fbpx

Jak poznat, že stále miluje svého ex partnera? Podle silných emocí i zarytého mlčení 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pomlouvání, silnější emoční reakce, vyhýbavé mlčení a samozřejmě i udržování kontaktu. To je jen ukázka znamení, že se váš nový objev ještě nepřenesl přes svého bývalého partnera či partnerku.

Zveřejněno: 10. 5. 2024

Když začínáme chodit s někým novým, v ideálním případě si dáváme na čas, abychom ho opravdu dobře poznali. Jaké má zájmy? A jakou osobnost? Je na něj spolehnutí? Bude vycházet s našimi přáteli a rodinou?

Jedno z důležitých hledisek, které ale často není jednoduché rychle rozklíčovat, je emoční dostupnost. To znamená: není náš nový objev zatížen minulými (nebo současnými) vztahy, city či jinými hlubšími vazbami k někomu dalšímu kromě nás?

Jistě, když se s někým rozejdeme, přetrvává často určitá provázanost – ať už jde o společná domácí zvířata, majetek, možná děti. Tyto věci však není těžké odhalit, na rozdíl od těch více skrytých, jako jsou právě přetrvávající city. Přitom právě ty mohou hrát zcela zásadní roli v tom, jak bude náš nový vztah probíhat (alespoň zpočátku).

Když se s někým z minulosti smíříme, máme mnohem menší sklon přemítat o tom, jak byl hrozný. V některých případech může lpění na hněvu vůči dané osobě sloužit jako prostředek, jak s ní zůstat ve spojení.

Chcete si ušetřit zklamání a být si jisti, že váš nový objev už se přes svého ex partnera přenesl? Magazín Psychology Today přináší sedm znaků, podle kterých poznáte, že se ještě dotyčný s posledním rozchodem nevyrovnal.

1. O své bývalém partnerovi mluví velmi negativně a často.

Pokud váš objev často zmiňuje bývalého partnera či partnerku a mluví o něm negativně, může to znamenat, že na něm stále dost lpí. Jedna věc je upřímně se zamyslet nad tím, co nefungovalo a co vedlo ke konci vztahu. Něco jiného je ale vytrvalé omílání chyb bývalého partnera.

Když se s někým z minulosti smíříme, máme mnohem menší sklon přemítat o tom, jak byl hrozný. V některých případech může lpění na hněvu vůči dané osobě sloužit jako prostředek, jak s ní zůstat ve spojení.

2. Když přijde řeč na bývalého, je emocionální.

Když se mluví o bývalých partnerech, určitá trapnost je normální. Když se však váš nový protějšek při zmínce o bývalém začne chovat velmi emotivně (například se velmi rozesmutní, rozzlobí či začne vypadat vystrašeně), může to naznačovat, že jeho srdce je stále spjato s minulostí a vzpomínkami na bývalého partnera.

3. Když se jich zeptáte na jejich bývalého partnera, tak se zarazí.

Na druhé straně se může stát, že váš nový partner na vaše dotazy ohledně jeho posledního vztahu nereaguje. Tento jev, nazývaný stonewalling, může být důsledkem vysokého emočního rozrušení. Pokud k němu v tomto případě dochází, může to znamenat, že je ke svému bývalému partnerovi dotyčný stále příliš připoután, nebo se s rozchodem dosud nevyrovnal.

Pokud jsme připraveni posunout se dál, předmětů, které jsou spjaty s danou osobou, se většinou zbavujeme.

4. Uchovává si předměty spojené s předchozím vztahem.

Jedna věc je mít ve skříni zastrčené staré fotoalbum (nebo ve starém souboru v telefonu), které obsahuje i nějaké fotky z bývalého vztahu. Něco jiného je uchovávat obrázky svého bývalého na dobře viditelných místech, nebo je veřejně vystavovat na svém účtu na sociálních sítích. Stejně tak opakované nošení oděvů, šperků nebo uchovávání drahých dárků, které patřily bývalému partnerovi, nebo mu je bývalý daroval, je dost silným ukazatelem toho, že je na něm stále do jisté míry emočně závislý. Pokud jsme připraveni posunout se dál, předmětů, které jsou spjaty s danou osobou, se většinou zbavujeme.

5. Co se týká závazků, je velmi rozpolcený.

Ačkoli neochotu uzavřít nový exkluzivní vztah může zapříčinit mnoho faktorů, silně k tomu přispívá i to, že stále chováme city ke svému bývalému (nebo si přejeme obnovit vztah s ním).

6. Se svým ex partnerem udržují pravidelný kontakt.

Zde se asi není o čem bavit. Psaní zpráv, telefonování a osobní setkávání s bývalým partnerem je poměrně jasným znamením, že někdo z nich ještě vztah nepřekonal. Nenechte se zmást tvrzením, že se váš nový partner stále přátelí s někým, ke komu měl v minulosti silné citové a romantické pouto. To může být velmi často jen zástěrka k tomu, aby svému bývalému mohl být i nadále nablízku.

Související…

Tebe chci! Atraktivní jsme i díky expartnerům
Dora Hanzelová

7. Svého bývalého sledují na internetu.

Lajkování příspěvků či sledování účtu bývalého partnera na sociálních sítích znamená, že daný člověk nedělá nic pro to, aby se od bývalého partnera zcela odpoutal. Každá digitální interakce s ním nebo jeho podobiznou jen dále posiluje citovou vazbu.

Pokud chodíte s někým, kdo vykazuje některé nebo všechny tyto znaky, je důležité vyjádřit svá očekávání, abyste pak nebyli zklamaní, když vztah nedopadne podle vašich představ. 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...