fbpx

Bezšamponová metoda má svá rizika, přírodní produkty doporučuji jen někomu, říká kadeřnice Petra Měchurová 1 fotografie
Zdroj foto: Se svolením Petry Měchurové

Se známou kadeřnicí jsme si povídali o přírodních produktech na vlasy, silikonech, „ no poo metodě“ i správné vlasové péči

Zveřejněno: 3. 4. 2024

Mýty se světem šíří opravdu rychle, ať už se týkají čehokoliv. Zvláště kolem vlasové péče panuje mnoho nejasností. Kdo by nechtěl mít vlasy jako z reklamy, že? Ale jak perfektního vlasového vzhledu dosáhnout a správně se o něj starat? Největší omyly a výmysly ohledně vlasů uvádí na pravou míru špičková kadeřnice Petra Měchurová. Prozrazuje také, jak je to se silikonovými přípravky nebo jak vlasy ovlivňuje stres.

S jakými nejčastějšími mýty ohledně vlasů se ve své praxi setkáváte?

Časté stříhání zaručuje rychlejší růst, barvení poškozuje vlasy.

Říká se, že vlasům neprospívá každodenní či časté mytí. Jedná se o mýtus nebo bychom si vlasy opravdu měli mýt co nejméně?

Jde především o vlasovou pokožku hlavy, která, když se umyje šamponem, přijde o hydrolipidový film. Hydrolipidový film je tenká vrstva oleje a potu, která se nachází na povrchu kůže, včetně pokožky hlavy. Tento film hraje důležitou roli při ochraně pokožky před vysycháním, alergeny, mikroorganismy a dalšími škodlivými faktory. Na pokožce hlavy je to zejména důležité, protože kůže hlavy je místem, kde rostou vlasové folikuly a žlázy produkují maz.

Zachování zdravého hydrolipidového filmu je důležité pro udržení rovnováhy mazu a vlhkosti, což může pomoci zabránit suché pokožce, svědění, lupům nebo nadměrné tvorbě mazu. Péče o pokožku hlavy by tedy měla být jemná, aby se tento ochranný film zachoval. Příliš časté mytí vlasů a používání agresivních šamponů obsahujících silikony nebo sulfáty může pokožku odtučňovat a vyvolat nerovnováhu v hydrolipidovém filmu.

Jak nahlížíte na takzvanou no poo metodu, tedy mytí vlasů pouze vodou? Spousta lidí na ni nedá dopustit.

Pokud se vlasy myjí pouze vodou bez použití šamponu, hydrofilní vlastnosti vody mohou pomoci odstranit část nečistot a nadbytečného mazu z vlasových vlasů. Nicméně je důležité si uvědomit, že voda sama o sobě není schopna zcela odstranit všechny nečistoty, produktová rezidua a nadbytečný maz z vlasů, které se hromadí na pokožce hlavy. Čím delší dobu se vlasy myjí pouze vodou, tím více se může tento odpad hromadit. Navíc vlasy nevoní. Pouhé použití vody nemusí poskytovat důkladnou čistotu a může vést ke stavu známému jako reziduální build-up, což může způsobit ucpání pórů na pokožce hlavy a vést k různým problémům, jako je svědění, šupinatění nebo mastné vlasy.

Častá je ale naopak i dvojitá aplikace šamponu, s kterou se setkávám i při návštěvě kadeřnického salonu. Proč je důležité šampon použít dvakrát?

Použití šamponu dvakrát při mytí vlasů se někdy doporučuje v případech, kdy je potřeba důkladněji vyčistit vlasy a pokožku hlavy. Existuje několik situací, kdy je to vhodné. Za prvé, pokud používáte hodně stylingových produktů, suchého šamponu nebo jiných přípravků, dvojité mytí slouží k důkladnému odstranění nečistot. Za druhé, pokud máte tendenci k nadměrné tvorbě mazu a mastným vlasům, dvojité šamponování může důkladně vyčistit pokožku hlavy a zmírnit mastnotu vlasů. Také po intenzivní fyzické aktivitě nebo vystavení prostředí s vysokým znečištěním může být potřeba šamponovat vlasy dvakrát, aby se odstranily všechny nečistoty. A nakonec i u lidí s dlouhými vlasy může být dobré použít šampon dvakrát, aby se zajistila důkladná čistota a péče o celou délku vlasů. Pokud jsou vlasy jemné, pro osvěžení je stačí umýt pouze jednou.

Související…

Silné a zářící vlasy jako z japonské pohádky: Rýžovou vodu si snadno připravíte sami
Dora Hanzelová

Když jsme u vlasových produktů, jaké vy osobně doporučujete? Měli bychom se bát běžně dostupných přípravků, které mohou obsahovat různé silikony a chemické složky?

Já doporučuji značku Kérastase, je to francouzská značka vlasové péče, která nabízí širokou škálu luxusních produktů vyvinutých pro různé typy vlasů a specifické potřeby péče o vlasy. Kérastase je známá pro své kvalitní šampony, kondicionéry, masky, oleje a další produkty, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly profesionální péči o vlasy jak v salonech, tak doma. Značka se zaměřuje na inovativní technologie, vysokou kvalitu surovin a vědecký výzkum, což umožňuje vytvářet výkonné produkty pro různé typy vlasů – od suchých a poškozených vlasů po barvené vlasy, vlasy náchylné k lámání, mastné vlasy a mnoho dalších.

Co se týká silikonů a chemického složení, nemusíte se obávat – mají schopnost hladícího efektu a zlepšují kvalitu vlasů. Jsou rozpustné. Také existují produkty, které silikony neobsahují. Silikony v produktech pomáhají na suché a poškozené vlasy, na ochranu před teplem a dodání lesku. Na druhou stranu ale mohou zanášet póry a zvyšovat mastnotu vlasů. Silikony nejsou snadno biologicky rozložitelné, mohou se hromadit v životním prostředí a při rozkladu uvolňovat toxické látky.

Co si myslíte o přírodních šamponech a ostatních prostředcích na vlasy?

Přírodní šampony doporučuji na přírodní vlasy. Na chemicky ošetřované vlasy, barvené nebo melírované, doporučuji výživnější produkty, které jsou silnější a svým složením zvládnou ošetřit i narušený vlas.

A jak je to třeba s fénováním? Hodně lidí se bojí, že fénování vlasy vysouší.

Fénování vlasů má různé účinky v závislosti na konkrétních okolnostech a způsobu, jakým se provádí. Zde jsou některé faktory, které by mohly vést k vysušení vlasů během fénování:

  • Vysoká teplota: Extrémní teplo ovlivňuje vodu obsaženou ve vlasech a pokožce hlavy, což může vést ke ztrátě hydratace a vysušení vlasů.
  • Pravidelné a časté fénování také přispívá k jejich vysoušení, protože tepelné nárazy mohou poškodit strukturu vlasů a zhoršit jejich stav.
  • Nepoužívání ochranných přípravků před fénováním může také urychlit vysoušení vlasů a zvýšit riziko poškození.

Opačné tvrzení je, že absence fénování přispívá ke vzniku plísní na pokožce hlavy...

Vlhké prostředí opravdu může podporovat růst plísní a bakterií na pokožce hlavy, což může vést k podráždění, svědění, lupům či vzniku infekce. Plísni na pokožce hlavy se říká Seboreická dermatitida. To je stav, který zahrnuje zánět pokožky hlavy spojený s nadměrnou produkcí mazu.

Přejděme ke stříhání. Jak často je vhodné vlasy stříhat a jaké benefity nám pravidelné zkracování zaručí?

Jak už jsem na začátku říkala, stříhání vlasů samotné nemá vliv na rychlost samotného růstu z kořínků. Růst vlasů je daný geneticky a biologicky a je ovlivněn vnitřními faktory, jako jsou geny, hormony, zdraví vlasové pokožky a stravovací návyky. Pravidelné stříhání může sice zlepšit vzhled vlasů a celkové zdraví vlasové pokožky, ale nemá přímý vliv na to, jak rychle vlasy rostou z kořínků.

Silikony v produktech pomáhají na suché a poškozené vlasy, na ochranu před teplem a dodání lesku. Na druhou stranu ale mohou zanášet póry a zvyšovat mastnotu vlasů. 

 

Důležité je pečovat o vlasy správným způsobem, minimalizovat poškození a poskytovat jim potřebné živiny pro podporu zdravého růstu. Strava bohatá na vitamíny a minerály, jako jsou železo, zinek, vitamíny skupiny B, vitamín C a omega-3 mastné kyseliny, může podpořit zdravý růst vlasů. Stříhání by se mělo provádět podle roztřepených konců. Některý druh vlasů je třeba zastřihovat každý měsíc nebo šest týdnů, ale to spíše u suchých vlasů. Zdravé vlasy vydrží bez stříhání i třeba půl roku. Zde záleží spíše na tvaru účesu, který většinou po třech měsících ztrácí styl a tvar.

Často uváděným důvodem pro padání vlasů je stres. Má stres největší podíl na vypadávání vlasů?

Zvýšená úroveň stresu může vést k tzv. „telogenní vlasové ztrátě,“ což znamená, že větší počet vlasů přechází do fáze vypadávání. To může vést k dočasnému řídnutí vlasů nebo k jejich větší ztrátě při česání či mytí. Stres může způsobit nerovnováhu v přirozených olejích, produkovaných vlasovou pokožkou, což může vést k suchosti a lámavosti vlasů. Suché vlasy jsou méně elastické a náchylné k lámání. Stres může také způsobit svalové napětí, včetně toho ve vlasové pokožce, což vede k pocitu ztuhlosti, svědění nebo nepohodlí na hlavě.

Intenzivní stres pak může zpomalit růst nových vlasů nebo vést k jejich menší celkové hustotě. Někteří lidé mohou pozorovat, že se mění struktura jejich vlasů – například mohou být najednou jemnější nebo hrubší – v důsledku stresu.

Je něco, co lidé vnímají ve spojitosti s vlasy negativně, vy to ale doporučujete?

Slunce dokáže v blond vlasech vytvořit nejkrásnější barvu.

Co nejčastěji radíte svým klientům ohledně vlasové péče?

Doporučuji u suchých vlasů aplikovat dvakrát regeneraci. Regenerace se u vlasů, které jsou sušší a narušené, vypláchne nejrychleji, a tedy ty části, které potřebují výživu nejvíce, jsou o výživu ochuzené. Proto je dobré po prvním opláchnutí znovu nanést regeneraci a opět vypláchnout. Tím se regenerace na vlasy navrství.

foto: Se svolením Petry Měchurové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...