fbpx

Zveřejněno: 25. 4. 2024

Dovolená u moře, to nemusí být jen Itálie, Řecko nebo Chorvatsko. Pokud se rádi necháváte rozmazlovat, můžete zkusit o poznání exotičtější a jen o málo vzdálenější destinace. Kypr i Turecko jsou luxusními letovisky vyhlášené.

Kypr

Pokud vás láká luxusní dovolená, Kypr byste rozhodně vynechat neměli. Tento malý středomořský ostrov je proslulý příjemným podnebím, teplým mořem i fantastickými písečnými plážemi. Turisté jej objevili už před desítkami let a od té doby tu vyrostla dlouhá řádka hotelových komplexů na té nejvyšší úrovni. Stát na pomezí řeckého a tureckého světa ale uspokojí i každého, kdo má chuť obdivovat. Zdejší kuchyně unikátně spojuje středomořské, turecké i řecké chutě a vnitrozemí je tvořeno nejen krajinou jako stvořenou pro turistiku, ale i krásnými historickými městy a vesničkami. Nadchne vás například hlavní město Nikósie nebo přístav Limassol. A tím ani zdaleka nabídka Kypru nekončí. I pokud vaše dovolené připomínají spíše poznávací zájezdy, Kypr je místem pro vás jako stvořeným.

Patříte mezi ty, kteří dovolenou vybírají až na poslední chvíli a za nejlepší ceny? Pokud je cílem vaší dovolené last minute Kypr, vězte, že ostrov není jedním celkem. Naopak je rozdělen na severní tureckou a jižní řeckou část. Podle převažujícího obyvatelstva a jeho náboženství se tu pak dodržují různá pravidla a různé zvyky. To pro turistu možná nejdůležitější je byrokratický rozměr. Zatímco jižní část ostrova je členem Evropské unie a cestovat sem můžete jen s občankou, ke vstupu do severní části musíte mít pas platný ještě minimálně půl roku po návratu do ČR. Pokud tedy na dovolenou chcete vyrazit jen s občankou a hledáte co nejexotičtější all inclusive, Kypr, resp. jeho jižní část, je jasnou volbou.

Turecko

Země rozkročená přes Bospor mezi dvěma kontinenty může být pro některé dovolenkáře stále novinkou. Turecko se cestovnímu ruchu otevřelo vlastně teprve nedávno. I přesto nabídka tureckých hotelů a komplexů dnes patří k tomu nejlepšímu a nejkomplexnějšímu, co ve východním Středomoří můžete najít. Mohou za to nejen obrovské investice do rozvoje turistické infrastruktury, ale i historie a památky a samotná velikost Turecka. Ať už dáváte přednost batůžkaření, nebo si rádi užíváte luxusní all inclusive, Turecko je vždy skvělá volba.

Dovolená v Turecku ale určitě svádí k tomu opustit zdi hotelového komplexu a vydat se poznávat. I pokud zájezdy vybíráte tzv. na last minute, nebo dokonce na super last minute, Turecko vás přiláká například fantastickou kuchyní. Speciality jako musaka, chalva nebo baklava přece musejí v Turecku chutnat nejlépe. A třeba takový kebab je tu úplně o něčem jiném, než co znáte z českých restaurací. Turecká kuchyně je prostě pojem, který vás na Levantu přitáhne, i pokud bez plánu listujete last minute nabídkou na TUI.

Související…

Jste archeolog amatér? Vyrazte do Turecka. Možná najdete i poklad!
Komerční článek

 

foto: Autor, zdroj: Externí článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...