fbpx

Sedmero podob lidí a jejich způsobů empatie podle Michaela Ventury. Najdete se v některé z nich?

Zveřejněno: 3. 6. 2018

Co je empatie? Je to, jako byste si obuli boty někoho jiného nebo asi aspoň vyzkoušeli, jak se mu v nich chodí. Spočívá to v porozumění a jiné perspektivě, což někdy může vést až k posunu vašeho chování.

A co naopak empatie není? Není to zdvořilost, dobré mravy a příjemný tón hlasu. Není to velkorysost nebo oddanost. Jde hlavně o to, abychom se odhodlali opustit svou komfortní zónu a pokusili se někoho druhého pochopit.

Související…

Fitness pro mozek: Meditace zlepšuje soustředění, paměť a empatii
Milada Kadeřábková

Ve své knize Applied Empathy (Empatie v praxi) Michael Ventura, americký podnikatel, zakladatel a ředitel kreativní agentury Sub Rosa, navázal na semináře, které pro své klienty, zavedené firmy i startupy organizuje. Popsal v ní sedm archetypů lidí z hlediska empatie. Tyto archetypy nám pomohou pochopit, jak různé osobnosti používají rozdílné techniky k získání nadhledu nad situací:

Alchymista 

Rád zkouší nevyzkoušené a to, na co přišel, testuje experimentálně.

Hledač 

Je odvážný a nebojí se riskovat. Získává nadhled a nápady svým nebojácným úsilím neustále objevovat a rozšiřovat své znalosti. 

Pořadatel setkání 

Rád organizuje setkávání a konverzace. Chápe, jakou hodnotu má prostředí pro vyváření správných situací, při nichž se dá v klidu mluvit. Zkrátka připraví pro rozvoj empatie scénu. 

Mudrc

Váží si přítomnosti a snaží se při práci s kolegy setrvávat v přítomnosti, v tom, co je "teď". Minulost a budoucnost jdou v tu chvíli stranou. 

Kultivátor

Vidí věci z dlouhodobých hledisek. Jsou to lidé, kteří umí nahlédnout věci z patřičné vzdálenosti a vědí, kam míří. Svou perspektivou nahlížení věcí umí pomoci ostatním zorientovat se v situacích. 

Pátrač

Ptá se otázkami, které míří do hloubky. Ví, jak se prokousat povrchními informacemi a dostat se k jádru věci. Pohled na věc si buduje kladením otázek svému okolí. 

Důvěrník

Umí naslouchat. Má trpělivost skutečně naslouchat tomu, co ostatní říkají, a nerozptyluje ho vlastní touha ovládat konverzaci. Naslouchání ho vede k propojení a porozumění lidí. 

Jinými slovy, existují různé způsoby empatie a všechny jsou stejně důležité a stejně kvalitní. Nejde o prokázání laskavosti, ale o pochopení, porozumění. V případě výše uvedených archetypů samozřejmě platí, že jedinec může inklinovat i ke dvěma či více charakteristikám. Můžeme se dokonce naučit vstupovat do jednotlivých rolí a být empatickým různými způsoby. Vše záleží na tréninku a uvědomění si jednotlivých přístupů a jejich využití.

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.fastcompany.com/40576098/empathy-doesnt-mean-be-nice

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...