vyzkoušejte přírodní cesty, jak řešit jarní alergie: Pomoci mohou obklady, lokální med i byliny 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Léčba alergií zahrnuje primárně léky. Existují ale i přírodní způsoby, které vám mohou ulevit.

Zveřejněno: 16. 4. 2024

Jaro je konečně tady a s ním také kvetoucí stromy. Samozřejmě, pohled na ně je úžasný, pro ty méně šťastné z nás to ale může znamenat tři balíčky kapesníků denně a zarudlé oči. „Mnoho stromů, jako jsou duby, břízy, jilmy a javory, produkuje v době květu velké množství pylu,“ upozorňuje lékařka a specialistka na funkční medicínu Amy Myersová. Právě pyl ze stromů je největším viníkem jarních alergií, potíže mohou působit i trávy.

Většina alergických reakcí vzniká v důsledku šíření pylu větrem. Alergie se objeví, když lidský imunitní systém přehnaně reaguje na jinak neškodnou látku, známou jako alergen. Tělo pak začne produkovat protilátky, které se dostávají do buněk. Buňky pak uvolňují histamin a další chemické látky. Histamin způsobuje otok nosu a očí ve snaze zastavit průnik alergenů do těla. Má na svědomí také kýchání, které má odstranit alergeny z nosu, vysvětluje portál Medical News Today.

Přírodní cestou proti alergiím

Pokud trpíte alergií, obecně je samozřejmě nejlepší vyhýbat se všemu, co vám alergickou reakci vyvolává. To ale není vždy možné. A ačkoliv existuje spousta volně prodejných léků, jako jsou nosní spreje a antihistaminika, možná už vás nebaví řešit jejich vedlejší účinky a toužíte i po přírodní cestě, jak si ulevit. Můžete zkusit tyto způsoby:

Kvalitu vzduchu venku sice neovlivníte, můžete ji ale zlepšit u sebe doma. Trik spočívá v použití vysoce účinných vzduchových filtrů pevných částic (HEPA). Ty dokáží zachytit dráždivé látky ve vzduchu, jako jsou pyl, prach nebo zvířecí srst.

Výplach nosu konvičkou: „Proplachuje nosní dírky vléváním solného roztoku přímo do nosních dírek,“ popisuje pro Well+Good Myersová. Tento výplach může pomoci ulevit od příznaků alergie tím, že zředí nadbytečný hlen a zmírní tak ucpání nosu. To, že výplach nosu fyziologickým roztokem má příznivé účinky u dětí i dospělých s alergickou rýmou, potvrzuje dokonce i přehled deseti studií z roku 2012.

Obklad: Teplý nebo studený obklad na obličej může zmírnit svědění očí nebo potíže s dutinami. Samotnou alergii však neléčí.

Inhalace: Podle Medical News Today přináší úlevu také inhalace páry, která dokáže zklidnit a otevřít nosní dýchací cesty.

Sprcha: Jistě víte, jak někdy na jaře vypadají auta – celá zaprášená a žlutá od pylu. Pokud během pylové sezóny trávíte hodně času venku, může být těmito alergeny stejně pokryto i vaše oblečení a tělo, jen je pravděpodobně nevidíte tak dobře jako na lesklém povrchu auta, upozorňuje Well+Good. Pokud jste alergičtí na pyl, vždy večer před spaním skočte pod sprchu a převlékněte se do čistého pyžama. Jinak budete spát v pylu a problém ještě zhoršíte.

Lokální med: Vzhledem k tomu, že sezónní alergie jsou z velké části způsobeny rostlinami, konzumace lokálního medu podle Myersové může pomoci snížit jejich příznaky tím, že své tělo vystavíte malému množství pylu. Trik spočívá v tom, že si koupíte lokální med, abyste měli jistotu, že se jedná o stejný kmen pylu, kterému jste vystaveni, a který u vás vyvolává alergické reakce. „To umožní vašemu adaptivnímu imunitnímu systému rozpoznat pyl, místo aby reagoval zánětem tak, jako by reagoval na cizího vetřelce,“ popisuje. Web Healthline nicméně upozorňuje, že pro tuto teorii neexistují vědecké důkazy.

Kvercetin: Kvercetin je oblíbeným přípravkem zastánců přírodní léčby, kteří věří, že stabilizuje uvolňování histaminů a pomáhá kontrolovat příznaky alergie. „Kvercetin je přírodní rostlinný flavonoid, u kterého byly prokázány protizánětlivé vlastnosti, což může pomoci zmírnit zánět způsobený pylem,“ říká Myersová. Přirozeně se nachází v brokolici, květáku, jablkách, bobulovinách, citrusových plodech, cibuli nebo zeleném čaji.

Bromelain: Tento enzym se nachází v papáji a ananasu. Přírodní léčitelé považují bromelain za účinný prostředek pro zlepšení dýchání tím, že snižuje otoky, uvádí Healthline.

Vzhledem k tomu, že sezónní alergie jsou z velké části způsobeny rostlinami, konzumace lokálního medu může pomoci snížit jejich příznaky tím, že své tělo vystavíte malému množství pylu.

Devětsil lékařský: Přehled z roku 2003 zjistil, že devětsil lékařský je při svědění očí stejně účinný jako běžně používaná perorální antihistaminika.

Kopřiva dvoudomá: Podle webu Healthline přírodní léčitelé doporučují také kopřivu jako přírodní antihistaminikum, které pomáhá při léčbě alergie.

Spirulina: Studie z roku 2015 ukázala, že tato modrozelená řasa, kterou běžně najdete mezi doplňky stravy, vykazuje ochranné účinky vůči alergické rýmě.

Probiotika: Přehled 23 studií z roku 2015 naznačuje, že příznaky alergické rýmy mohou pomoci zlepšit probiotika. „Probiotika jsou prospěšné bakterie, které žijí ve střevech a podporují zdravou reakci imunitního systému – to pomáhá snižovat příznaky alergie,“ vysvětluje Myersová s tím, že probiotika najdete nejen v tabletkách jakožto doplněk stravy, ale i ve fermentovaných potravinách – podle Well+Good například ve zdravém nápoji kombucha, který si můžete sami doma vyrobit.

Vitamin C: Asi víte, že vitamín C je jednou z nejlepších živin pro obranyschopnost organismu, nemluvě o tom, že je skvělým prostředkem péče o pleť. Podle Healthline je ale také přírodním antihistaminikem. Zastánci přírodní léčby doporučují užívat 2000 miligramů vitaminu C denně, aby se snížila hladina histaminu.

Čistička vzduchu: Kvalitu vzduchu venku sice neovlivníte, můžete ji ale zlepšit u sebe doma. Trik spočívá v použití vysoce účinných vzduchových filtrů pevných částic (HEPA). Ty dokáží podle Healthline zachytit dráždivé látky ve vzduchu, jako jsou pyl, prach nebo zvířecí srst.

Související…

Jak zvládat jarní alergie: Praktické tipy přímo od lékařky
Kateřina Hájková

Esenciální oleje: Výzkum z roku 1998 ukázal, že mátový olej má protizánětlivé účinky, snižující příznaky průduškového astmatu a alergické rýmy. Můžete ho rozptýlit do vzduchu, při lokální aplikaci ale musí být zředěn v nosném oleji. Zastánci přírodní léčby také doporučují přidávat do každého prádla v období alergií eukalyptový olej jako antimikrobiální prostředek. Výsledky studie z roku 2016 ukazují, že proti celoroční alergické rýmě může pomáhat také kadidlový olej – ten můžete zředit v nosném oleji a nanést za uši nebo ho stejně jako ten mátový rozptýlit do vzduchu.

Healthline nicméně varuje, že esenciální oleje nejsou bez rizika. Je proto nezbytné je používat přesně podle návodu a ujistit se, že jde o kvalitní výrobky. Před použitím také vždy esenciální olej zředěný v nosném oleji vyzkoušejte na pokožce – například na předloktí. Pokud se do 24 hodin neobjeví reakce, mělo by být použití bezpečné, píše web. Takto testujte každý nový esenciální olej – zejména pokud jste náchylní k alergiím.

Kdy navštívit lékaře?

Domácí prostředky nikdy nepoužívejte k léčbě závažných alergických reakcí nebo anafylaxe, což lze rozpoznat podle příznaků, jako jsou potíže s dýcháním, tlak v plicích, bolesti na hrudi, změny krevního tlaku, závratě, mdloby, vyrážka, zvracení. Pokud se u vás tyto příznaky objeví, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, anafylaxe může být život ohrožující.

Lékaře vyhledejte také, pokud máte pocit, že alergie ovlivňuje kvalitu vašeho života, nebo trpíte chronickými infekcemi dutin, bolestmi hlavy, máte potíže s dýcháním nebo úporný kašel. Jen odborník pomocí speciálního alergologického testu dokáže určit, co přesně vaše potíže způsobuje, a může s vámi probrat možnosti léčby.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...