fbpx

Vědí o něm, ale nikdy ho neviděli. Vědci v Asii zachraňují tajemného dvojrožce 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Saolu, nepolapitelného sudokopytníka z jihovýchodní Asie, zatím žádný profesionální biolog ve volné přírodě neviděl. Nyní se toto bojácné zvíře vědci snaží najít pomocí fotopastí i psů, aby ho mohli zachránit

Zveřejněno: 19. 1. 2022

Saola váží 80 až 100 kilogramů, má dlouhé rovné rohy, bílé skvrny na hlavě a velké obličejové pachové žlázy. Nejde tedy o zvíře, které by bylo těžké rozpoznat. Tento nepolapitelný tvor, který žije na rozhraní Vietnamu a Laosu, byl přesto objeven až v roce 1992 a stal se tehdy pro vědce prvním nově vypátraným velkým savcem po více než 50 letech.

Tento „asijský dvojrožec“ je pro biology dál velkou neznámou. Ve volné přírodě ho vědci nikdy živého nespatřili a fotoaparát ho zachytil jen párkrát. Vesničané se Saoly snažili udržet v zajetí, ale vzácná zvířata vždy uhynula, pravděpodobně kvůli nesprávné stravě.

Objev ostatků

Ostatky saoly vědci objevili v onom roce 1992 v odlehlé přírodní rezervaci Vũ Quang, lesnaté oblasti severního Vietnamu. Tehdy biolog Do Tuoc narazil na dvě lebky a pár trofejních rohů, patřících neznámému zvířeti. Následně bylo shromážděno dalších dvacet exemplářů včetně kompletní kůže a v roce 1993 laboratorní testy odhalily, že zvíře není pouze novým druhem, ale zcela novým rodem v čeledi turovitých. Tato čeleď zahrnuje skot, ovce, kozy a antilopy.

Tato divoká zvířata jsou zdrojem tradičních asijských léčiv a populární divočiny na talíři místních gurmánů.

Zvíře bylo původně pojmenováno Vu Quang Ox (tedy vůl z Vũ Quangu), později se mu začalo říkat saola (Pseudoryx nghetinhensis). Název saola je složeninou slov vřetenové rohy (sao) a laosky mluvících etnik z Laosu a sousedního Vietnamu (la).

Tento objev byl oslavován jako jeden z nejpozoruhodnějších zoologických objevů 20. století. O necelých 30 let později vědci předpokládají, že populace saol masivně klesla kvůli pytláctví, které ve Vietnamu od roku 1994 mimořádně prosperuje. Tato divoká zvířata jsou zdrojem tradičních asijských léčiv a populární divočiny na talíři místních gurmánů.

Obří území pytláků

Navzdory snahám zlepšit ochranu přírodních rezervací v Annamitských horách, které se táhnou v délce více než 1 000 kilometrů přes Laos, Vietnam a severovýchodní Kambodžu, se pytláctví zintenzivňuje. Nástrahy zde pokládají tisíce lidí, takže v lesích jsou miliony pastí. Populace velkých savců a některých ptáků nemají možnost uniknout a pod náporem pytláků řídnou.

V roce 2001 se populace saol odhadovala na 70 až 700 kusů v Laosu a několik stovek ve Vietnamu. V poslední době odborníci uvádějí, že jich zbylo celkem jen sto. Jde o pokles, který vedl k tomu, že tento druh byl v roce 2006 uveden jako kriticky ohrožený na červeném seznamu organizace IUCN. Jde o kategorii nejvyššího rizika, určenou pro druhy přímo ohrožené vyhynutím ve volné přírodě.

Saola byla naposledy zachycena fotopastí v roce 2013 v přírodní rezervaci příznačně nazvané Saola, která leží ve středním Vietnamu. Od té doby vesničané hlásí jejich přítomnost už jen v oblastech v národním parku Pu Mat a jeho okolí ve Vietnamu a v provincii Bolikhamxay v Laosu.

Plán záchrany

V roce 2006 William Robichaud a Simon Hedges, specialisté na ochranu volně žijících zvířat a boj proti nelegálnímu obchodu se zvířaty v Asii a Africe, spoluzaložili skupinu Saola Working Group. Jejich cílem je nalézt poslední saoly ve volné přírodě. V plánu mají program chovu v zajetí s cílem v budoucnu znovu vysadit tento druh zpět do volné přírody.

Saola Working Group (SWG) propojuje ochranářské organizace v Laosu a Vietnamu s cílem zvýšit povědomí, shromažďovat informace od místních lidí a hlavně hledat saoly. Zvířata ale týmu nadále unikají. V letech 2017 až 2019 provedla SWG intenzivní pátrání pomocí 300 fotopastí v oblasti 15 čtverečních kilometrů v národní chráněné oblasti Khoun Xe Nongma v Laosu. Ani jedna z milionu fotografií ​​saolu nezachytila.

Organizace Saola Foundation zase shromažďuje peníze na novou iniciativu, která by vycvičila psy, aby detekovali přítomnost saol na základě jejich trusu. Jakékoli vzorky by pak byly studovány na místě pomocí rychlých polních testovacích DNA sad. Pokud sady do hodiny ukážou pozitivní výsledek, začnou odborníci na sledování divoké zvěře saolu v lese okamžitě hledat. Když budou úspěšní, odchycené saoly převezou do chovného centra, které připravuje SWG a vietnamská vláda v národním parku Bạch Mã ve středním Vietnamu.

„Tvoříme historii ochrany přírody,“ říká William Robichaud, prezident organizace Saola Foundation. „Jak najít a zachránit toto nádherné zvíře, které je na planetě Zemi asi osm milionů let, víme. Potřebujeme jen, aby se svět spojil a toto úsilí podpořil. Nebude to stát mnoho a odměna pro saoly a přírodní rezervace bude nevyčíslitelná.“

Související…

Oheň v Austrálii nepřežila až miliarda živočichů. Zmizely i některé druhy
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...