Chléb je často vykreslován jako takový nepřítel zdravého stravování, ale ve skutečnosti to s ním není tak černobílé. Pouhé jeho zmrazení nebo opékání může dle výzkumů jemně změnit způsob, jakým ho vaše tělo zpracovává.
Zmrazení chleba totiž může mírně zvýšit obsah takzvaného rezistentního škrobu neboli formy škrobu, kterou vaše tělo nedokáže úplně strávit, takže se chová trochu jako vláknina. Zvýšené množství rezistentního škrobu ve stravě by pak mohlo způsobit stabilnější hladinu cukru v krvi a také více zachutnat střevním bakteriím.
Opékání naopak může mírně snížit glykemický index chleba, což znamená, že nemusí zvyšovat hladinu cukru v krvi tak výrazně jako čerstvý krajíc.
Úplně nejlepší kombinací pak může být zmrazení a následné opečení nebo otoustování. Hladina našeho cukru v krvi zůstane o něco stabilnější ve srovnání s konzumací čerstvého chleba přímo z pece.
Není nutné ale hned prohlašovat zmrazený toast za další superpotravinu. Změny jsou jen malé, takže to považujte spíše za „mírné vylepšení“ než za „zázračný lék“. Mnohem důležitější pro naše zdraví je druh chleba, který jíte (jestli kvalitní kváskový z pekárny nebo supermarketový, plný aditiv z polotovaru), co na něj dáváte (zda točeňák nebo avokádo) a kolik ho jíte (celý bochník bohužel sníst nemůžete).
Takže ho zmrazte, opečte nebo si dejte rovnou dvojkombinaci, cokoliv potěší vaše sacharidy milující srdce. Hlavně si to ale nevyčítejte.