fbpx

Nejrychlejší služba je Uber POP, nejlevněji se však po Praze jezdí s Boltem (Taxify)

Zveřejněno: 11. 5. 2019

Ať už je vaším cílem přepravit svou holku od ní k sobě domů, kluka z hospody k němu domů nebo jen chcete dostat sami sebe co nejrychleji a nejbezpečněji z místa A do místa B za co nejnižší náklady, v Praze máte na výběr. Když vám ujede poslední metro, jednoduše sáhnete po telefonu a objednáte si taxi a necháte se (ji nebo jeho) svézt.

Jenže s kým jet? A za kolik? Odpovědi na tyto otázky hledalo na přelomu března a dubna letošního roku Spotřebitelské fórum. Výzkumníci srovnali šest služeb, jež umožňují individuální dopravní přepravu po Praze. Mezi testovanými byly jak dopravní platformy, tak taxislužby.

Nejvýhodněji vychází Uber POP a Bolt (Taxify), v době noční špičky pak služba Nejlevnější taxi, ale počkáte si, v průměru o 10 minut víc. 

Test se zaměřil na šest služeb v souběžně probíhajících jízdách, které umožňují srovnání při totožné dopravní situaci a poptávce. Srovnávaly se služby na stejné trase ve stejný čas. Jeden moment, stejné výchozí i cílové místo. U všech služeb se pak porovnávala rychlost přistavení vozidla, rychlost dojezdu, přesnost dopředu avizovaných odhadů ceny, chování řidiče, stav vozu, návratnost zapomenutých věcí a vystavení účtenky.

Šest srovnávaných

Za aplikace, jež umějí zprostředkovat přepravu, se testování účastnily Liftago, Bolt (Taxify) a Uber POP. Za taxislužby pak AAA Taxi Praha, Profi Taxi a Nejlevnější taxi. Testovalo se ve dne i v noci, na zvolených testovacích trasách byla polovina jízd realizována přes den, druhá půlka po odjezdu posledního metra v 00:30, kdy jde poptávka po přepravních službách nahoru. Aby se prověřila pohotovost řidičů v reálném pražském provozu, vedly zvolené trasy přes rozkopané ulice, kde bylo nutné volit objížďky.

Výhodou využívání online platforem je automatické zaslání elektronické účtenky, zatímco v klasickém taxíku je většinou potřeba si účtenku aktivně vyžádat.

Z testování vyplynulo, že v Praze lze nejpříznivějších cen přes den dosáhnout se službami Bolt (Taxify) a Uber POP. V době noční špičky však tyhle služby z hlediska výhodnosti cen zaostaly a předběhlo je Nejlevnější taxi. Jen doba čekání zde byla výrazně delší než u dvou předchozích platforem, v průměru o deset minut. Rychlosti dojezdu vévodil Uber POP následovaný Boltem (Taxify) a AAA Taxi, které vyhrálo přes den, ale v noci se pak propadlo až na třetí místo.

Nižší ceny se pak taky dá kromě zvolení správné služby ve správnou denní či noční dobu dosáhnout rovněž nejrůznějšími slevovými akcemi a PROMO kódy. U taxislužeb přes dispečink jde například o hesla „levné AAA“ u AAA Taxi Praha nebo „bonus“ či „facebook“ u Profi Taxi. U platforem pak lze využívat například slevy za registraci.

Nemocnice? Těsně vedle

Služby Bolt (Taxify) a Liftago se však prokázaly zásadním nedostatkem. To když na první denní jízdě Bolt (Taxify) a Liftago dovezly testující pasažéry na jiné než požadované místo. Což vzhledem k tomu, že šlo o odvoz do nemocnice, nebylo úplně na místě. Místo požadované Thomayerovy nemocnice skončili pasažéři v nedalekém Institutu klinické a experimentální medicíny. To může být pro uživatele Prahy neznalé docela průšvih.

Ze šesti testovaných služeb se kvůli zapomenutým věcem v autě neozvaly pouze Liftago a Nejlevnější taxi. Všichni ostatní prošli.

Kromě toho byly bez výhrad k chování řidiče a kvalitě vozu na testovacích jízdách pouze Uber POP a Bolt (Taxify). Ostatní služby měly buď hůře uklizené vozidlo, nebo řidiče častujícího pasažéry nevhodnými poznámkami.

Test ztracených věcí

Další zkouška přepravních služeb pak spočívala v testu návratnosti zapomenutých věcí. Testující pasažéři v autě záměrně zapomněli nájemní smlouvu s telefonním kontaktem a klíčky od bytu. Což se může docela snadno přihodit komukoli z nás, protože pokud někdo v dnešní době sežene v Praze byt, pak si to žádá náležitou oslavu. A po ní hrozí, že člověk vystoupí a smlouva i s klíčem od bytu pojede dál. Ze šesti testovaných služeb se kvůli zapomenutým věcem neozvaly pouze Liftago a Nejlevnější taxi. Všichni ostatní prošli.

Přetrvávající konkurence klasických taxislužeb a nových platforem je příznivá pro spotřebitele a přinesla dlouhodobě udržitelné snížení ceny.

Výzkumníci testovali i přesnost odhadu předpokládané ceny. Minimální odchylky v řádu jednotek korun nabízely Bolt a Uber POP, ostatní testované taxislužby se pak liší v odhadech o desítky korun. Výhodou využívání online platforem je pak automatické zaslání elektronické účtenky, zatímco v klasickém taxíku je většinou potřeba si vytisknutí účtenky aktivně vyžádat.

Taxikáři, Uber!

Když studii srovnáme s výsledky podobného výzkumu z předchozího roku, dojdeme k závěru, že inovace skutečně mění zajeté pořádky. Přetrvávající konkurence klasických taxislužeb a nových platforem je příznivá pro spotřebitele a přinesla dlouhodobě udržitelné snížení ceny.

Související…

Jak se řeší doprava ve Washingtonu? Pomáhají i data Uberu
Jan Müller

Moderní technologie jako GPS měření trasy jízdy, elektronická fakturace, online nabídka služeb a hodnocení řidičů uživateli se tak jeví jako funkční způsob, jak zaručit vysoký standard kvality a dobré ceny z pohledu spotřebitele.

foto: Shutterstock, zdroj: Spotřebitelské fórum

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...