fbpx

V Silicon Valley musejí mít pořád něco extra. Tentokrát je to robot ve firmě Zume Pizza, který zvládá podstatnou část procesu přípravy jídla.

Zveřejněno: 26. 6. 2018

Zume Pizza sídlí v technologickém pupku světa a není tedy překvapením, že právě v Silicon Valley vznikl nápad na spojení tradičního kuchařského umění a moderních technologií.

Když si dáte jídlo od Zume Pizza, připraví vám ho robot. A zákazníkům se to líbí, dost možná je to pro ně atraktivnější než chuť či vzhled slaného koláče.

Potravinářský průmysl samozřejmě roboty (nebo spíše stroje) využívá už dlouhá léta, ovšem právě disciplína italských slaných koláčů si doposud zakládala na originalitě díky šikovným kuchařům, kteří se s těstem vysloveně mazlili. Zume jde jinou cestou, základ na pizzu roztáčejí roboti – a jak se zdá, je to skvělý tah. Alespoň podle investorů, od kterých získali 48 milionů dolarů na rozvoj.

Roboti či stroje toho zvládnou obvykle poměrně dost. Můžete si u nich objednat, míchají těsto, myjí stoly – to vše se dá pochopit a nejde o žádné převratné novinky. Ovšem aby robot nahradil šéfkuchaře, tedy člověka, který jídlu vtiskne styl, a jak si mnozí strávníci myslí, i duši? Toho se asi jen tak nedočkáme… Roboti (zatím) nezvládnou dát na pizzu přísady, jinak vlastně na výrobu člověka nepotřebujete.  Zume Pizza konkrétně využívá robotická ramena, kterým člověk může jen stěží konkurovat – rameno se postará o vytažení hotové pizzy z pece, položí pizzu na polici... prostě zastane všechny nudné, opakující se a nebezpečné činnosti, kterých se lidé tak rádi zbaví.

Roboti nezvládnou dát na pizzu přísady, jinak vlastně na výrobu člověka nepotřebujete.

Příprava těsta je ovšem stále na lidech, stejně tak dávkování sýra. I na to si ale brzy robot troufne. Majitelé firmy tvrdí, že to, co ušetří díky robotům, budou moct investovat do kvalitnějších surovin. Roboti prý rozhodně lidi nevytlačí, budou naopak pracovat společně s lidmi a výsledek bude stát za to. Doby, kdy na místě šéfkuchaře bude stát robot s papírovou čepicí na hlavě, se tedy asi jen tak nedočkáme. Ovšem jinak roboti nahrazují lidi stále (pro nekvalifikované pracovníky) znepokojivějším tempem. Společnost Wal-Mart zrušila v USA kvůli automatizaci 7000 pracovních míst a výrobci hardwaru či řetězce rychlého občerstvení provádějí podobné změny ve struktuře své pracovní síly. Roboti se samozřejmě nehodí pro každou práci, ale některá odvětví čekají velké změny.

 

zdroj: Digital Trends

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...