fbpx

Pošli desetník a vydělej miliony. Prokoukněte metody, kterými to na vás podvodníci zkoušejí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Znáte to: Kamarádka, kterou jste dvacet let neviděli, najednou začala na internetu nabízet zaručeně výdělečný produkt, posílá vám vzorek zázračného prášku do pečiva, co umí leštit i auta, a lanaří vás do klubu Golden Whatever. Možná uvízla v sítích MLM společností

Zveřejněno: 8. 12. 2023

Vaše strádání v náročné práci bude u konce, protože mám pro vás skvělou a jedinečnou nabídku. Buďte paní svého času a staňte se prodejcem našeho super koktejlu na hubnutí, který jsme vyvinuli kvantovou technologií! Sice nejdřív budete muset zaplatit členský poplatek a koupit si 150 kilo podezřelého prášku do zásoby, ale žádný strach, peníze se vám brzy vrátí a za chvíli se v nich budete topit! Jediné, o co vás žádáme, je abyste přesvědčili 5 vašich přátel, aby se k nám také připojili. Nebojte, nakonec všichni nevyhnutelně zbohatneme! Myslete pozitivně, jedeme v tom společně!!!

Pošli desetník

Vykořisťujících byznys modelů je celá řada. Některé jsou rafinovanější, jiné méně. Některé ničí lidské životy, jiné ty životy jenom kazí. Některé jsou trestné, jiné „jen“ nemorální. Nebavíme se o normálním kapitalismu, ale speciálním byznys modelu, který matematicky prostě nevychází, a tím je pyramidové schéma a jeho různé variace. „Pyramida“ se často používá jako nepřesný zastřešující pojem pro všechny příbuzné obchodní praktiky,  ale ne všichni přesně vědí, co to pyramidová hra je a jak se liší od Ponziho schématu a MLM marketingu.

V minulém století se posílaly řetězové dopisy ve stylu pyramidy. Příkladem je dopisová hra Send-a-Dime z roku 1935, která se zrodila v americkém Denveru ve státě Colorado. Nahoře v dopisu bylo uvedeno 6 jmen lidí a jejich adresy. Příjemci dopisu měli poslat drobný desetník (dime) osobě na začátku seznamu, vyškrtnout první jméno, přidat své jméno na konec. Pak dopis pětkrát okopírovali a rozeslali dalším pěti  přátelům. Předpokládalo se, že po pěti takovýchto postupech by se jméno dotyčného dostalo na vrchol seznamu, a on by se tak stal šťastným příjemcem 15 625 desetníků neboli 1 562,50 USD. Hádejte, jestli to fungovalo...

Frustrovaná matka na mateřské dovolené, která nemůže jít do normální práce, je cílovou skupinou. Když se zúčastní MLM schématu, může se falešně cítit jako nadějná podnikatelka. 

Nefungovalo, ale vzbudilo to v lidech naději. Autor dopisu a pár lidí pod ním opravdu nějaké peníze dostali. Jenže za chvíli byl dopis tak rozšířený, že ho nebylo komu přeposílat. Během několika řad v pyramidě by se musela zapojit celá populace zeměkoule a nejspíš i mimozemšťané, aby na hře každý vydělal tolik, kolik slibovala.

Věř a víra tvá...

Zhruba od té doby jsou ve světě podobné záležitosti populární. Čím víc se rozrůstá populace, která je celosvětově propojená, tím víc příležitostí pyramidoví podvodníci mají. Díky internetu mají globální dosah, a to za použití minimálních prostředků.

Poslední revival pyramidové hry se objevil v podobě multi-level marketingu v době covidu. Lidé se sociálně izolovali doma, nemohli do práce ani do obchodů a nudili se. To vedlo k výraznému nárůstu přímého prodeje spotřebitelům přes internet. Prodávalo se všechno a některé z výrobků jako esenciální oleje a doplňky stravy byly dokonce inzerovány jako účinné proti covidu. Spadlo do toho mnoho lidí – vždy se najde někdo, kdo neví, jak MLM funguje, nebo lidé doufají,  že to, co se o tomto druhu podnikání říká, jsou jenom pomluvy.

Stádo se musí rozrůstat

V MLM zpravidla  kupujete a prodáváte produkt, který je předražený, zbytečný anebo nekvalitní. Mezi slavné MLM organizace patří například  Herbalife (dietní doplňky stravy), Amway (zdravotní a beauty produkty), Tupperware (předražené nádobí), LulaRoe (barevné legíny na jedno použití) nebo Mary Kay (úplně obyčejná kosmetika). Produkty bývají častěji zaměřené na ženy, protože matky v domácnosti vidí příležitost, jak doplnit rodině příjem prací, která je časově flexibilní.

V pyramidové hře se nedistribuuje žádný produkt, kolují jenom peníze. Vydělávají se tak, že se rozšiřuje členská základna, a noví členové platí poplatek, ze kterého část putuje k lidem, kteří se v pyramidě ocitli nad nimi.

Ponziho schéma: Tímto typem podvodu proslul Bernie Madoff, kterému lidé svěřili svoje jmění s důvěrou, že jim je vrátí s úrokem. Chtěl po nich jen prvotní investici, ale nenutil je rekrutovat nové členy. Bernie místo toho, aby peníze zhodnotil, investory vyplatil penězi jiných investorů a část si samozřejmě nechal.

MLM, Multi-level marketing, je na rozdíl od čisté pyramidy a Ponziho schématu legální. MLM se tváří, že je hlavně o produktu a jeho distribuci. V MLM, stejně jako v pyramidě, lidé musí rekrutovat další členy, aby mohli pobírat jejich provize. 

Frustrovaná matka na mateřské dovolené, která nemůže jít do normální práce, je cílovou skupinou. Když se zúčastní MLM schématu, může se falešně cítit jako nadějná podnikatelka. Produkt, i když se tak všichni v MLM tváří, není ze všeho nejdůležitější. Abyste alespoň trochu vydělávali, musíte hlavně rekrutovat další. 

Od toho, abyste se MLM prací mohli živit, vás taky dělí členské poplatky, povinnost odvádět provize těm nad vámi v pyramidě a to, že musíte každý měsíc nakupovat určité množství zásob výrobků, abyste mohli ve společnosti zůstat. Skutečnému marketingu a prodeji výrobků se věnuje jen malá pozornost, místo toho je lidem doporučeno prodávat na svých sociálních sítích tak, že budou předstírat, jak žijí skvělý život s produkty, které jim vydělávají a které sami používají.

V časopise Women´s Health zveřejnili příběh Katelyn Bednarczyk, 27leté zdravotní sestry z Chicaga, která začala prodávat produkty Herbalife během studia na vysoké škole. „Bylo mi řečeno, že mám na sociálních sítích prezentovat svůj život jako hvězda televizní reality show,“ říká. „Měla jsem na sítích udělat co nejvíc příspěvků ze svého života a co nejvíce do nich procpat Herbalife.“ To Katelyn nakonec vedlo k tomu, že si začala kupovat oblečení a lahve na vodu se značkou Herbalife, aby s nimi mohla pózovat. Jediným „plusem“ byly v tu chvíli pro Katelyn další náklady.

MLM mentalita

Společnosti MLM fungují tak trochu jako kulty. Většina MLM používá jako taktiku náboru lživé prezentace a příslib pohádkových zisků. U náborářů MLM se stejně jako u kultů můžete setkat s přístupem k životu – „Sám si tvoříš svoji realitu, pokud něco opravdu chceš, tak toho také dokážeš.“ Za neúspěchy jsou kvůli údajnému nedostatku tvrdé práce nebo kompetencí viněni distributoři nebo konzultanti, zatímco lidé nad nimi nemají vůči nim žádnou odpovědnost. Dotazy a kritika na ně jsou nepřípustné. 

Kromě produktů lze v MLM nabízet i služby, nejčastěji v podobě koučinku, poradenství a specializovaných školení, kde vám slíbí, že odhalíte „tajemství“ rychlého zbohatnutí. Tehdy na scénu často nastupuje self-help guru, který má vlastnostmi blízko k leaderovi kultu. 

Podlehnete-li vábení, přijdete o peníze nejen vy, ale i ti pod vámi. Pokud ale naverbujete co nejvíc lidí, bude vaše finanční ztráta menší.

MLM byznysy jsou obvykle velmi škodlivé, ale z právního hlediska ne nutně podvodné. Podle výzkumu kriminalistů operuje většina z nich v legálních vodách, nebo se nachází v šedé zóně. Některé jsou ale zcela podvodné, jako například britský systém Give and Take, který členům sliboval ekvivalent téměř tři čtvrtě milionu korun v hotovosti, předaných během „champaigne celebration nights“. Jeho zakladatelé byli uvězněni. 

Sirény lákají 

Nejvíc zodpovědný je samozřejmě mastermind celého schématu, ale část zodpovědnosti přebírají i ti pod ním, když sami začnou nabírat nové členy v době, když už tuší, že něco není v pořádku. Podlehnete-li vábení, přijdete o peníze nejen vy, ale i ti pod vámi. Pokud ale naverbujete co nejvíc lidí, bude vaše finanční ztráta menší.

Některé země, jako například Austrálie, považují naprostou většinu účastníků pyramidových her za pachatele, ale jinde, například v  USA, považují tytéž osoby za oběti, které si zaslouží odškodnění za utrpěnou finanční újmu. V Čechách je to považováno za trestný čin také a trestá se až dvěma lety odnětí svobody. Lidé, kteří naletěli, kromě finanční ztráty trpí i psychicky, což by se mělo zohlednit v trestním právu. Obzvlášť zranitelné a důvěřivé oběti se mohou zadlužit a život, který měli komplikovaný už předtím, se jim sesype jako domeček z karet.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...