fbpx

Sníte o dovolené, ale z nějakých důvodů si ji nemůžete dovolit? Přesto potřebujete přestávku od každodenního pracovního života? Můžete zkusit staycation, což je druh dovolené, kdy jste doma, podnikáte jednodenní výlety a spíte ve své posteli

Zveřejněno: 14. 8. 2019

Staycation (odvozeno od slova vacation, tedy dovolená, s přidáním slova stay, tedy zůstat) je nový způsob trávení dovolené, který se vám na první pohled může zdát prapodivný. Ale i taková dovolená doma, spojená s odpočinkem, krátkými výlety a noclehem ve vlastní posteli, může mít něco do sebe.

Pokud máte nabitý program a málo času na rodinu a přátele, staycation je pro vás dost možná ideálním způsobem čerpání volna. Zůstanete doma s dětmi, hrajete hry, sportujete, diskutujete, jdete se projít do přírody... Prostě děláte to, na co jindy nemáte čas.

Levně a ve svém

Hlavní z výhod je zřejmá, náklady na staycation jsou příjemně nízké. Neplatíte hotel, letenky, jídlo v restauraci. A co víc, večer zalehnete do své postele, což je pro mnohé lidi velmi příjemný benefit, protože mimo domov špatně spí. S hledáním destinací pro jednodenní výlety obvykle nebývá problém, prostě se na svoje město či okolí podíváte očima turisty a zjistíte, co by vás lákalo navštívit.

Při plánování běžné dovolené je třeba myslet na spoustu věcí, musíte víc organizovat a zařizovat.

A i když máte dost peněz a času, nemusí být dovolená typu staycation úplně špatným nápadem. Někdo nemá rád dlouhé cestování letadlem nebo autem či pobyt v neznámém prostředí. Za cenu jedné tradiční dovolené mimo domov pak můžete strávit celkově ještě více času při jednodenních výletech po okolí nebo sportovních aktivitách blízko domova.

Při plánování běžné dovolené je třeba myslet na spoustu věcí, musíte víc organizovat a zařizovat. Pro staycation se můžete rozhodnout rychle, prostě na druhý den zrušíte schůzky a další závazky a buď vyrazíte na výlet, nebo prostě zůstanete doma a odpočíváte podle libosti. Zapomenete na každodenní pracovní rutinu a zajdete si třeba do lázní, na výšlap do přírody. To všechno zvládnete vymyslet do druhého dne, nejsou potřeba rozsáhlé a dlouhé přípravy, které předcházejí třeba dovolené u moře. K dobití baterek jeden takový volný den přispěje víc, než si umíte představit.

Je to ekologičtější

Zůstat na dovolené doma je samozřejmě udržitelnější než cestování do zahraničí. Taková dovolená má menší dopad na ekologii, nezvětšujete svou uhlíkovou stopu tak, jako když vyrazíte letadlem do Thajska. Ale cestovat můžete. Třeba veřejnou dopravou, nebo prostředky, které jste si ve městě ještě nevyzkoušeli.

Pokud jezdíte autem třeba do Chorvatska? Vyhnete se zácpě, která začíná už u Průhonic.

Třeba přijdete na to, co je na těch sdílených kolech nebo zelených koloběžkách. No a to Thajsko si pak můžete dát k obědu. A ještě je tu další antistresová výhoda: Nezmeškáte let, nic s vámi nespadne a nemusíte si zvykat na to, že v Thajsku se jezdí vlevo. A pokud jezdíte autem třeba do Chorvatska? Díky staycation se vyhnete zácpě, která začíná už u Průhonic.

Ideální k odpojení

Dnešní nejen pracovní den začíná a končí s vyřizováním e-mailů a zpráv z mobilního telefonu. Někdy je dobré se technologiím vyhnout, přestávka od konzumace zpravodajství na internetu ještě nikdy nikomu neublížila. Staycation je ideální příležitostí k odpojení od všeho elektronického a šancí pro trávení času s blízkými bez rušivých notifikací.

Někdy nemusíte kvůli hezkým místům cestovat přes půl světa, můžete je najít za rohem.

Staycation vám kromě jiného pomůže poznat vaše bydliště a jeho okolí. Nebudete ho vnímat tak zrychleně jako při cestě do práce a z práce domů, poznáte jeho atmosféru ve všední den, kdy obvykle sedíte v kanceláři. Vyčleňte si celý den na poznávání svého města, možná objevíte doposud pro vás skrytá zákoutí. Někdy nemusíte kvůli hezkým místům cestovat přes půl světa, můžete je najít za rohem. Zažijete víc zábavy, než si myslíte, a odpadne strach z pozdního příjezdu na letiště. Být turistou ve vlastním městě je zajímavá zkušenost.

Staycation můžete trávit i se známými, které jste třeba dlouho neviděli, a oni zrovna mohou mít čas se s vámi potkat. Nelákalo by je náhodou strávit s vámi den v okolí, na zvláštní dovolené bez cestování a nutnosti zařizovat spoustu věcí a utrácet hromadu peněz?

Související…

Greenwashing firem se díky zákazníkům změní v upřímnost, doufají zakladatelky Frusacku
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock, zdroj: CEO World

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...