Zvýšené BMI, tedy index tělesné hmotnosti, který by měli mít pod kontrolou ženy i muži, negativně totiž ovlivňuje reprodukční zdraví a prokazatelně snižuje šance na přirozené, a dokonce i umělé početí.

Ať se podíváme kamkoliv ve světě, všude narazíme na obézní lidi, bohužel se to čím dál víc týká i dospívajících a dětí. Obezita je vůbec nejrozšířenějším civilizačním onemocnění a je spojená s mnoha závažnými chorobami. Nejčastěji se jedná o kardiovaskulární nemoci, provázené mrtvicemi a infarkty, cukrovku druhého typu, nádorová onemocnění, kloubní obtíže, poruchy spánku, deprese a chronická respirační onemocnění, ale také problémy s otěhotněním. 

„Kéž by se nám podařilo přesvědčit další skupinu dvacetiletých dívek, že jejich těhotenství by bylo nezměrně bezpečnější a lepší, kdyby zhubly tím, že budou více cvičit, jíst rozumněji a přestanou kouřit, jaký by to byl přínos,“ řekla v rozhovoru pro The Guardian profesorka porodnictví a gynekologie na Imperial College London Lesley Reganová. Podle této odbornice je třeba oslovovat obézní ženy ještě předtím, než otěhotní.

Situace v Česku

V České republice trpí nadváhou nebo obezitou až 68 % žen a 72 % mužů. „Je vědecky dokázáno, že obezita u žen snižuje šanci na otěhotnění a zvyšuje riziko vzniku poruch hormonální rovnováhy. Pokud má žena BMI vyšší než 30, pravděpodobnost poruchy ovulace se u ní zvyšuje až o 300 %,“ potvrdila Flowee i MUDr. Hana Višňová, Ph.D., vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE, a připomněla: „V Česku má přitom problémy s početím každý pátý pár, takže osvěta pro lidi v reprodukčním věku je více než potřebná.

Obézním pacientům doporučujeme snížit hmotnost aspoň půl roku před pokusem o otěhotnění. Ideální je dlouhodobě udržitelná úprava životního stylu, tedy racionální strava kombinovaná s dostatkem pohybu.

BMI zahrnuje čtyři klasifikace pro hodnocení dospělých, mužů a žen, kteří jsou starší 20 let. Jakmile je proveden výpočet BMI, jeho číslo určuje zdravotní stav:

Pod 18,5 je podváha

18,5 až 24,9 bodů je normální váha

25 až 29,9 je nadváha

30 a vyšší je obezita

40 a vyšší je extrémní obezita

Komplikace IVF terapie

Obezita navíc komplikuje i umělé oplodnění. „Pacientky s nadváhou během IVF terapie slaběji reagují na hormonální stimulaci, což následně souvisí s vyššími náklady na medikaci, nižší produkcí folikulů a menším počtem odebraných vajíček. U obézních pacientek také významně roste riziko komplikací během jejich odběru a u extrémní obezity není dokonce někdy odběr technicky vůbec možný,“ vysvětluje Hana Višňová a dodává: „Ze studií vyplývá, že obezita snižuje úspěšnost embryotransferu až o polovinu.“

Obezita také zvyšuje riziko vzniku různých komplikací i během těhotenství, nejčastěji jsou to vysoký krevní tlak, předčasné porody a porod císařským řezem. Samozřejmě šance na otěhotnění se snižují i v případě, pokud výraznou nadváhou trpí partner pacientky. „U mužů obezita negativně ovlivňuje kvalitu spermií, má vliv také na erekci a schopnost pohlavního styku,“ dodává MUDr. Višňová.

Svět na vymření?

Pokud vezmeme v úvahu množství obézních lidí, kterých na světě chodí podle BBC News více než miliarda, pak lze říct, že se svět blíží k bodu zlomu. Zjednodušeně řečeno – nebudou lidi. Podle dat z roku 2022 se tato situace konkrétně týká 159 milionů dětí a 880 milionů dospělých. Nejvyšší míra obezity u žen je v západoafrickém Togu a na tichomořské Americké Samoi, kde je společně s ostrovním státem Nauru také nejvyšší podíl obézních mužů.

Pokud má žena BMI vyšší než 30, pravděpodobnost poruchy ovulace se u ní zvyšuje až o 300 %.

Dobrou zprávou pro neplodné pacienty s nadváhou je skutečnost, že svoji plodnost mohou do určité míry ovlivnit také sami. „Obézním pacientům doporučujeme snížit hmotnost aspoň půl roku před pokusem o otěhotnění. Ideální je dlouhodobě udržitelná úprava životního stylu, tedy racionální strava kombinovaná s dostatkem pohybu. V některých případech může být na podporu úpravy hmotnosti použita i medikace,“ vysvětluje MUDr. Višňová a dodává, že snížení hmotnosti pomocí úpravy životního stylu dokáže u žen obnovit menstruační cyklus, ovulaci a zároveň zlepšit psychickou pohodu. Díky tomu se pravděpodobnost početí může zvýšit i bez IVF terapie.

„Doporučuji přistoupit k takovéto úpravě životního stylu pod vedením specialisty, ať už nutričního terapeuta, psychologa, případně konzultanta plodnosti, jež máme k dispozici i na naší klinice,“ uzavírá téma MUDr. Višňová.

Uvedený postup sdílí ve svém článku i bioložka Traci C. Johnsonová, primářka porodnictví a gynekologie v Eastside Medical Center, a připomíná: „Cvičit by měly jak ženy, které chtějí otěhotnět, tak i jejich partneři. Zdravá strava je pro ženy, které se snaží o miminko, velmi důležitá. Nadváha totiž nejenže ovlivňuje plodnost ženy, ale může způsobit i komplikace během těhotenství. Ženám, které mají nadváhu a plánují těhotenství, doporučuji, aby zhubly ještě před početím.“

Související…

Když za kila navíc nemůže jen přejídání: Co je chemická obezita a jak se s ní vypořádat?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek