fbpx

Na serveru Mashable proběhla diskuze o tom, jak nastavit pravidla pro děti, jež jsou dnes víc než kdy jindy v kontaktu s obrazovkami a hrami. Na otázky rodičů odpovídaly zkušené editorky. A obrazovky v době koronavirové a priori neodsuzují

Zveřejněno: 18. 9. 2020

Editorky technologického magazínu Mashable Rebecca Ruizová a Alex Hazlettová odpovídaly v rámci vzdělávacího projektu Small Humans na dotazy rodičů, které se týkaly jejich malých dětí a přístupu k používání technologií. Je jasné, že pro starší děti je prý třeba stanovit přiměřené limity pro čas strávený s obrazovkami. Videohry mohou být ale podle editorek hlavně v dnešní době sociálního distancování rodinnou aktivitou zlepšující prostorové uvažování a poskytující kontakt se známými a příbuznými v době, kdy se má držet sociální distanc. Společné sledování televize je pak také považováno za vzácnou chvilku, kdy je rodina spolu.

Editorka Alex Hazlettová během dotazování rodičů navíc upozornila například na to, že videoaplikace FaceTime, která slouží ke (většinou nonverbální) komunikaci nejmenších dětí s prarodiči, byla dříve určená pro děti od roku a půl.  Nyní ji odborníci doporučují i pro mladší děti. Obzvlášť teď, když je mnoho prarodičů odříznuto od širší rodiny a videospojení s vnučkami a vnuky jsou jedinou možností, jak s nimi komunikovat.

Pozor na YouTube

Maminku Adu například zajímalo, zda je všechen čas strávený u obrazovek pro děti stejně škodlivý a zda jsou nějaké rozdíly v jeho využití k učení, chatování s přáteli a sledování videí či hraní her. Joy, maminka dvouletého dítěte, se ptala, jak má svou ratolest uvést do světa obrazovek, aniž by si vytvořilo špatné návyky.

Pokud rodič prostě chce, aby se jeho dítě třeba na 20 minut zabavilo, je potřeba vybrat kvalitní dětskou show a kontrolovat, zda skutečně sleduje to, co má.

„Chcete, aby se vaše dítě díky technologiím něco naučilo?“ ptají se editorky. Ekonomka Emily Osterová ve své knize Cribsheet uvádí případ, že je to možné, ale až ve věku 3 až 5 let. Doporučuje se s dětmi pořady pro ně určené sledovat a pomáhat jim vysvětlit na příkladech fungování skutečného světa. Pokud rodič prostě chce, aby se jeho dítě třeba na 20 minut zabavilo, je potřeba vybrat kvalitní dětskou show a kontrolovat, zda skutečně sleduje to, co má.

Hlavní je nenechat brouzdat děti třeba na YouTube bez dozoru. Tato platforma, včetně YouTube Kids, řeší problémy pouze v případě, že se rodiče ozvou. To neznamená, že by neobsahovala kvalitní videa, ale je velmi lehké dostat se z nich někam úplně jinam. Velmi malé dítě s radostí sleduje své oblíbené pořady znovu a znovu a existuje dostatek katalogů dětských pořadů, které je zabaví doslova na pár let. S hledáním kvalitního obsahu tedy problém není.

Mrkněte na to

Rebecca Ruizová pak odpovídala na okruh otázek týkajících se online hraní, například Robloxu a Fortnite. Samotné online hraní podle ní není špatné. Může dětem pomáhat v učení a socializaci, překonávání překážek. I zde je třeba stanovit hranice, aby tento koníček nebral čas pro jiné aktivity. Je ovšem třeba brát v úvahu, že v době epidemie je komunikace s ostatními při hraní online hry pro dítě jedinou možností, jak se bavit s vrstevníky. Roblox je zvláště oblíbený u dospívajících dětí.

Mnoho z nich získá díky této hře prospěšné zkušenosti, které rozvíjejí jejich kreativitu, a zároveň se učí novým dovednostem. Rodiče by se každopádně měli seznámit s prostředím, kde se jejich děti pohybují online, poznat principy jednotlivých her a také to, jak se jejich autoři stavějí k ochraně soukromí hráčů.

Související…

Mezinárodní průzkum: Jak hodnotili rodiče distanční vzdělávání?
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...