Říká se, že procházka po jídle vám pomůže vyčistit mozek (a taky střeva). Ovšem už patnáct minut chůze pomůže snížit hladinu cukru a tím zmenšit pravděpodobnost, že dostanete cukrovku 2. typu. Podle nejnovějších objevů ovšem stačí pouhých pár minut. Pár minut, a dostanete to nejlepší.

Informace zveřejnily americké Národní instituty zdraví. Výsledky sedmi studií srovnávaly skupiny po jídle sedících a procházejících se lidí, zjišťovaly se stav srdce, včetně hladin inzulínu a krevního cukru. Výsledky hovoří jasně: už i lehká procházka po jídle od 2 do 5 minut má zásadní vliv na regulaci hladiny krevního cukru.

„Každý krok se počítá i ta sebemenší snaha má své přínosy,“ říká doktor Kershaw Patel, preventivní kardiolog v nemocnici Houston Methodist Hospital a jeden z autorů studie o tom, proč je dobré se zvednout ze židle občas i v práci.

Velmi lehká chůze snižuje hladinu cukru

Ve vědecké práci se hodnotilo několik studií. Žádný z účastníků neměl prediabetes ani cukrovku 2. typu. Další dvě studie zkoumaly kromě zdravých i lidi s těmito nemocemi. Ti, kteří se výzkumu zúčastnili, měli po jídle buď sedět, nebo se po jídle procházet po dobu dvou až pěti minut, a to každou půlhodinu po celý den.

Všech sedm studií se shodlo na tom, že už jen pár minut chůze s velmi nízkou intenzitou bylo dost na to, aby se výrazně snížila hladina krevního cukru, zvláště ve srovnání se sezením za stolem nebo odpočíváním na gauči. Když se účastníci šli projít, krevní cukr jim stoupal a padal pozvolněji.

Protože jako u každého cvičení i u chůze platí, že nikdy to není buď všechno, nebo nic. Nemusíte trhat rekordy, aby vám pohyb prospěl. 

Což je mimo jiné pro lidi s cukrovkou extrémně důležité: rychlé výkyvy krevního cukru jsou jednou z největších hrozeb. Může totiž dojít k poškození cév a nervů a tím se zvyšuje pravděpodobnost komplikací srdečních chorob nebo nemocí ledvin. A samozřejmě to zhoršuje cukrovku 2. typu.

Stání také pomáhá snižovat nízkou hladinu cukru, i když ne tolik. Lehká chůze je v tomto směru obrovský krok kupředu. Důvod? Při lehké chůzi musí svaly pracovat více než při pouhém stání, a musí využívat energii z jídla v době, kdy koluje v krevním oběhu. Svaly „nasají“ přebytečnou glukózu, což je pro správné využití energie naprosto zásadní. Prostě jíte stejné jídlo, ale vašemu tělu se uleví.

Chůze od 60 do 90 minut po jídle je nejlepší

Udělat pár kroků je prospěšné vždycky. Pokud si na procházku ale vyhradíte čas do hodiny a půl po jídle, bude to mít největší dopad. Právě v té době totiž krevní cukr „vystřeluje“ nejvíc. A nemusíte zrovna chodit kolečka po parku, stačí spojit příjemné s užitečným a třeba doma uklízet. Důležité je prostě hýbat se, jakkoliv, protože to psychologicky podporuje návyky nutné k tomu, abyste udrželi svůj krevní cukr pod kontrolou. Jakýkoliv pohyb se počítá a může vést k měřitelným změnám ve vašich zdravotních markerech.

Mini procházky jsou perfektním doplňkem pracovního dne

Znáte tu situaci, kdy už vám písmenka na displeji tančí před očima, a vy se prostě musíte na chvíli zvednout a dělat něco jiného. Zatímco vaši kolegové si odejdou zapálit na balkon, vy si prostě můžete obejít blok. Počítá se doslova i těch pár kroků do kuchyňky ke kávovaru.

A pokud máte to štěstí, že ještě můžete dělat z domova, stačí si při konferenčním hovoru nasadit sluchátka a vyrazit do ulic. Čím více budeme dělat mini procházky, tím víc nám budou připadat normální. Protože jako u každého cvičení i u chůze platí, že nikdy to není buď všechno, nebo nic. Nemusíte trhat rekordy, aby vám pohyb prospěl. Někdy stačí opravdu se postavit, a často to bývá i ten největší psychologický problém: prostě vstát z gauče nebo z kancelářské židle. „Ten efekt je pozvolný,“ říká Dr. Patel. „Čím více pohybu, tím lepší zdraví. Každý krok, každá minuta na nohou mají svůj přínos.“

foto: Midjourney, prompt engineering Zdeněk Strnad