fbpx

Krásní muži s náměstíčkem. Naučte se být hrdý na svou holou hlavu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

V Česku žije nejvíc holohlavých mužů na světě. Naštěstí existují způsoby, jak plešatění aspoň částečně zastavit. A když to nejde, pořád je tu možnost naučit se být na svou hladkou hlavu hrdý

Zveřejněno: 21. 10. 2023

Podle unikátní studie si kromě celosvětového prvenství v konzumaci piva na osobu mohou Češi připsat jeden další rekord: podíl plešatých mužů je zde téměř 43 % z celkové pánské populace.

V tomto poměru nás těsně dotahuje už jen Španělsko a Německo. Pro srovnání, v Irsku nebo Dánsku řeší pleš pouze třetina mužů. Nejméně holohlavých mužů žije v Číně, a to pouhých 19 %.

Proč to tak je? Na jednu příčinu se to svést nedá, roli hraje hned několik faktorů. S přibývajícím věkem se mohou vlasové folikuly zmenšovat, což vede k zeslabení a vypadávání vlasů. Nadměrné vypadávání vlasů ale trápí i mladé muže. U nich rozhoduje především genetika, ale také hormony nebo celkový zdravotní stav. A co si budeme namlouvat: husté kštici také rozhodně neprospívá stres, nezdravá strava a znečištěné životní prostředí.

Jak si tedy s plešatěním poradit?

1. Zkuste doplňky stravy

Pokud vám vlasy teprve začaly vypadávat, není to ještě důvod, proč se s nimi rozloučit natrvalo. Jejich vypadávání mohou výrazně omezit speciální přípravky. Vyzkoušet můžete zejména volně dostupné potravinové doplňky. Zaměřte se na ty, které obsahují co nejvíce z těchto látek: riboflavin, biotin, vitamin B12, vitamin B2, dále pak vitamin A, C, D, E, železo, zinek a selen

Také se můžete obrátit na specializovaného lékaře (trichologa) a požádat o léky na předpis.

Kromě těsné čepice byste se měli rozloučit i s cigaretami. Kouření totiž k vypadávání vlasů přímo přispívá, a to ani nemluvíme o dalších fatálních dopadech na zdraví.

Nezapomeňte, že žádná univerzální léčba neexistuje. Každá hlava je jiná a to, co způsobuje vypadávání vlasů u jedné osoby, nemusí být problémem u vás. Možná vás to bude stát několik pokusů a omylů, ale výsledek většinou stojí za to.

2. Najděte si nový účes

Ne, opravdu tím nemyslíme ikonickou přehazovačku Donalda Trumpa. Dobrý kadeřník vám pomůže objevit nový look, který bude sedět daleko víc než domácí maskovací pokusy. „Buzz“ střihy jsou trendy a zároveň umí šikovně pracovat i s ustupující linií vlasů.

Dost možná tak s překvapením zjistíte, že váš nový superkrátký účes nebo úplné oholení hlavy lidé kolem ohodnotí mnohem lépe než úporné lpění na delších vlasech s důmyslně maskovanými kouty (o kterých ale stejně všichni vědí…). Hrdý nositel oholené hlavy působí upřímně, mladě a sexy! Ano, některé ženy skutečně upřednostňují holohlavé muže, protože prý vypadají mužněji. 

3. Mějte se rádi, jsou to jen vlasy

Vypadávání vlasů není jen fyzická záležitost, samozřejmě také zasahuje do emocí a vnímání vlastní hodnoty. Což není dobrá zpráva, protože vzniklý stres může nadměrné vypadávání vlasů ještě urychlit.

Vyzkoušet můžete zejména volně dostupné potravinové doplňky. Zaměřte se na ty, které obsahují co nejvíce z těchto látek: riboflavin, biotin, vitamin B12, vitamin B2, dále pak vitamin A, C, D, E, železo, zinek a selen. 

Postupné plešatění tak může být doslova emocionální horskou dráhou, na které zažíváte pocity úzkosti, lítosti nebo ztráty sebevědomí. Zvažte možnost promluvit si o svém problému s psychoterapeutem nebo s někým, ke komu máte důvěru. Třeba se vám podaří najít i online podpůrnou skupinu mužů, kteří řeší ten samý problém. Na konci celého procesu si můžete s úlevou oddechnout – máte přece mnohem větší cenu, než jen vlasy na hlavě!

4. Změňte denní rutinu

Ano, opravdu existuje pár běžných návyků, které mohou stav vašich vlasů výrazně změnit – ať už k lepšímu, nebo k horšímu. Majitelé těsných kšiltovek nebo čepic, které nosí prakticky nonstop, jdou své pleši rozhodně víc naproti než prostovlasí.

Kromě těsné čepice byste se měli rozloučit i s cigaretami. Kouření totiž k vypadávání vlasů přímo přispívá, a to ani nemluvíme o dalších fatálních dopadech na zdraví.

Naopak blahodárně na růst vlasů působí vyvážená čerstvá strava s dostatkem vitamínů a minerálů.

Podtrženo, sečteno: Víme, že padání vlasů může být pořádně stresující. Nicméně pokud zasáhnete včas, ledacos se dá zachránit. A pokud už máte hlavu jako koleno, hrdě ji vztyčte. I bez vlasů přece můžete být skvělý a sexy muž. 

Související…

Proč vám kondicionér z drogerie zničí vlasy?
Ariana Bernard

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...