Když se řekne „jóga“, většina lidí si zřejmě vybaví Surya Namaskár – pozdrav Slunci. Jedná se o dynamickou sestavu za sebou jdoucích ásan (poloh), které by měly zahajovat každou fyzickou jógovou praxi. Tento fyzický zázrak protahuje zkrácené svaly a posiluje oslabené tělo. To se dočteme nejen ve slavné knize Andrého Lysebetha: Učím se jógu.

Nejlepším způsobem, jak zahájit den a jak do něj vykročit pravou nohou, je začít jej příjemným cvičením. Takovým, které osvěží nejen tělo, ale i mysl. Můžeme se projít se psem, jít si zaběhat, nebo si vyčlenit chvilku času sami na sebe a udělat několik opakování Surya Namaskáru. Ideálně 5 na každou nohu, čili dohromady 10. Věřte, že takové počínání se vám vrátí i s úroky. Protože Pozdrav Slunci má velmi příznivé účinky nejen na tělo, ale i na mysl a duši. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte. 

Surya Namaskár dává mysli, duši i tělu svobodu a volnost.

Vědomí dechového pohybu

Pozdrav Slunci má mnoho variant. Všechny se liší, a zároveň jsou stejné. Jak tedy vybrat ten správný? Jednoduše. Vyzkoušejte ten prapůvodní, klasický Surya Namaskár, od něhož jsou všechny ostatní s nejrůznějšími úpravami pouze odvozeny. Takový, jaký se učí žáci studující klasickou prapůvodní hatha jógu. Na fyzické rovině je účelem takového cvičení nejprve sladit dech s pohybem, potom protáhnout a posílit svalstvo hluboké i vnější, což potvrzuje i Míša Svatošová, učitelka jógy: „Jógu jako fyzické cvičení vnímám jednoduše. Důležité je, abychom si vždy a za všech okolností byli vědomi dechu.“

Svoboda a volnost

Na duchovní rovině nám pak Surya Namaskár připomíná vědomí principu, který všechny a všechno převyšuje. Dává nám nahlédnout širší souvislosti života a poodstoupit od svazujících pout tužeb a očekávání. Pravdou je, že Surya Namaskár dává mysli, duši i tělu svobodu a volnost.

Uzemnění a 3 body opory

Začínáme v poloze hory, kde máme nohy těsně u sebe, paže podél těla, dlaně směřují vpřed. Za temenem hlavy se vytahujeme vzhůru, pánev je v neutrální poloze – kostrč pocitově padá dolů mezi paty. Vnímáme 3 body opory, které se nacházejí na našich chodidlech. Palec (kloub pod palcem), malík (kloub pod malíkem) a pata. Vpíjíme je do země a představujeme si je jako kořeny vycházející z oblasti pánve (hlízy), odkud přichází stabilita a rovnováha. S výdechem spojíme ruce před tělem tak, aby palce směřovaly do středu hrudníku. S nádechem je vytáhneme nahoru a s výdechem s rovnými zády klesáme dolů do předklonu.

Důležité je, abychom si vždy a za všech okolností byli vědomi dechu.

Hrdý jezdec

Dlaně položíme vedle chodidel, palce na rukou jsou v jedné rovině s malíky na chodidlech. S nádechem odkročíme vzad pravou nohou, položíme koleno na zem a zaujmeme polohu jezdce. Vepředu nejde koleno před špičku. Zůstáváme na dlaních, nebo se opřeme o konečky prstů. Jezdec se dívá vpřed a sleduje cestu, která se před ním odvíjí. Jakmile pozvedneme hlavu a upřeme pohled dopředu, správně se nám srovná postavení krční páteře a ramen. S výdechem přikročíme levou nohou a ocitneme se v poloze střechy. Chodidla jsou u sebe, odtlačujeme se od dlaní a za kostrčí se vytahujeme šikmo vzhůru.

Probouzející se kobra

S výdechem se přesuneme do polohy vysokého kliku na dlaních, spustíme kolena na zem. Za nimi následuje hrudník, který položíme mezi dlaně tak, aby byly palce na rukou přibližně v úrovni bradavek. Hlavu zapřeme o bradu nebo o čelo. Následně se lehce posuneme dopředu, nohy propneme do špiček a jako probouzející se had lehce zvedneme hrudník se země s nádechem. Neopíráme se o dlaně, pracují svaly podél páteře. V jejím prodloužení je hlava, brada se nachází u hrudní kosti.

Pozice kobry vás po ránu dokonale probudí.

Dokončení cyklu

S výdechem se odtlačíme od dlaní a přes kolena se přesuneme zpátky do polohy střechy. S nádechem přikročí levá noha mezi dlaně, s výdechem se k ní přidá i pravá noha a ocitneme se v předklonu jako na začátku. S nádechem spojíme dlaně a s rovnými zády se vracíme zpět nahoru. S výdechem se ruce vrací před hrudní oblast, palce směřují doprostřed hrudníku. S nádechem opět ruce zvedáme vzhůru a opakujeme na druhou stranu. Po dokončení máme za sebou jedno kolo Surya Namaskáru. Opakujme tolikrát, kolikrát nám to bude příjemné.

Klidné spočinutí v šavásáně

Jakmile pohyb začne postrádat potřebnou lehkost a my pocítíme vyčerpání a nepohodlí, ukončeme praxi Surya Namaskáru a spočiňme na chvíli v poloze šavásány. Ležíme na zádech, paže spočívají volně podél těla, dlaně směřují vzhůru. Pozornost obrátíme dovnitř – k dechu a k dráze, kterou v těle vykonává. Odpočíváme a necháváme v sobě doznít pocity z uplynulého fyzického i duchovního cvičení.

 

Čtěte také:

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Jóga umí vyřešit ztrátu ovulace i premenstruační syndrom

foto: Shutterstock, zdroj: André Lysebeth: Učím se jógu